KAROLIS ŽUKAUSKAS: Labai rizikingas, bet labai apgalvotas mano pareiškimas

Autorius: Karolis Žukauskas Šaltinis: https://www.facebook.com/zalza... 2023-03-21 17:53:00, skaitė 392, komentavo 2

KAROLIS ŽUKAUSKAS: Labai rizikingas, bet labai apgalvotas mano pareiškimas

Nuotraukoje daug žydų

Ilgas, bet paskaitykit. Šiandien vyks greičiausiai svarbiausi Lietuvai šių metų rinkimai. Ne, ne savivaldos ir ne, ne Eurovizijos. 12 asmenų LRT Taryba rinks naują LRT vadovą.

O dabar labai rizikingas, bet labai apgalvotas mano pareiškimas:

Lietuvos žurnalistų sąjunga, jau 20 metų vadovaujama asmeninio Igno Vėgėlės šeimos draugo Dainiaus Radzevičiaus, galimai tapo įrankiu griauti pagrindinio mūsų žiniasklaidos kanalo - nacionalinio transliuotojo LRT - nepriklausomumą. Ir tai daroma prieš kitąmet artėjančius trejus rinkimus.

Žiauroka, bet čia labai gerai apgalvota mano nuomonė. Pagrindimas ilgame tekste žemiau – kartu sudedu daugybę nuorodų, tikrinkit.

Apie tai, kad LRT vadovo rinkimai tapo didele kova, rašau prieš kelias dienas čia: (https://bit.ly/3mVIukz). Situacija, jei trumpai, tokia - nei prezidentūrai, nei opozicinėms partijoms, nei maršistams bei sąmokslo teorijų skleidėjams, nei vatnikams, nei dar kai kuriems žiniasklaidos rinkos veikėjams labai nepatinka dabartinė LRT vadovybė su Monika Garbačiauskaite-Budriene. Kodėl nepatinka - irgi rašiau anksčiau. Šiandien vyksiantys LRT vadovo rinkimai 5 metų kadencijai - realus šansas ją pakeisti. Prezidentūra alternatyvaus kandidato aktyviai dairosi jau pusmetį (gavau patvirtinimą iš kelių šaltinių), ar jį rado - neturiu patvirtinimo.

Bet, panašu, kad nėra taip svarbu, kuo pakeisti Garbačiauskaitę-Budrienę, svarbiau - apskritai ją pakeisti. Nesakau, kad jos pakeisti negalima, bet tam reikalingi skaidrūs rinkimai, kova idėjomis dėl LRT vizijos, o ne maršistų šūviais paremta dūmų uždanga ir pėdų mėtymas. Dažnu atveju - net labai neskaniais baltais siūlais.

O čia labai svarbų ir negražų vaidmenį vaidina Lietuvos žurnalistų sąjunga (LŽS). Organizacija, kuriai jau 20 metų vadovauja vienas ir tas pats nuolat perrenkamas asmuo - Dainius Radzevičius.

O dabar iš eilės, viskas painu, bet pabandau išpainioti. Visa info - pusės nakties darbas internete, viskas vieša, tereikia išgooglinti ir sujungti taškus, tai viską galit tikrinti, rasit internete.

PRIEŠISTORĖ

Pirmi aktyvūs šūviai iš vatnikų ir sąmokslo teoretikų pasipylė sausį, kai LRT rinkimuose VU TSPMI nominacijoje “Valstybės kūrėjas” laimėjo Olegas Šurajevas. Šarūnas Černiauskas gavo tyrimų duomenis, kad tuo metu dezinformacijos kanaluose LRT paminėjimas išaugo iki 300 (https://bit.ly/3lrmq0S).

