„Wagner“ grupė pirko Šiaurės Korėjos ginklų karui Ukrainoje?

Autorius: Algimantas Lebionka Šaltinis: http://lebionka.blogspot.com/2... 2023-01-23 01:14:00, skaitė 357, komentavo 5

„Wagner“ grupė pirko Šiaurės Korėjos ginklų karui Ukrainoje?

Sausio 21 d. pagrindinė Japonijos naujienų agentūra "Kyodo Tsushin" pirmoji paskelbė naujieną apie Baltųjų rūmų pareiškimą dėl ginklų ir šaudmenų tiekimo iš Šiaurės Korėjos “Wagner“ grupuotei, pastaruoju metu užėmusiai Soledaro gyvenvietę ir baigiančiai apsupti Bachmuto miestą, esantį netoli Donecko.

Pentagono atstovas spaudai Johnas Kirby sakė, kad JAV Iždo departamentas įtrauks Rusijos bendrovę "Wagner Group" į "svarbios tarptautinės nusikalstamos organizacijos" sąrašą ir "įves papildomas sankcijas jai bei jos paramos tinklui keliuose žemynuose". "Wagners" yra nusikalstama organizacija, vykdanti plataus masto žiaurumus ir žmogaus teisių pažeidimus, ir mes nenuilstamai dirbsime, kad nustatytume, sužlugdytume, demaskuotume ir baudžiamojon atsakomybėn patrauktume tuos, kurie jai padeda", - sakė K. Kirby.

"Quiodo Tsushin" citavo jo žodžius, kad 10 000 iš 50 000 Vagnerio PMC narių yra samdomi darbuotojai, o likusieji - "kaliniai, įdarbinti iš kalėjimų". Taip susidorojęs su Wagneriu, į pensiją išėjęs JAV admirolas pranešė ilgai ignoruotą naujieną apie tariamą Šiaurės Korėjos ginklų ir amunicijos srautą į Rusiją, siunčiamą geležinkeliu tiesiai į Ukrainą. Kirby apkaltino Šiaurės Korėją ginklų tiekimu, kuris de facto pažeidžia JT Saugumo Tarybos rezoliucijas, o JAV vyriausybė paskelbė palydovines nuotraukas, kuriose, anot jo, matyti, kaip lapkričio 18 d. Rusijos geležinkelio vagonai išvyksta į Šiaurės Korėją, o kitą dieną grįžta į Rusiją su konteineriais. Matyt, JAV palydovai išmoko pažvelgti į uždarų konteinerių vidų, nes Kirby teigė, kad nuotraukose matyti "pirminė Šiaurės Korėjos ginklų, įskaitant raketas, siunta Wagneriui“.

Rusijos Orientalistikos instituto profesorius Anatolijus Koškinas rašo: “Įtraukdamos savo ginklus į kovines operacijas prieš Rusijos pajėgas, JAV stebėtinai įžūliai "uždraudė" mūsų šaliai bendradarbiauti su kitomis šalimis įsigyjant vienokių ar kitokių ginklų. Nuo praėjusio pavasario JAV valstybės departamentas skleidžia gandus apie Kinijos bepiločių atakos lėktuvų "Wing Loong" tiekimą Rusijos ginkluotosioms pajėgoms ir Indijoje pagamintas "Bramos" raketas, jau nekalbant apie masinį Irano bepiločių lėktuvų tiekimą Rusijai”.

Sklinda spėlionės, kad "šimtai tūkstančių korėjiečių savanorių" kovoja Ukrainoje, kad padėtų rusams, kad Maskva neva "perka milijonus šovinių iš Šiaurės Korėjos režimo". Kalbama apie 152 mm artilerijos sviedinius, raketas rusiškoms raketoms MLRS ir pačias daugkartinio paleidimo raketų sistemas, kurių kūrime Pchenjanas padarė apčiuopiamą pažangą. Pavyzdžiui, Šiaurės Korėjos sistema KN-09, Rusijos "Smerč" analogas (300 mm kalibro, 140 kg raketos kovinė galvutė), Pietų Korėjos žvalgybos duomenimis, gali šaudyti 200 kilometrų atstumu; ši sistema ilgą laiką buvo laikoma tolimiausio nuotolio raketomis pasaulyje ir laikoma vienu pavojingiausių ginklų KLDR arsenale.

