"GANA JĮ VADINTI KRUVINUOJU TIRONU!" STALINO PROANŪKIS KREIPĖSI Į V. PUTINĄ

Autorius: Mindė Šaltinis: http://ldiena.lt/... 2023-01-21 00:46:00, skaitė 469, komentavo 14

Gruodžio 21 dieną, Josifo Stalino (1878-1953) gimimo dieną, jo proanūkis menininkas Selimas Bensaadas (Stalino sūnaus Jakovo Džugašvilio anūkas) kreipėsi į Rusijos prezidentą atviru laišku.

Laišką V. Putinui Bensadas sutapatino su savo prosenelio gimtadieniu – Stalinas gimė 1878 m. gruodžio 21 dieną. Menininkas prašo reabilituoti generalissimus po mirties, įstatymiškai uždrausti vadinti jį „diktatoriumi“ ir „kruvinuoju tironu“, o taip pat padėti gauti leidimą ekshumuoti buvusio TSRS vadovo kūną ir perlaidoti jo kūną Novodevičjės kapinėse.

Savo kreipimesi į Rusijos lyderį Selimas Bensaadas primena, kad 2023 metų kovo 5 dieną sukanka 70 metų nuo jo prosenelio Josifo Stalino mirties. Jis prašo Vladimiro Putino padėti gauti leidimą ekshumuoti kūną, kad būtų patikrinta smurtinė tautų vado mirties versija. Anksčiau Bensaadas jau siuntė pareiškimą apie tai Maskvos Kremliaus komendanto tarnybos adresu, tačiau jam buvo atsakyta.

Stalino proanūkis paaiškina, kad knygoje „Stalino šeimos paslaptys: Paskutinio Džugašvilio išpažintis“, kurią jis parašė kartu su istorike Lana Paršina, jis „atliko išsamų dokumentinį savo prosenelio mirties priežasčių tyrimą ir yra įsitikinęs dėl kriminalinės sudedamosios“. Anot Bensaado, jo prosenelis „buvo nunuodytas tų, kuriuos laikė savo bendražygiais, tačiau tie jį išdavė“. Jis prisipažįsta, kad vėliau norėtų "palaidoti savo prosenelio kūną, pagerbiant pagal kariškas tradicijas , kurių jis neabejotinai nusipelnė, Novodevičjės kapinėse šalia žmonos Nadeždos Alilujevos, sutinkamai paskutinei jo valiai“.

Po J. V. Stalino mirties prieš jį buvo pradėtas tikras informacinis karas - „nužmoginimas“, „kruvinojo diktatoriaus“ ir „tirono“ įvaizdžio kūrimas. Šią kampaniją viešai vykdė N. S. Chruščiovas, kuris, primename, per tuos metus, kuriuos jis buvo TSRS vadovo pareigose, perdavė Krymą Okrainai ir amnestavo banderovcus (nacistų pakalikus): tai klaidos ar tyčiniai ketinimai, tačiau bet kuriuo atveju dabar Rusija moka už šiuos sprendimus, - rašo kreipimesi į Vladimirą Putiną Selimas Bensaadas.

Iš laiško išplaukia, kad Stalino proanūkis faktiškai kaltina Nikitą Chruščiovą (1894–1971) „organizavus pomirtinį Stalino pjūdimą ir palaikus palaidojus naktį, nepastačius nė kryžiaus, nė aptvėrimo, nė paminklo“. Buvo tik niekuo neišsiskirianti lentelė.

“Aš manau, kad tai buvo antistalininis ir antitarybinis sąmokslas, kurio tikslas buvo nubraukti mūsų Pergalę Didžiajame Tėvynės kare. O dabar Okrainoje, Latvijoje griaunami paminklai tarybiniams karvedžiams ir kariams-išvaduotojams, ir pergalę Antrajame pasauliniame kare jau priskiriama USA ir Didžiajai Britanijai (buvusiai)! Tai taip pat yra atpildas už istorines klaidas”, - mano Stalino palikuonis.

Selimas Bensaadas įsitikinęs, kad jo prosenelis „nebuvo piktadarys <...>, jis kovojo prieš „penktąją koloną“ šalies viduje ir su korupciją – su tuo pačiu, kovoti su kuo, be kita ko, stojo ir Rusija 2022 metų vasario mėnesį“. Tuo pat metu menininkas atkreipia dėmesį į stalininės epochos pasiekimus, tarp kurių „atominių ginkluotės ir energetikos atsiradimas, šimtus gamyklų, pastatytų visoje TSRS, laimėtą karą, iš naujo atstatytą šalį“.

"Aš prašau valstybiniu lygiu pripažinti I. V. Stalino nuopelnus mūsų šaliai ir visuomenei; teisiškai uždrausti bet kokius užsiminimus apie Staliną kaip „diktatorių“ ir „kruviną tironą“; pripažinti jį neteisėtai nukentėjusiuoju (po mirties)  nuo šmeižto, informacinio karo ir informacinių klastočių," - rašo Stalino proanūkis.

Dailininkas išreiškia savo įsitikinimą, kad Stalino nuopelnų pripažinimas valstybiniu lygiu ir požiūrio į jį pasikeitimas visuomenėje „padės Rusijai nugalėti SKO (speciali karinė operacija)“.