Bet antras raundas buvo dar aktyvesnis - jau net 750 LRT paminėjimų dezinfos kanaluose. Ta antra kibirkštis buvo įžiebta tuomet, kai VU Komunikacijos fakulteto (VU KF) žiniasklaidos teisės dėstytoja Jolanta Mažylė pernai rudenį sudalyvavo dezinformatorės Janutienės OpTV kanalo laidoje. Apie tai studentai pranešė Andriui Tapinui, jis parašė viešai. Tokį neadekvatų dėstytojos elgesį ėmėsi svarstyti VU KF su socialiniais partneriais - LRT. Viena iš LRT atstovių, dalyvavusių svarstyme - dabartinė LRT vadovė. Priminsiu, kad J. Mažylė minėtoje laidoje abejojo lietuvių aktyvistų paramos Ukrainai skaidrumu - būtent šią žinutę platino Žemaitaitis ir Ignas Vėgėlė (įsidėmim jį).

Ir nors pats įvykis vyko anksčiau, kaip tyčia dabar pakilo didelė pseudo aktyvistų banga ginti J. Mažylę. Labai didžiulį informacinį srautą čia meta OpTV ir visi jos herojai. Seku jų daug internete, tai pastarąsias porą savaičių visi vieningai varo ant LRT, lyg iš vieno natų sąsiuvinio.

https://youtu.be/tkHhQUjTF0k

LŽS ĮSTOJIMAS Į CHORĄ

Na ir tuomet prasideda įdomesni reikalai - viskas per pastarąją savaitę.

Lietuvos žurnalistų sąjunga (LŽS) su Dainiumi Radzevičiumi smaigalyje, aktyviai įsitraukia į skandalą, bet, kas nustebino daugelį, ne žiniasklaidai ginti, o atstovauti OpTV ir J. Mažylės interesams. Be atskirų D. Radzevičiaus komentarų, straipsnių ir FB įrašų, LŽS vos per savaitę šia tema išplatino tris naujienas:

03 13 - LŽS paskelbė savo poziciją ir J. Mažylės kritiką pavadino “mobinimu” - pirmiausiai taikydamiesi į LRT vadovę (https://bit.ly/3LyTCOI). LRT vadovės atsakymas: https://bit.ly/3Tveybi.

03 17 - LŽS pas save išplatino Visuomenės informavimo etikos komisijos (VIEK) poziciją, kurie irgi gina Mažylę (http://bit.ly/3TsDOPx). Maža pastaba - dėstytoja J. Mažylė yra šios komisijos narė, todėl keista, jei komisija negintų savų. O VIEK apskritai turėtų užsiimti žiniasklaidos turinio priežiūra, bet to nedaro - prie šios temos dar grįšiu ateityje. Priešingai – VIEK narė lankosi informacijos kanale OpTV, kuriam iki etikos standartų labai toli.

03 20 - vakar LŽS galutinai šauna sau į koją ir išplatina tekstą (http://bit.ly/3Zat75u), kurį paskelbė fiktyvios žmogaus teisių gynimo organizacijos. Dar blogiau - jos ne tik negina žmogaus teisių, bet yra sukurtos tam, kad imituotų gynimą, o realiai daro viską, kad būtų priešingai. Prieš gindamos J. Mažylę, jos tokiomis pat rezoliucijomis jau gynė - dėmesio - Petrą Gražulį ir ex mokytoją Astrą Astrauskaitę.

Ir vien čia jau turėtų kilti didžiulis skandalas - Žurnalistų sąjunga pas save įsileido pseudo žmogaus teisių gynėjus, kurie bendradarbiauja su atvirai prorusiškais asmenimis. Bet skandalas nekilo, nes patiems žurnalistams LŽS nėra labai įdomi - kaip man rašė vienas žurnalistas, “ten senų žurnalistikos bebrų kontora”.

Beje, paskutinę žinutę viešai publikavo tik du kanalai – LŽS ir Gorienės „Karštas Komentaras“ (čia kažkas panašaus į Jaunutienės OpTV).

Bet kodėl LŽS susimetė išvien su tokiomis keistomis organizacijomis?

PSEUDO ŽMOGAUS TEISIŲ GYNĖJAI

Nenoriu varginti pavadinimais, bet turiu suminėti - paskutinį LŽS paskelbtą pranešimą pasirašė šios organizacijos ir jų vadovai:

- Lietuvos žmogaus teisių gynimo asociacija - Romualdas Povilaitis.

