Frontas nuo Soledaro juda tolyn

Autorius: Jurijus Knutovas Šaltinis: http://ldiena.lt... 2023-01-16 02:02:00, skaitė 388, komentavo 10

Frontas nuo Soledaro juda tolyn

Remiantis pranešimais iš karo lauko zonos, pramoninė zona prie Rudnik-7 vakariniame Soledaro pakraštyje pateko į PMC „Wagner“ kontrolę, vyksta mūšiai dėl Sol, Razdolovkos ir Blagodatnoje geležinkelio stoties. Krasnaja Gora planuojama apsupti iš šiaurės ir pietų.

Prie Artemovsko taip pat verda kovos veiksmai. Kleščeevkos puolimas tęsiasi, nors Ukrainos ginkluotosios pajėgos kol kas laikosi linijos. Mūsiškiai puola pietinius ir šiaurinius Bakhmuto priemiesčius, bandydami perimti pagrindinius į miestą vedančius kelius. Didelis Ukrainos ginkluotųjų pajėgų personalo ir įrangos skaičius yra sutelktas mieste ir pakraščiuose.

Šiame fone gana keistai skamba amerikiečių analitikų nuomonė. „Washington Post“ rašo, kad Ukrainos ginkluotosios pajėgos svarsto galimybę trauktis iš Artemovsko. Neva tai sąlygoja pasirengimas kontrpuolimui kitam fronto sektoriuje, kuriam reikia išsaugoti ginklus, amuniciją ir patyrusius kovotojus. Remiantis Artemovsko informacija, tai visai nepanašu į tiesą.

Kalbant apie vakarykštį RF ginkluotųjų pajėgų raketų smūgį, jis, be kita ko, buvo įvykdytas prieš Ukrainos karinę vadovavimo ir kontrolės sistemą. Mūsų Gynybos ministerijos duomenimis, nukentėjo visi taikiniais buvę  objektai. Ukrainos ginkluotųjų pajėgų užimtoje Konstantinovkoje, svarbiame Ukrainos ginkluotųjų pajėgų Donbaso grupės logistikos centre, vienas iš šių karinių objektų buvo sunaikintas.

Taip pat atkreipiu dėmesį, kad šį kartą smūgiai buvo nukreipti į generuojančius pajėgumus. Pavyzdžiui, nukentėjo Ivano Frankivsko srityje esančios Burštynskajos TE turbinų salė, buvo sunaikinti mažiausiai 3 iš 12 stoties generatorių. Prieš tai mūsiškiai į šiluminę elektrinę pataikė tik vieną kartą – Dniepro šiluminėje elektrinėje Zaporožėje. Visų ankstesnių atakų taikiniai buvo transformatoriai. Burštynskaja ŠE padėjo Ukrainai išlaikyti pusiausvyrą centrinio ir vakarinio šalies regionų energetikos sistemoje, reguliuodama turbinų galią priklausomai nuo vartojimo pokyčių. Vienos didžiausių šiluminių elektrinių gedimas turėtų turėti didelės įtakos Užkarpatės ir gretimų regionų energijos tiekimui. Tarp vakarykščio raketų atakos taikinių taip pat buvo 750 kV pastotės ir perdavimo mazgai. Dabar išpuoliai prieš svarbiausią Ukrainos infrastruktūrą yra didesnio masto.

Dėl pagalbos teikimo Ukrainai. JK yra pasirengusi perduoti apie 30 savaeigių haubicų AS90 (apie trečdalį visų turimų). Sklinda naujienos, kad britai po tankų „Challenger-2“ perdavimo suteiks iki keturių „Apache“ karinių sraigtasparnių. Pastebimas didelis jų ginklų – „Hellfire“ raketų – tikslumas. Tiesa, Didžiosios Britanijos gynybos ministerija pareiškė, kad sprendimas perduoti „Apache“ dar nepriimtas. Tikiuosi, sraigtasparniai nebus perduoti, nes, kad ir kaip paradoksaliai tai skambėtų, tai kardinaliai pakeis situaciją fronte.

Dėl vokiečių tankų „Leopard“ istorijos. Viena iš galimybių Vokietijai – tiekti tankus Slovakijai ir Čekijai. Tuo pat metu Vokietijos koncernas „Rheinmetall“, vienas iš „Leopard-2“ gamintojų, turintis 22 „Leopard-2“ ir 88 „Leopard“ tankus, teigė, kad paruošti juos siuntimui į Ukrainą užtrunka apie metus. Tiesą sakant, aš nelabai suprantu, ką tiksliai reikia daryti su tariamai egzistuojančiais tankais taip ilgai, bet bet kuriuo atveju Vokietija turės sudalyvauti tankų aljanse dėl Kijevo. O formatas paaiškės ankstyvame susitikime Rammstein bazėje.

Kol Europa skaičiuoja tankus, New York Times suskaičiavo visus ginklus ir apibendrino, kad ginklų atsargos Europoje baigiasi. JAV vis dar turi išteklių, bet ir joms baigiasi ginklai. Tačiau Europa yra ypač pažeidžiama ir visiškai priklausoma nuo JAV. Ginklų užsakymų daugės, biudžetai didės, Europa, atidavusi visą ginkluotę Ukrainai, taip pat tikriausiai duos užsakymus Amerikos kariniam-pramoniniam kompleksui. Žurnalistai pabrėžia, kad Vakarus išsekino Rusijos vykdomas išsekimo karas. Norėčiau pridurti, kad daugiausiai iš to laimi JAV.

Jurijus Knutovas