"Ordo Iuris" apie planus gaminti žmones

Autorius: Algimantas Lebionka Šaltinis: http://lebionka.blogspot.com/2... 2023-01-14 21:20:00, skaitė 348, komentavo 2

Lenkijos Teisinės Kultūros Instituto "Ordo Iuris" išplatintame laiške sakoma:

AVvXsEhQaoCuqTFIaGAApU5C1BB3fDNCcg9I43P3UONY2Mvrm5NWWTddz4Fa7awqxTU64ekqEw8kZEpd6mAzOZ9qbk04J3DreNZmF_91WKe0uBzCpvv2rIu2TG6KbuWUgxPH4WYw09TOrbuxj0FQZH_1isjfa_pmh2VcEXxMy4RbvKfwntYNMjY9PlGuZ8Dc

Gerbiami ponai,

Kai profesorius Wojciechas Roszkowskis savo mokykliniame HiT vadovėlyje parašė, kad sekso atskyrimas nuo meilės ir vaisingumo veda prie to, kad seksas laikomas pramoga, o vaisingumo sritis - "žmogaus gamyba", jis sulaukė žiniasklaidos atakų ir ieškinių. Teigiama, kad jo žodžiai žemina ir dehumanizuoja in vitro metodu pradėtus vaikus ir jų šeimas. Nepaisydami visų aplinkybių, mes pirmieji ėmėmės ginti profesorių.

Dar nepraėjo nė vienas mokslo metų terminas, o ši bauginanti vizija tiesiai iš Aldouso Huxley romano jau beldžiasi į mūsų duris ir veržiasi į dešinę per mūsų rytinę sieną.

Vokiečių biotechnologas Hashemas Al-Ghalili pristatė specialios laboratorijos, skirtos žmogaus gamybai, vizualizaciją. Jame matome didžiulį kambarį, pilną futuristinių kapsulių, pripildytų deguonies ir amniono skysčio, kuriose vystosi maži kūdikiai. Kiekvienoje tokioje laboratorijoje būtų 400 dirbtinių gimdyvių. Mokslininkas teigia, kad įgyvendinus šį projektą kasmet galėtų gimti iki 30 000 tokių "pagamintų" žmonių.

Projektas "EctoLife" taip pat siūlytų elitinį "premium" paketą, kuriame tėvai galėtų savo nuožiūra pasirinkti ir redaguoti savo vaiko genus prieš embrionui įsodinant į dirbtinę gimdą, pasirinkdami vaiko odos, akių ir plaukų spalvą ir net jo fizinę jėgą, ūgį ar intelektą.

Žinoma, tai tik koncepcija, tačiau mokslininkai tvirtina, kad tai yra vizija, kuri, atsižvelgiant į turimas technologijas, yra kuo labiau įgyvendinama. Lieka išspręsti tik etinius, teisinius ir socialinius klausimus. Tačiau netrukus ir šios kliūtys gali būti pašalintos.

Žiniasklaidoje jau pasirodė straipsnių, kuriais siekiama pritraukti visuomenės paramą šiai beprotiškai idėjai. Ir ne tik užsienio žiniasklaidoje. Vienoje "Gazeta Wyborcza" interneto svetainėje skaitome, kad "nors pati mintis, kad kūdikiai vystytųsi dirbtiniuose inkubatoriuose, gali būti bauginanti, verta pasidomėti šia tema".

O kaip tada su įstatymu? Čia taip pat nekils jokių problemų. Praėjus vos dviem savaitėms po to, kai buvo paskelbta "EctoLife" projekto vizualizacija, Ukrainos parlamente buvo užregistruotas įstatymo projektas, kuris suteikia teisinį pagrindą įgyvendinti šią šiurpią viziją. Įstatymo projektą pateikė prezidento Volodymyro Zelenskio partijos "Tautos tarnas" deputatas, o Aukščiausioji Rada perdavė jį tolesniam nagrinėjimui.