- Piliečių gynybos paramos fondas - Stasys Kaušinis.

- Lietuvos žmogaus teisių asociacija - Vytautas Budnikas.

- Lietuvos Helsinkio grupė - Aurelija Kuzmaitė.

Plačiau skaitykite straipsnyje "LRT generalinę direktorę M.Garbačiauskaitę siūloma pašalinti š VU Komunikacijos fakulteto soc. partnerių"

Kaip jau sakiau, visos šios organizacijos panašiais pareiškimais jau gynė ir Gražulį (http://bit.ly/42tMby8), ir ex mokytoją Astra Astrauskaitę (o jų pareiškimą mielai platino prorusiškas šūdportalis minfo.lt: http://bit.ly/3Tz2mpV). Atsitiktinumas? Ne, jie dvejojo ir Covid vakcinomis, ir Galimybių pasu, buvo prieš Stambulo konvenciją ir t.t. Aha, tikrai tie, kurie gina žmogaus teises. Beje, tokių pseudo organizacijų yra daug Lietuvoje - ypač tai populiaru šeimų “gynimo” srityje, esu apie tai jau rašęs.

Jei FB patikrinsit kiekvieną iš aukščiau minimų pavardžių, dažniausiai pasijusite patekę į paplavų pasaulį - dauguma jų FB drauguose turi tokius veikėjus kaip Puidokas, Gorienė, Viktoras Jašinskas, Algimantas Rusteika, Marius Gabrilavičius-Maksimalietis ir pan. Kam nepažįstamos pavardės - visi jie dezinformacijos platintojai, sąmokslo teoretikai, dalis susiję su šeimų maršais, dalis atvirai prorusiški. Kai kurie iš tų “žmogaus teisių gynėjų” savo drauguose turi ir prezidento patarėją Povilą Mačiulį - gal ir smulkmena, bet kai turiu patvirtinimų, kad LRT vadovo konkurse aktyviai dalyvauja ir LRP - darosi tik įdomiau.

Dar geriau, kad dalis šių veikėjų savo FB platina OpTV įrašus (pvz. dar vienos panašios organizacijos vadovas, kuris prisideda prie kai kurių bendrų pranešimų: https://bit.ly/3JWpZWw).

Jei dar kam mažai įrodymų, kad šios organizacijos nėra apie žmogaus teises - jos pasisakė ir už referendumo kartelės nuo 300k mažinimą - https://bit.ly/42qu4cq (čia visiškai antivalstybinių jėgų interesas, jei kas nesekėte istorijos) arba ragino per Ukrainos invaziją nepriiminėti įstatymų dėl žmogaus teisių Lietuvoje - būtent tie, kurie neva už jas kovoja.

Atskirai atidžiau pasižiūrėjau vieną šių organizacijų - Lietuvos žmogaus teisių gynimo asociaciją. Jos vadovas Romualdas Povilaitis, nesėkmingai dalyvavęs politikoje, tekstus rašo ne tik visokioms ProPatrioms, bet ir atvirai prorusiškiems kanalams kaip Kauno Forumas. Necituosiu jo FB (nerkit patys: https://bit.ly/3FEHb05), bet panaršius ten nebesupranti, už kokias žmogaus teises jis kovoja – ar labiau prieš jas.

Supaprastintai: šios organizacijos, kurios skelbiasi kovojančios už žmogaus teisę, realiai palaiko OpTV, palaiko dezinformaciją, palaiko skandalistus, todėl kažkieno painspiruotos paskutinę dieną prieš LRT vadovo rinkimus puolė ginti OpTV laidoje dalyvavusią J.Mažylę ir užsipuolę LRT vadovę. Net spėju, kad tekstą jos rašė ne pačios – iš to, kaip tie asmenys rašo FB, gal čia net kokio paties Vėgėlės surašytas rašinėlis?

