Kremlius ragina „denacifikuoti“ Lenkiją

Autorius: Alkas.lt Šaltinis: https://alkas.lt/2023/02/10/kr... 2023-02-11 22:19:00, skaitė 528, komentavo 16

Kremlius ragina „denacifikuoti“ Lenkiją

Politinis strateginis lygmuo

Politikų ir žurnalistų teigimu, Volodymyro Zelenskio kalba Europos Parlamente prilygo roko žvaigždės pasirodymui. Tiek emocijų, ovacijų ir šūksnių esą dar nėra buvę.

Iš tiesų, Zelenskis pasirodė puikiai, jis išsakė tikro, europines vertybes ir visą kontinentą ginančio lyderio poziciją.

Ukrainos prezidentas pareiškė, kad „Ukraina, kuri laimi“, turėtų tapti Europos Sąjungos nare bei teigė, kad blokas nebus vientisas, jei jo šalis nebus neatsiejama ES dalis.

Zelenskis pabrėžė, jog jo šalis gina ne tik europines vertybes, bet ir visą Europą, todėl kova su Rusija – bendras reikalas.

„Mes ginamės nuo labiausiai antieuropietiškos šiuolaikinio pasaulio jėgos – mes giname save, mes, ukrainiečiai, mūšio lauke kartu su jumis“, – sakė Zelenskis europarlamentarams.

Po labai svarbių susitikimų Jungtinėje Karalystėje ir Prancūzijoje, savo šalies piliečius Ukrainos prezidentas patikino, jog į namus parveš krūvas „geros valios žmonių įsipareigojimų“ dėl didesnės karinės pagalbos.

Šis Volodymyro Zelenskio triumfas ir emocinis palaikymas yra be galo svarbus ir Ukrainai, ir visai Europai. Tai vienybės, bendro tikslo ir bendros kovos ženklas.

Tačiau mus neramina kiek perdėtas džiugesys dėl greitos „Ukrainos pergalės“, matant perdėm pozityvias reakcijas ir viltis. Proto būsena, kai norimas rezultatas, tikslai ir svajonės priimami kaip realybė gali būti klaidinanti, todėl ne tik politikoje vadinama „wishfull thinking“.

Pergalė bus, tačiau iki jos dar labai toli, o jei tiksliau, tai šiuo metu reikia skubiai stabdyti Rusiją. Mes suprantame, kad Ukrainos kariams ir mums visiems reikia optimizmo ir vilties. Tačiau ten, Bachmuto kraujo ir purvo žliugėje skendintiems kariams geriausias optimizmas yra daugiau ginklų. Jų labai trūksta.

Šiame kontekste mus džiugina Zelenskio pareiškimas, kad labai daug svarbių susitikimų su valstybių lyderiais detalių liko „užkulisiuose“. Kelionę į Londoną prezidentas Zelenskis pavadino vaisinga.

„Manau, kad turėjome labai stiprų susitikimą. Labai svarbus susitikimas. Aš tai vertinu teigiamai ir, kalbant konkrečiai, pasakysiu: dabar taip pat nenoriu daug ko viešai išsakyti. Pasakysiu, kad dirbome stiprindami savo pajėgumus puolimo srityje. Kalbame apie šarvuotąsias transporto priemones ir tankus. Mūsų susitikimas man davė teigiamų emocijų“, – aptakiai kalbėjo Zelenskis.

JK premjeras Rišis Sunakas bendroje spaudos konferencijoje su V. Zelenskiu pareiškė, kad neatmeta galimybės tiekti Ukrainai vakarietiško standarto kovinius lėktuvus. Sunakas paskelbė apie planus organizuoti Ukrainos pilotų mokymus skraidyti Vakarų šalyse pagamintais koviniais lėktuvais.

Tuo pat metu Didžiosios Britanijos gynybos sekretorius Benas Volesas (Ben Wallace) pareiškė, kad Didžioji Britanija negalės greitai perduoti kovinių orlaivių Ukrainai, tačiau Volodymyras Zelenskis sakė, kad kai kurie Europos Sąjungos vadovai yra pasirengę suteikti Ukrainai kovinių lėktuvų.

Aišku viena: „galvom suaugę“ ES šalių lyderiai slapta tariasi ir planuoja, kaip ir kada žiebti smūgį per kruviną agresoriaus srėbtuvę.

Tokia parama ir tuo pačiu nežinia siutina Kremlių, tai mums labai patinka. Mums nepatinka, kai Vakarai viešai trimituoja, kiek tankų ir kada suteiks Ukrainai, o po to visi juos filmuoja, kaip technika gabenama Europos gelžinkeliais. Tai ne karas, tai šou.

Bus daug smagiau, kai nežinia iš kur, nežinia kada, virš driskių karinių objektų staiga išnirs grupė F-16 ir suvarys į šipulius visą jų karinį šiukšlyną.