Šiaurės Korėja dažnai vaizduojama kaip atsilikusi, nesąžininga šalis. Štai ką apie tai rašo "World Review": "Iš tikrųjų Šiaurės Korėja turi galingą sunkiąją pramonę. Valdant draugui Kim Il Sungui buvo statoma ant visiškos nepriklausomybės ir kuo didesnės šalies industrializacijos. Įkurta sunkioji, mašinų gamybos, metalurgijos, lengvoji, medienos, naftos perdirbimo ir automobilių pramonė. Šiaurės Korėja ne tik montuoja CNC stakles, automobilius, sunkvežimius ir troleibusus, bet ir pati gamina išmaniuosius telefonus, planšetinius kompiuterius ir pramoninius kompiuterius".

KLDR sukurtas galingas branduolinių raketų skydas taip pat liudija apie aukštą KLDR mokslo ir pramonės lygį.

Baimindamiesi Rusijos ir Šiaurės Korėjos karinio bendradarbiavimo, Vašingtonas ir Tokijas "imasi veiksmų". Kirby patikino, kad siuntos buvo gabenamos tiesiogiai pažeidžiant JT Saugumo Tarybos rezoliuciją. "Šiandien pateikėme informaciją apie šiuos pažeidimus Saugumo Tarybos sankcijų KLDR komiteto ekspertų grupei. Apie šiuos pažeidimus ir toliau kalbėsime su savo sąjungininkais ir partneriais Saugumo Taryboje", - sakė admirolas.

Koškino nuomone, esant tokiai padėčiai, kai Vakarai daro viską, kad izoliuotų Rusiją ir atimtų iš jos pagalbą iš užsienio, Maskva neatšaukė savo parašo po dokumentu dėl sankcijų KLDR. Jis priminė, kad

Šiaurės Korėjos lyderis Kim Jong-unas per ŠBO sveikinimo telegramoje Rusijos prezidentui Vladimirui Putinui Rusijos dienos proga išreiškė visapusišką paramą Rusijos tautai ir jos vadovui bei pasitikėjimą tolesniu abiejų šalių bendradarbiavimo stiprinimu siekiant apsaugoti teisingumą ir saugumą pasaulyje. "Jums vadovaujant Rusijos liaudis, drąsiai įveikdama įvairius iššūkius ir iškilusius sunkumus, pasiekė didelių laimėjimų, įgyvendindama teisingą siekį apsaugoti šalies orumą, saugumą ir teisę į vystymąsi, kurį Šiaurės Korėjos liaudis visapusiškai remia", - sakoma telegramoje.

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas yra priminęs apie abiejų šalių karinio bendradarbiavimo istoriją: "Išlaisvinimo dienos, banko šventės proga siunčiu nuoširdžius sveikinimus. Mūsų šalys brangina Raudonosios armijos ir Korėjos patriotų, kovojusių petys į petį už Čosono išlaisvinimą, atminimą... Esu įsitikinęs, kad bendromis pastangomis ir toliau plėtosime visapusiškus ir konstruktyvius dvišalius santykius. Tai visiškai atitinka mūsų abiejų šalių žmonių interesus ir prisidės prie saugumo ir stabilumo stiprinimo Korėjos pusiasalyje ir visame Šiaurės Rytų Azijos regione."

Prof.Koškino nuomone, tinkamas atsakas į plintančią užsienio samdinių tarnybą ginkluotosiose pajėgose būtų sukurti tarptautines brigadas, į kurias įeitų "tūkstančiai Šiaurės Korėjos savanorių".

JAV vertinimu, pagrįstu žvalgybos duomenimis, Šiaurės Korėjos pristatytos medžiagos kiekis nepakeis mūšio dinamikos Ukrainoje. „Mums kelia nerimą tai, kad Šiaurės Korėja planuoja pristatyti „Wagner“ daugiau karinės įrangos“, – sakė pareigūnas.

JAV pareigūnai mano, kad Šiaurės Korėjos tiekiama ginkluotė yra tiesioginis Jungtinių Tautų Saugumo Tarybos rezoliucijų pažeidimas, ir jie planuoja iškelti šį klausimą Saugumo Taryboje. Ginklų ekspertai teigia, kad Pchenjanas yra sukūręs balistinių raketų, galinčių smogti beveik į bet kurią žemės vietą, taip pat trumpesnio nuotolio ginklų.