Apie šią bylą mums pranešė mūsų draugai iš Ukrainos, su kuriais dar prieš karą siekėme įkurti Ordo Iuris filialą Ukrainoje. Kai gavau šią žinią, man buvo sunku patikėti, bet, deja, tai tiesa. Ukrainos įstatymo projekte teigiama, kad "leidžiama vystyti embrionus ir nešioti žmogaus vaisius ektogenezės būdu - dirbtinėje aplinkoje už žmogaus kūno ribų". Aiškinamajame memorandume jo autoriai aiškiai nurodo projektą "EctoLife", teigdami, kad "Ukraina gali sudaryti tinkamas sąlygas šiai technologijai plėtoti". Įstatymo autoriai entuziastingai tvirtina, kad "žmonių fabrikai" pagerins demografinę padėtį Ukrainoje. Ši vizija dar realesnė, nes Ukraina jau dabar yra viena iš Europos lyderių surogatinės motinystės versle, kuris daugelyje Europos šalių yra nelegalus.

Mūsų partneriai Ukrainoje įtaria, kad įstatymas gali būti išorinio spaudimo rezultatas. Jų nuomone, Vakarų Europos šalys gali šantažuoti ukrainiečius, nes paramą Ukrainai sieja su šio ir panašių radikalių projektų įgyvendinimu. Juk neseniai Ukrainos parlamento nariai tokiu būdu buvo priversti ratifikuoti Stambulo konvenciją dėl lyties. Kai kurie Ukrainos politikai baiminasi, kad Ukrainos rinkėjams projektas bus pristatomas kaip būtinas tolesnei Ukrainos integracijai į Europos Sąjungą. Jie taip pat neatmeta galimybės, kad jei projektas nebus greitai atmestas, jis taps degalu Rusijos propagandai, iškreiptai vaizduojančiai visą Europą kaip moraliai bankrutavusią.

Todėl mūsų kolegos iš Ukrainos paprašė Ordo Iuris pagalbos šiuo klausimu. Šiuo metu rengiame analizę, kurioje parodysime, kad jokie Europos ar tarptautiniai teisės aktai neįpareigoja Ukrainos priimti tokius sprendimus. Kaip įsitikinę mūsų partneriai, Europos teisėje patyrusių Ordo Iuris instituto ekspertų esminis balsas turės didesnę reikšmę nei žmogaus veisimo lobistų nuomonė parlamentinėje kovoje dėl įstatymo atmetimo. Mūsų balsas taip pat įrodys, kad Europoje vis dar prisimenama žmogaus orumo vertybė.

Ukrainos įstatymu tikriausiai siekiama atlikti tam tikrą bandymą prieš bandant priimti panašius teisės aktus kitose šalyse. Po to kiltų klausimų dėl "tėvų" teisių į išveistus vaikus, o Lenkijos ir Europos teismuose klientai paduotų veisėjus į teismą dėl nekokybiško išvestų palikuonių akių atspalvio, o gamintojai reikalautų teismo įpareigojimo sumokėti už jų paslaugas. Žmonių gamyba taptų kasdienybe.

Negalime leisti, kad taip būtų žeminamas prigimtinis žmogaus orumas. Todėl tikiuosi, kad mūsų nuomonė įtikins Ukrainos sprendimų priėmėjus atsisakyti šios beprotiškos idėjos.

O mūsų teisininkai jau turi patirties, kaip sėkmingai įtikinti politikus, kad ryžtas kovoti su mažėjančiu gimstamumu turi ribą, ir ta riba yra etika.