Rusijos ambasada Jungtinėje Karalystėje perspėjo Londoną nesiųsti naikintuvų į Ukrainą ir pagrasino imtis atsakomųjų veiksmų.

Teroristų šalies ambasada pagrasino po to, kai paaiškėjo, kad Didžiosios Britanijos ministras pirmininkas R. Sunakas paprašė savo gynybos ministro patikrinti, kokius lėktuvus būtų galima suteikti Ukrainai.

Rusijos ambasada pareiškė, kad kovinių lėktuvų tiekimas turės „karinių ir politinių pasekmių Europos žemynui ir pasauliui“.

„Norėtume priminti Londonui: jei toks scenarijus išsipildytų, nuo Jungtinės Karalystės priklausys dar vieno eskalavimo etapo aukų skaičius ir karinės bei politinės pasekmės Europos žemynui ir pasauliui. Rusija žinos, kaip reaguoti į bet kokius nedraugiškus Didžiosios Britanijos veiksmus“, – teigia teroristinės šalies ambasada.

Mes mintinai žinome tas Kremliaus pasakas apie viršgarsinę superbombą, kuri vienu smūgiu esą nušluos Britanijos salas. Po to Ameriką. Kliedesiai: gimęs šliaužioti – neskraido.

Rusijos fiureris Putleris „dar kartą“ užsipuolė Ukrainą, pateisindamas karą dėl Donbaso. Esą viena pagrindinių problemų – rusų kalbos klausimas.

Karinius veiksmus Kryme ir Donbase esą pradėjo ne Rusija: „Norėčiau tai pakartoti dar kartą. Šiuos karo veiksmus pradėjo Ukrainos nacionalistai ir juos palaikantys asmenys 2014 m., kai įvyko valstybės perversmas. Nuo to viskas ir prasidėjo“, – kalbėjo chaoso planetoje kūrėjas Putinas.

„Karas tęsėsi aštuonerius metus, kad išnaikintų ten gyvenančius žmones, kurie jaučia kraujo ryšį su Rusija, rusų kultūra ir rusų kalba. Bet kiek dar ilgai tai galima toleruoti?“ – paklausė Rusijos dučė savo klausytojų.

Pasinaudodami proga norime paklausti, kiek ilgai Europos šalys toleruos rusakalbius, kurie pragyvenę svetimuose namuose 12 metų nesugeba išmokti „laba diena, viso gero“ ir parodyti elementarios pagarbos šaliai, kurioje reziduoja?

Putino imitacinė lėlė Ramzanas Kadyrovas paragino Putino kariuomenę po Ukrainos „denacifikuoti ir demilitarizuoti“ Lenkiją.

„Atvirai kalbant, aš asmeniškai turiu tokių ketinimų ir <…don…> kova su satanizmu turėtų būti tęsiama visoje Europoje, o pirmiausia – Lenkijos teritorijoje“.

Kadyrovo manymu, istorinis Silezijos regionas, kurio didžioji dalis yra Lenkijoje, „nusipelnė ypatingo nepriklausomo statuso“ ir jam reikalingas referendumas, „kurio metu Rusija gali suteikti organizacinę pagalbą“.

Turime suprasti, kad ne Kadyrovo proteliui sumąstyti tokias žinutes. Tai Kremliaus signalai mums ir mūsų kaimynams lenkams bei NATO, kuriais siekiama testuoti Vakarus.

Prieš keletą metų per Kremliaus propagandines TV laidas buvo atvirai raginama raketomis smogti Kijevui ir kitiems Ukrainos miestams. Rusija lengvai prognozuojama. Reikia ją skaityti. Ir reaguoti.

Laiku.

Operacinis lygmuo

Mordoras po truputį stumiasi pirmyn. Sudėtinga padėtis prie Kreminos, Bachmuto ir Ugledaro. Nors driskiai patiria didžiulius gyvosios jėgos ir technikos nuostolius, Bachmuto ir Ugledaro apsiausties žiedai siaurėja.

Kijevas mano, jog artėjant vasario 24 d. invazijos metinėms Maskva dar labiau išplės puolimą.

Ukrainos žvalgybos duomenimis, Rusija planuoja mobilizuoti 300-500 tūkst. vyrų, kurie pavasarį ir vasarą bus panaudoti puolimui rytuose ir pietuose.

Kad ir kaip prastai vertintume driskių parengimą ir jų techniką, turime suvokti, jog išmušti iš Ukrainos žemių milijoną valkatų ir sudeginti du tūkstančius tankų reikia triskart didesnių pajėgumų.

Taip, realybė bado akis, bet pasimesti nereikia. Šiuo metu viskas, ko būtina siekti – stabdyti skėrių antplūdį.

Optimizmo ir vilties savo kalbomis įnešą JAV atsargos generolas leitenantas Benas Hodžesas (Ben Hodges), kuris skeptiškai vertina esamas Rusijos galimybes dideliam puolimui dėl logistinių problemų.

