A.Valinsko raginimus šaudyti tokius kaip V.Tomaševskis nagrinės Strasbūras

Autorius: respublika.lt Šaltinis: https://minfo.lt/lietuva/strai... 2023-02-12 20:32:00, skaitė 324, komentavo 9

A.Valinsko raginimus šaudyti tokius kaip V.Tomaševskis nagrinės Strasbūras

Šoumeno Arūno Valinsko pasisakymus apie tai, kad tokius kaip Valdemaras Tomaševskis reikėtų šaudyti, nagrinės Europos Žmogaus Teisių teismas (EŽTT). Praėjęs visas teismines instancijas Lietuvoje, V.Tomaševskis Lietuvą apskundė Strasbūrui ir laikosi nuomonės, kad šalies institucijos toleravo neapykantos kalbą, nukreiptą prieš jį, kaip politiką ir kaip lenkų tautinės mažumos atstovą.

Raginimą šaudyti tokius kaip V.Tomaševskis, komikas A.Valinskas išreiškė aptardamas Seimo rinkimus vienoje laidoje. „Tomaševskis yra absoliutus kolorado vabalas, kuris, gaudamas finansavimą savo partijai iš Lietuvos valstybės biudžeto, yra antivalstybininkas. Tokius reikėtų šaudyt šiaip jau. Po vieną per metus. Pradėt nuo jo, nes tai yra bėda, ką jis daro", - tuomet sakė A.Valinskas.

Generalinė prokuratūra po šio pasisakymo savo iniciatyva pradėjusi ikiteisminį tyrimą dėl galimo neapykantos kurstymo vėliau jį nutraukė, konstatavusi, kad šių teiginių komunikacinis tikslas - ne raginti ar skatinti žiūrovus atitinkamai elgtis, o išreikšti A.Valinsko asmeninę negatyvią nuomonę.

A.Valinskas aiškino tik juokavęs, tačiau V.Tomaševskiui tai nepasirodė juokinga.

„Aš pats nenoriu nei tų žodžių komentuoti, nei daryti išvadų. Bet iš daugybės žmonių girdėjau šį klausimą. Lietuvos institucijos priėmė sprendimus, kokius priėmė. Pažiūrėsime, ką apie tai pasakys Strasbūras. Galiu tik retoriškai paklausti: jeigu tie žodžiai nebuvo neapykantos kurstymas, kodėl buvo suskubta tą laidą pašalinti iš viešosios erdvės?", - „Vakaro žinioms" tuomet sakė V.Tomaševskis.

Tai, kad A.Valinskas nesulaukė atsakomybės, V.Tomaševskis pavadino teisiniu nihilizmu: „Manau, kad tokie dalykai, atrodantys kaip teisinis nihilizmas, vyksta todėl, kad Lietuvoje taip niekada ir nebuvo tikros liustracijos. Todėl Lietuvoje sąžiningiems žmonėms yra sudėtinga, nes valstybinės institucijos užvaldytos nesąžiningų žmonių, kurie dar galimai gali būti šantažuojami iš išorės.

Tų žmonių iki šiol yra teismuose, tarp politikų. Paviešinkime sąrašus, apsaugokime tuos žmones nuo šantažo - gal pagaliau laimėsime galimybę gyventi demokratinėje valstybėje ir turėti galimybę ginti savo teises sąžininguose teismuose. Kodėl taip bijoma išslaptinimo? Galimai dalis politikų ir institucijų darbuotojų yra tuose sąrašuose. Kito paaiškinimo, kodėl taip priešinamasi liustracijai, aš nežinau."

EŽTT jau pradėtas V.Tomaševskio parengto skundo nagrinėjimas. „EŽTT perdavė Lietuvos Respublikos Vyriausybei peticiją, kurioje pareiškėjas skundžiasi, kad valstybės institucijos toleravo neapykantos kalbą jo atžvilgiu, - nukreiptą prieš jį kaip politiką (Lietuvos lenkų rinkimų akcijos - Krikščioniškų šeimų sąjungos pirmininką, Europos Parlamento narį) ir kaip lenkų tautinės mažumos Lietuvoje narį. Pareiškėjas taip pat skundžiasi, kad tokia neapykantos kalba buvo siekiama paveikti rinkėjų nuomonę Seimo rinkimuose", - praneša EŽTT atstovybė Lietuvoje.

Byloje nurodoma, kad 2020 m. spalio 11 d. įvyko pirmasis Seimo rinkimų turas Lietuvoje. 2020 m. spalio 14 d., prieš antrąjį balsavimo turą, kuris turėjo įvykti 2020 m. spalio 25 d., vienas didžiausių televizijos šalies naujienų tinklalapių transliavo interviu su A.Valinsku, ilgą laiką esančiu ir labai žinomu televizijos laidų prodiuseriu, vedėju bei buvusiu Seimo pirmininku. Aptardamas Seimo rinkimus, komikas išsakė jau minėtus teiginius.

Šioje byloje EŽTT vertins, ar buvo pažeistas Žmogaus teisių ir pagrindinių laisvių apsaugos konvencijos (toliau - Konvencija) 14 straipsnis (diskriminacijos uždraudimas), taikomas kartu su Konvencijos 8 straipsniu (teisė į privataus ir šeimos gyvenimo gerbimą) nacionalinėms institucijoms nutraukus ikiteisminį tyrimą dėl A.Valinsko teiginių pareiškėjo atžvilgiu. EŽTT taip pat vertins, ar buvo pažeista pareiškėjo teisė pagal Konvencijos pirmojo protokolo 3 straipsnį (teisė į laisvus rinkimus) dalyvauti laisvuose rinkimuose, kuriuose garantuojama žmonių nuomonės raiškos laisvė renkant įstatymų leidybos institucijas.