Neseniai teisinės pagalbos į mus kreipėsi Przasnyšo savivaldybės tarybos nariai, susirūpinę dėl sprendimo projekto, kuriuo numatoma iš savivaldybės biudžeto bendrai finansuoti in vitro procedūrą. Vietos tarybos narių prašymu perdavėme savo teisininkų parengtą analizę, kurioje nurodėme teisinius, medicininius ir etinius prieštaravimus in vitro procedūrai. Kai kurie tarybos nariai, perskaitę mūsų medžiagą, atsisakė pritarti rezoliucijos projektui, o meras galiausiai jį išbraukė iš miesto tarybos darbotvarkės.

"Ordo Iuris" teisininkai taip pat įsitraukė į precedentinę ponios Agnieszkos bylą, kuri, praėjus daugeliui metų po to, kai pasinaudojo "in vitro" metodu, suprato, kad baisus procedūros poveikis buvo tas, kad vienas iš jos vaikų buvo užšaldytas skystame azote. Patyrusi atsivertimą, ji prisiekė sau, kad pagal Bažnyčios mokymą apie tokią ekstremalią situaciją pagimdys jau pradėtą ir jos laukiantį vaiką. Tačiau tam trukdo ydingos įstatymo nuostatos. Todėl teisiškai remiame moterį, kad jos vaikas galėtų gimti.

Tačiau tai tik dalis mūsų ekspertų visapusiškos bioetinės veiklos. Jau anksčiau ėmėmės veiksmų, kad sustabdytume komercinę surogatinę motinystę, kuri šiandien jau yra vykdoma. Kartu suvokiame, kad nuo jaunų žmonių bioetinio sąmoningumo priklauso, ar siaubinga žmogaus gamybos gamyklose vizija taps realybe. Todėl šioms temoms bus skirta būsima Ordo Iuris bioetikos akademijos sesija, kurioje gali dalyvauti studentai iš visos šalies.

Mūsų veiksmingumas - tai labai konkrečios atliktų tyrimų, intervencijų ir procesų sąnaudos. Tikiu, kad su jūsų parama mums pavyks priversti sprendimų priėmėjus ir visą visuomenę suvokti šios bauginančios vizijos, kad žmonės bus gaminami pagal užsakymą, pavojus, kuris, deja, tampa vis realesnis.

Sukurkite savo svajonių vaiką

Gruodžio mėn. vokiečių biotechnologo Hashemo Al-Ghaili "Youtube" kanale buvo paskelbtas fabriko, gaminančio individualiems poreikiams pritaikytus žmones, vizualizacijos projektas. Filmuotoje medžiagoje matome laboratoriją su ištisomis eilėmis dirbtinių gimdyvių. Mokslininkas teigia, kad įgyvendinant "EctoLife" projektą būtų sukurtos 75 puikiai įrengtos laboratorijos, kurių kiekvienoje tilptų 400 dirbtinių gimdyvių. Taigi, laboratorijose per metus būtų galima "pagaminti" daugiau nei 30 000 kūdikių.

Laboratorijos bus maitinamos tik iš atsinaujinančiosios energijos, o visa sistema bus pagrįsta dirbtiniu intelektu, kuris stebės kūdikio sveikatą ir praneš apie galimus defektus ir ligas. Tai leistų bet kuriuo metu "atšaukti nėštumą", pateikti skundą ir užsakyti kitą - šį kartą sveiką - kūdikį. Tačiau tokių komplikacijų rizika būtų gana maža, nes apvaisinimas mėgintuvėlyje vyktų po išsamios genų atrankos, kad vaikas atitiktų užsakymą.

Žinoma, taip pat būtų sukurta išmaniojo telefono programėlė. Per jį tėvai gautų visą reikiamą informaciją apie vaiko vystymąsi. Bet ne tik. Jie taip pat galėjo stebėti tiesioginę transliaciją iš dirbtinės gimdos vidaus. Taip pat tikimasi, kad įrenginyje bus įmontuoti vidiniai garsiakalbiai, todėl tėvai galės kalbėti su savo kūdikiu ir net parinkti atitinkamos muzikos grojaraštį. Dėl vidinių kamerų tėvai, naudodami VR technologiją, taip pat gali judėti viduje ir patys patirti, ką kūdikis mato ir girdi. Be to, "EctoLife" taip pat siūlytų įsigyti specialią liemenėlę, kad motina jaustųsi taip, tarsi kūdikis ją spardytų. Liemenę, žinoma, gali dėvėti šeimos nariai ir draugai, kad ir jie galėtų pasijusti nėščia moterimi.

