L. Petkevičiūtė. Ką turi žinoti kiekvienas lietuvis

Autorius: Alkas.lt Šaltinis: https://alkas.lt/2023/03/04/l-... 2023-03-05 20:36:00, skaitė 482, komentavo 5

L. Petkevičiūtė. Ką turi žinoti kiekvienas lietuvis

Bendraujant su žmonėmis, beje, lietuviais, labiausiai stulbina tai, kad netgi lietuvių kalbos mokytojai, dėstytojai, „žinovai“ nė nenutuokia paprasčiausių dalykų apie mūsų kalbą: jog ji kamieninė prokalbės tąsa, vadinas, daugiausiai jos bruožų išlaikiusi ir šia prasme jai nėra lygių pasaulyje, jog mūsų, lietuvių, Šventraštis, DIDYSIS LIETUVIŲ KALBOS ŽODYNAS – didžiausias pasauly (11000000 žodžių – tai ne juokai), kad tautosakos rinkiniai – ko gero, irgi.

Bet išvis pribloškia tie, kurie išgirdę per mano paskaitas tuos dalykus, ima purkštauti, esą „negali būti“, „kur įrodymai“, „kitos kalbos daug žodingesnės“ (dažniausiai kažkodėl brukama anglų k., nors ji – viena iš skurdesnių).

Tepridursiu, kad sąvokų daugis liudija mąstymo plotį ir gylį, galias atspindėti, suvokti ir įprasminti pasaulį (taigi – Šlovė mūsų protėviams, mums tokią kalbą sukūrusiems!), mat neįvardintų dalykų mes išvis nemąstome.

Na, o jei kalbos žodingumas plečia mąstymo galimybes, tai kas nutiko, broliai lietuviai, mums turintiems, iš protėvių paveldėjusiems tokį žodyną? Kur tas plotis, leiskit paklausti, ir kur tas gylis?

Ogi jis sumenko, nes savo kalbos nebemokat, brolyčiai, didžiumos mūsų ŠVENTOS KALBOS žodžių nebevartojat, vograujat bet ką bet kaip, smaigstot jos švytintį ir mus saugantį kūną visokiais -izmais ir kitom bjaurastim, veblenat vis kitoniškai, nors ir nežmoniškai!!!

Tad ir liekat vis labiau tomis žiurkutėmis, kurios ant aruodo tupėdamos badu gaišta.

Vaikams ir jų mokytojams nuo šito skurdinimo gelbėti įkūriau knygų virtinę, kurioje teikiu lietuvių kalbos perlus bei deimantus patraukliai, vaikams prieinamai – paveikslėliuose. Vadinasi ji „SAULĖS SPALVŲ PORINGĖS“.

Kol kas, dėl lėšų stokos (mat viską darau tik iš savų), teišleidau dvi:

„Saulės spalvų poringės: RAUDONA“, pavartyti ir įsigyti galima ČIA:

„Saulės spalvų poringės: GELTONA“, I DALIS, pavartyti ir įsigyti galima ČIA:

„Saulės spalvų poringės: GELTONA“, II DALIS, pavartyti ir įsigyti galima ČIA: