Stalingrado pergalės paminklas-simbolis iškeliavo į kosmosą!

Autorius: Махно Šaltinis: http://ldiena.lt... 2023-02-13 21:09:00, skaitė 205, komentavo 7

Stalingrado pergalės paminklas-simbolis iškeliavo į kosmosą!

Raketa-nešėjas Sojuz-2.1a su erdvėlaiviu Progress MS-22 pakilo į TKS iš Baikonūro kosmodromo su garsaus paminklo „Tėvynė kviečia!“ atvaizdu ir su vaikiškais piešiniais!

Tai buvo paskutinis didelio masto „Pergalės erdvės“ projekto, kurį įgyvendino Paveldo socialinių projektų fondas, etapas.

Minint 80-ąsias nacių kariuomenės pralaimėjimo Stalingrado mūšyje metines, buvo surengtas nuostabus vaikų piešinių konkursas, kuriame dalyvavo 427 dalyviai. Visi darbai jau pristatyti Rusijos kosmonautams į orbitą, prijungimas prie Zvezda serviso modulio įvyko 2023 m. vasario 11 d., o tai, be abejo, itin pamalonina jaunuosius menininkus.

Bet tai dar ne viskas.

Paveldo fondas išsiuntė septynis aukštųjų mokyklų mokinius iš Volgogrado ir Volžskio mokyklų – įvairių technikos mokslų olimpiadų nugalėtojus – tiesiai į kosmodromą. Savo akimis jie pamatė raketos „Sojuz“ paleidimą, ant kurio fiuzeliažo jie priklijavo paminklo „Tėvynė kviečia!“ atvaizdą. Tai tikrai nepamirštama. Galbūt vienas iš vaikinų po to nuspręs savo gyvenimą pašvęsti kosmoso studijoms arba tapti naujų raketų ir transporto priemonių dizaineriu.

Smagu, kad tokią įsimintiną datą įgyvendinamos iniciatyvos, kurios palieka gilų įspaudą jaunųjų projekto dalyvių atmintyje. Unikali galimybė priartėti prie kosmoso, pažinti astronautus ir pamatyti skirtingus kosmodromo objektus.

Beje, Stalingrado mūšis, vienas didžiausių žmonijos mūšių, priartino pergalę užkariaujant kosmosą. Būtent Pergalės dėka, padarę neįmanomą, tuo metu vėl padarėme neįmanomą – išsiuntėme žmogų į kosmosą!

Kodėl vartoju žodį “išsiuntėme”? Todėl, kad prie kosmoso užkariavimo prisidėjo ir lietuvių mokslininkai. Tačiau apie tai, litukrijos pedokonservatninkų nacių šaika nė žodžio neužsimena.

Rusija – PIRMYN!