Galiausiai vaizdo įraše kalbama apie elitinį paketą, kuris, žinoma, už papildomą mokestį leis atrinkti ir redaguoti genus prieš įsodinant embrioną į dirbtinę gimdą, kad kūdikis būtų tobulas. Užsakovai galės pasirinkti savo akių, plaukų, odos spalvą, fizinę jėgą, ūgį ir intelektą. Taip pat galima pašalinti visas genetines ligas.

Tai nėra grožinė literatūra. "Tai laiko klausimas".

Ši bauginanti vokiečių mokslininko vizija tėra koncepcijos vizualizacija, tačiau ekspertai teigia, kad technologiniu požiūriu tai labai reali vizija. Londono karališkojo koledžo profesorius Andrew Shennanas sako, kad technologiniu požiūriu įgyvendinti "EctoLife" projekto viziją nebūtų sunku. Pagrindinė problema esą yra etiniai klausimai, tačiau tai, pasak britų mokslininko, taip pat yra tik laiko klausimas, nes, jo nuomone, didžioji dalis etinių diskusijų jau yra už nugaros - jų turėjome, kai diskutavome apie etinius in vitro procedūros aspektus.

- Daug kur paplitęs reiškinys yra surogatinė motinystė, o ektogenezės metodas iš esmės yra tik kitos moters kūno pakeitimas mašina, teigia profesorius Shennanas. Jis taip pat tikina, kad jaunoji karta neturės etinių abejonių, o žmonių kūrimas ne iš moters kūno yra tik laiko klausimas.

Lenkijoje taip pat yra nuomonių, kad gaminti žmones gamyklose nėra bloga idėja.

- Nors vien žinojimas, kad vaikai vystysis dirbtiniuose inkubatoriuose, gali kelti siaubą, verta pasidomėti šia tema", - rašoma viename iš portalo "Gazeta Wyborcza" straipsnių, kuriuose aprašomas projektas "EctoLife".

Ukrainiečiai jau turi įstatymo projektą

Praėjus vos dviem savaitėms po to, kai vienas vokiečių mokslininkas pristatė futuristinę viziją, Ukrainoje parengtas įstatymo projektas, kuris leis ją praktiškai įgyvendinti. 2022 m. gruodžio 26 d. Ukrainos parlamente užregistruotas įstatymo projektas dėl Ukrainos civilinio kodekso ir Šeimos kodekso pakeitimo dėl vaiko, užauginto dirbtinėje aplinkoje už žmogaus kūno ribų, kilmės nustatymo.

"Embrionų vystymasis ir žmogaus vaisiaus nešiojimas ektogenezės būdu dirbtinėje aplinkoje už žmogaus kūno ribų leidžiamas centrinės vykdomosios institucijos, užtikrinančios valstybės politikos formavimą sveikatos apsaugos srityje, nustatyta tvarka", - rašoma Ukrainos įstatymo projekte, kuris turėtų įsigalioti praėjus 10 dienų po jo priėmimo ir paskelbimo.

Projekto pagrindime jo autoriai išdidžiai teigia, kad "Ukraina yra pasiekusi vienos iš nevaisingumo gydymo pagalbinio apvaisinimo technologijomis pasaulio lyderių statusą", ir teigia, kad būtent Ukraina turėtų nutiesti kelią ektogenezės įteisinimui.

Apie visą šį klausimą mus informavo mūsų partneriai, su kuriais bendradarbiaujame kurdami Ordo Iuris filialą Ukrainoje, prašydami padėti parengti esmines teisines ir bioetines nuomones.