Kuo giliau bus įsiveržta į Ukrainos teritoriją, tuo sudėtingiau bus aprūpinti driskius ėdalu ir amunicija. O ukrainiečiams gavus naujų, tolimojo nuotolio išmaniųjų užtaisų bus paprasčiau naikinti priešą.

Taip buvo nutikę prieš metus giliai į Ukrainos teritoriją įsiveržusiems rusų daliniams, kuomet šimtai tankų liko be kuro ir šaudmenų, tūkstančiai kareiviai be šovinių, o visa armija virto beviltiškai pasimetusių, apsišikusių marodierių gauja, kuri buvo sunaikinta.

Ukrainai į pagalbą skuba Čekija. Šalis paskelbė, jog Ukrainos kariuomenės šarvuočiai bus remontuojami Čekijoje.

Gynybos ministerija nurodė, kad valstybinė įmonė VOP CZ pasirašė susitarimo memorandumą su Ukrainos vyriausybine ginklų gamintoja „Ukroboronprom“ dėl technikos remonto.

Šaunuoliai čekai yra vieni iš pagrindinių ginklų tiekėjų Kijevui tarp NATO sąjungininkių, tiekiantys Ukrainai šarvuotus transporterius, tankus ar haubicas.

JAV paskelbė ketinanti dislokuoti HIMARS karinių mokymų centrą Europoje. Šia HIMARS mokymo programa galės naudotis NATO šalys, gavusios leidimą įsigyti JAV tolimojo nuotolio artilerijos sistemas.

Ukrainos kariuomenė jau daugiau nei pusę metų mūšio lauke naudoja amerikietiškas didelio mobilumo artilerijos sistemas, tad šia paslauga galės naudotis nedelsiant.

Neabejojame, jog Lietuvos diplomatai ir politikai sunešiojo ne vienas lakierkas ir iki šiol miega Baltųjų rūmų koridoriuose, kad Lietuva būtų tarp pirmųjų ir apmokymuose, ir galėtų jau rytoj į skolą atsivežti oro gynybos „PATRIOT“ sistemas.

Putinas darsyk pareiškė, kad okupuoti Ukrainos regionai yra istoriškai rusiškos žemės, todėl „naujųjų Rusijos regionų plėtra turi vykti nuosaikiai ir neužtrukti visą dešimtmetį“.

„Geriausi sprendimai, be abejo, turėtų būti panaudoti rengiant Lugansko ir Donecko liaudies respublikų bei Chersono ir Zaporožės sričių socialinio ir ekonominio vystymosi programas“, – sakė Putleris.

Štai ir visi atsakymai, ką „krov s nosu“ stengsis artimiausiu metu išlupti Maskva ir kovos dėl to „iki paskutinio kareivio“.

Taktinis lygmuo

Ukrainoje nuo pat ryto gaudžia oro pavojaus sirenos. Rusija į Juodąją jūrą išvedė tris raketų nešėjus, įskaitant povandeninį laivą. Iš jų leidžiamos „Kalibr“ raketos, salvė gali siekti iki 20 raketų.

Prieš tai naktį Zaporožės sričiai smogta iranietiškais šachedais. Į orą pakelti 5 rusų strateginiai bombonešiai iš kurių paleistos sparnuotosios raketos į civilinius ir kritinės svarbos taikinius Ukrainoje.

Baltarusijoje į orą pakilo MiG-31, ginkluotas „Kinžal“ viršgarsinėmis raketomis.

Praėjusią parą rusai leido žvalgybinius dronus, kurių vieną numušė priešlėktuvinės gynybos pajėgos.

Rusų armija ir toliau veržiasi Kupjansko, Lymano, Bachmuto, Avdijevkos ir Novopavlovkos ašyse.

Aktyviai naudojama aviaciją, smogiant ukrainiečių pozicijoms.

Per pastarąją parą okupantai sudavė 52 oro ir 6 raketų smūgius, iš kurių 2 smūgiai teko Kramatorsko miesto civilinei infrastruktūrai. Rusų teroristai 63 kartus atakavo iš salvinių raketų sistemų, ypač į Donecko ir Chersono sričių civilinę infrastruktūrą.

Rusijos Federacijos FSB pajėgos vykdo filtravimo priemones laikinai okupuotoje Chersono srities teritorijoje, tikrinant asmeninius gyventojų daiktus, ypatingą dėmesį skiriant mobiliems telefonams.

Per pastarąją parą Ukrainos karo aviacija 18 kartų pataikė į okupantų personalo ir karinės technikos koncentracijos vietas bei 4 kartus į priešlėktuvinių raketinių sistemų pozicijas.

Oro gynybos pajėgos numušė 3 priešo bepiločius orlaivius.

Raketinių ir artilerijos pajėgų daliniai smogė dviems priešo kontrolės punktams, 5 gyvosios jėgos koncentracijos vietoms, šaudmenų sandėliui ir priešo priešlėktuvinės gynybos pozicijai.