Kai kurie Ukrainos politikai baiminasi, kad įstatymas yra išorinio šantažo elementas ir kad nuo jo priėmimo gali priklausyti tolesnė karinė parama Ukrainai ar net mūsų rytinių kaimynių įstojimo į Europos Sąjungą klausimas. Todėl analizuodami tarptautinę teisę parodysime, kad Ukraina, kaip šalis kandidatė į ES, neprivalo priimti tokių sprendimų.

Tegul gimsta užšaldytas vaikas

Spėju, kad vizija gaminti žmones fabrikuose jus šokiruoja. Lenkijoje tai vis dar atrodo neįsivaizduojama. Tačiau tai nereiškia, kad tai nerealu. Juk Lenkijos ligoninėse jau yra tūkstančiai vaikų, užšaldytų skystame azote kaip "šalutinis" in vitro procedūros poveikis.

Į Ordo Iuris institutą kreipėsi ponia Agnieszka, kuri, praėjus keleriems metams po to, kai pasinaudojo in vitro metodu, suprato, kad baisus šios procedūros padarinys buvo vieno iš jos vaikų užšaldymas. Patyrusi atsivertimą, ji prisiekė sau, kad pagimdys pradėtą vaiką. Ji taip pasielgė remdamasi teologų patarimais, kurie tokiomis itin sunkiomis aplinkybėmis nurodo pareigą vadovautis pradėto vaiko gerove ir jo teise gimti. Tačiau tam trukdė ydingos įstatymo nuostatos.

Todėl "Ordo Iuris" teisininkai įsitraukė į šią precedentinę bylą ir suteikė moteriai reikiamą teisinę pagalbą, kad vaikas galėtų gimti. Šiuo metu ruošiame prašymą teismui dėl leidimo embrionui panaudoti.

Przasnyszas atsistatydina iš in-vitro finansavimo

Ponia Agnieszka, kuri pati pasinaudojo in vitro procedūra, apie jos neetiškumą sužinojo tik po daugelio metų. Nenuostabu, kad žmonės, kuriems niekada neteko tiesiogiai susidurti su šiuo metodu, to nesupranta.

Todėl jau daugelį metų kalbame apie tai, kokia iš tikrųjų yra in vitro procedūra ir kokios pražūtingos jos pasekmės, ir mūsų darbas šioje srityje duoda labai konkrečių rezultatų.

Gruodžio mėn. Przasnyszo miesto tarybai buvo pateiktas sprendimo projektas dėl in vitro metodo subsidijavimo iš savivaldybės biudžeto. Šiam aktui pasipriešino keli tarybos nariai, kurie paprašė Ordo Iuris instituto teisinės ir bioetinės paramos savo pozicijai prieštarauti rezoliucijai.

Vietos tarybos nariams nusiųstoje nuomonėje aptarėme, kad taikant in vitro metodą sukuriama daugiau "atsarginių" embrionų, kad vėliau būtų galima eugeniškai atrinkti tuos pradėtus vaikus, kurie bus pagimdyti. Kad gimtų vienas vaikas, kiti turi būti nužudyti. Reproductive Biomedicine Online paskelbtame tyrime apskaičiuota, kad kasmet atliekant in vitro procedūrą sukuriama apie 2,5 mln. žmogaus embrionų, iš kurių gimsta tik apie 500 000 vaikų. Be to, JAV net 70 proc. dirbtinio apvaisinimo klinikų suteikia tėvams galimybę pasirinkti, pavyzdžiui, vaiko lytį, todėl reikia atlikti papildomus genetinius tyrimus ir žudyti kitus embrionus.

Taip pat atkreipėme dėmesį į tai, kad taikant in vitro metodą dažnai susiduriame su situacija, kai genetinė medžiaga gaunama iš anoniminio donoro, todėl tokiu būdu pradėtas vaikas ne tik niekada nesužinos savo biologinio tėvo, bet net ir tokių svarbių dalykų kaip šeimos genetinė istorija.

Tarybos nariams pateikus mūsų analizės argumentus, kai kurie vietos valdžios pareigūnai, anksčiau pritarę projektui, savo paramą atšaukė. Galiausiai, prieš pat balsavimą miesto taryboje, Przasnyszo meras nusprendė išbraukti savo rezoliuciją iš darbotvarkės.

Tai neabejotinai didelė sėkmė žmogaus orumo labui, kurią pasiekti padėjo mūsų ekspertai ir rėmėjai bei draugai.

Sustabdykime šiuolaikinę prekybą žmonėmis

Anksčiau taip pat ėmėmės kovos su komercine surogatine motinyste. Nors daugumoje Europos šalių surogatinių motinų "samdymas" už pinigus yra draudžiamas, praktikoje yra daug spragų, todėl net Lenkijoje yra įmonių, siūlančių tokias paslaugas vienišiems asmenims ar tos pačios lyties poroms. Moterys iš Ukrainos, Gruzijos ar Tailando yra kviečiamos jį atlikti.

Kasmet Briuselyje rengiama speciali mugė "Vyrai turi vaikų", kurioje homoseksualių polinkių turintys vyrai gali "nusipirkti" savo svajonių vaiką, pasirinkdami norimą lytį, odos spalvą, plaukų ar akių spalvą.

Todėl Ordo Iuris ekspertai parengė Vaiko teisių konvencijos fakultatyvaus protokolo projektą, kuriame aiškiai draudžiama mokama surogatinė motinystė visose konvenciją pasirašiusiose valstybėse - tai tarptautinis teisės aktas, visuotinai pripažintas visame pasaulyje. Taip pat paskelbėme tarptautinę peticiją Jungtinių Tautų vyriausiajam žmogaus teisių komisarui, kurią išvertėme į 11 kalbų, o prie jos propagavimo prisijungė daugiau kaip 20 pilietinės visuomenės ir ekspertų organizacijų iš Lenkijos, Čekijos, Bulgarijos, Vokietijos, Italijos, Nyderlandų, Rumunijos, Slovakijos, Ispanijos, Jungtinės Karalystės, Jungtinių Amerikos Valstijų ir Prancūzijos.

Surogatinės motinystės bylos taip pat dažnai nagrinėjamos Europos Žmogaus Teisių Teisme. Strasbūro teismas vis dažniau gauna skundų dėl šalių, kurios, remdamosi akivaizdžiais biologiniais faktais, atsisako pripažinti tėvystę tos pačios lyties poroms, kurios "nusipirko vaiką" iš surogatinės motinos.

Sėkmingai įsikišome į dviejų vyrų iš Izraelio, kurie norėjo suteikti Lenkijos pilietybę JAV surogatinės motinos pagimdytiems dvyniams, skundą. Taip pat įsikišome į dviejų šveicarų, reikalaujančių, kad jų valstybė pripažintų juos vaiko, pradėto in vitro ir pagimdyto surogatinės motinos, tėvais, ir danų poros, sudariusios surogatinės motinystės sutartį su ukrainiete, bylą. Be to, jau pateikėme tris "teismo draugo" nuomones ir vieną prašymą leisti tęsti surogatinės motinystės bylas.

Mums taip pat pavyko laimėti bylą Fjölnisdóttir prieš Islandiją, kurioje Teismas atmetė moterų, siekiančių, kad jos būtų įregistruotos kaip surogatinės motinos pagimdyto vaiko "motinos", ieškinį. Beje, šis atvejis geriausiai iliustruoja surogatinės motinystės praktikos keliamą pavojų. Iš tiesų moterų vienalyčiai santykiai nutrūko netrukus po surogatinės motinos pagimdyto vaiko įvaikinimo, po kurio Islandijos teismas sutiko pratęsti globos teises abiejų moterų naujiesiems partneriams. Taigi berniukas dabar turi keturias "motinas", tačiau nė viena iš jų neturi jokio biologinio ryšio su vaiku. Be to, vaikas visą likusį gyvenimą nežinos, kas yra jo tikrieji biologiniai tėvai, nes jis buvo pradėtas atliekant in vitro procedūrą, kurios metu spermatozoidai ir kiaušialąstės buvo gauti iš anoniminių donorų.

Atėjo laikas nubrėžti ribą

Kai gavau žinutę iš mūsų partnerių Ukrainoje apie įstatymą, kuris turėtų įteisinti masinį žmonių "veisimą", iš pradžių pamaniau, kad tai galbūt kažkokia vertimo klaida. Man buvo sunku patikėti, kad Ukrainos politikai noriai pritarė siaubingam eksperimentui, kurį dar prieš kelis mėnesius laikėme gryna moksline fantastika.

Deja, šis įstatymo projektas iš tiesų buvo parengtas, jam pritarė kai kurie Ukrainos parlamento nariai ir jis įrodo, kad jei mes, kaip visuomenė, nenustatysime griežtų ribų, tamsios katastrofiškų distopijų vizijos netrukus gali tapti realybe.

Turime sukurti masinį pasipriešinimo judėjimą jau dabar ir paruošti šiai kovai jaunąją kartą, nes būtent nuo jų gali priklausyti žmonijos ateitis - nebijau vartoti šio žodžio. Todėl dar vasario mėnesį norime surengti kitą Ordo Iuris bioetikos akademijos renginį, kuriame aptarsime teisinius ir etinius procedūros in vitro aspektus.

Tačiau mokymų organizavimas susijęs su išlaidomis, kurias galėsime padengti tik dėl mūsų rėmėjų paramos. Reikiama suma yra ne mažesnė kaip 4 000 PLN. Mums taip pat reikia finansinės paramos kitai Ordo Iuris teisininkų veiklai, kurią aprašiau šioje žinutėje.

Išsamiai tarptautinės teisės analizei parengti, atsižvelgiant į Ukrainos įstatymą dėl ektogenezės, mums reikia mažiausiai 7 000 zlotų. Taip pat turėsime finansuoti išorės bioetikos eksperto parengtą nuomonę. Prie šios sumos reikia pridėti vertimo į ukrainiečių ir anglų kalbas išlaidas, kurios iš viso sudaro ne mažiau kaip 3 000 PLN.

Taip pat bus patirta konkrečių išlaidų, susijusių su teisminiu procesu precedentinėje Agnieszkos byloje, kurioje ant kortos pastatyta in vitro klinikos šaldiklyje užšaldyto vaiko gyvybė. Dėl precedentinio bylos pobūdžio šios išlaidos bus didesnės. Manome, kad jos sudarys apie 10 000 PLN.

Mano svajonės siekia dar toliau. Visapusiškas ir veiksmingas Instituto dalyvavimas, leidžiantis realiai sustabdyti futuristines, dehumanizuotas žmogaus gyvybės pradžios vizijas, reikalautų pasamdyti ir tik šią užduotį pavesti vienam iš specializuotų teisininkų.

Todėl norėčiau paprašyti jūsų paremti Institutą 30, 50, 100 ar bet kokia kita suma, kad galėtume sustabdyti beprotiškas žmonių, kuriems kitas žmogus yra tik įrankis, idėjas.

AVvXsEjy4tEmSXzW9Tl3yqkklGt3qUfbItksj5ieuMhdrqaOoOrp6pxo0vOm4NKTr0zCc28GpMl_pEeleuN-j7QhXMudnjv4PxlQeuM2FKEqPpGZytFAupl473KFe8ALyevDQoyCVZs5ARdkWOfaIICTR4EG6YOYTkrBd74XEljNSESwpwwfW4tIB71SCFA9