Kodėl tiek dėmesio šioms organizacijoms? Nes joms nusilenkė Lietuvos žurnalistų sąjunga. Kodėl?

OPTV IR IGNAS VĖGĖLĖ

Tai, kad į LŽS svetainę įkeltas aukščiau minėtų pseudo žmogaus teisių organizacijų pareiškimas - jau skandalinga. Kodėl LŽS tai padarė?

Nes LŽS, mano nuomone, tapo įrankiu kovoje išverčiant esamą LRT vadovę iš posto. Kaip suprantu iš žurnalistų, su kuriais bendravau, LŽS yra praktiškai vieno žmogaus šou - Dainius Radzevičius šiai organizacijai vadovauja nuo 2003 metų.

Koks jo interesas velti LŽS į LRT vadovo rinkimus? Nežinau, bet iš surinktos informacijos spėju - asmeninė draugystė su Ignu Vėgėle. Ir čia šiek tiek išsiplėsiu.

Pradžiai apie Vėgėlę - prezidentines ambicijas puoselėjantis advokatėlis jau ne kartą keiksnojo LRT. Jam, kaip ir kitiems dezinformacijos platintojams arba sąmokslo teorijų skleidėjams, nepatiko LRT pozicija per pandemiją, per vakcinaciją, per šeimų maršus. O ruošiantis kitų metų rinkimams į Daukanto aikštę, juk būtų neblogai išversti iš LRT vadovo pozicijų nesukalbamą asmenį ir gal net įkišti ten kokį draugiškesnį. Pvz. kad ir Vilmą Marciulevičiūtę, kurios vadovaujama Init TV nuolat transliuoja OpTV laidas.

Koks Vėgėlės ir OpTV santykis? Jis ten yra herojus. Tai vienintelis kanalas, kur Vėgėlė yra laukiamas, kur jis turi tiek eterio. Keletas OpTV laidų pavadinimų, kur dalyvavo Vėgėlė:

• Ignas Vėgėlė turi politinę praeitį

• Vėgėlė politikai sako "taip"?

• Vėgėlė smogė globalistams: tai ne pažanga, o Orvelo 1984

• Vėgėlė SMOGĖ: dokumento metaduomenyse - premjerės pėdsakas

• Ignas Vėgėlė prieš Andrių Tapiną. Kas teisus?

• Reali istorija prasideda dabar: Vėgėlės iššūkis

• Vėgėlė atsivėrė: papasakojo, kokie veikėjai buvo pasitelkti jį gniuždyti

• Igno Vėgėlės perspėjimas: sąmokslo teorijos pildosi | kas ir ką mums meluoja apie karą Ukrainoje?

Neabejoju, kad su tokiu nuoširdžiu darbu Janutienė tikrai galėtų tapti Vėgėlės atstove spaudai, jei šis per stebuklą laimėtų prezidento rinkimus.

Ir OpTV, ir Vėgėlė nekenčia dabartinės LRT - jie to nelabai ir slepia viešai. O čia pasitaiko puikūs du šansai užsipulti LRT ir sukritikuoti dabartinę LRT vadovę - iš pradžių Olego apdovanojimas, o vėliau dėstytojos J. Mažylės kritika dėl dalyvavimo toje pačioje OpTV.

Tai ir pasikūrė pastarosiomis savaitėmis - visas maršistų, vatnikų ir sąmokslo teoretikų pasaulis tik apie tai ir kalbėjo. OpTV kepė laidas, ir, beje, reikia nepamiršti, kad būtent per OpTV nelegaliai buvo paviešintas posėdžio video, kuriame svarstyta J.Mažylė.

Bet čia jie turėjo vieną problemą - ir OpTV, ir jos dažnas svečias Vėgėlė, ir visas rėksnių pasaulis neturi geros reputacijos mūsų žiniasklaidoje. Jie nuolat kalba vėjus, tad kodėl kažkas turėtų reaguoti į juos? O juk tam, kad pasiektum LRT Tarybą, kuri renka LRT vadovą, reikia ir normalios žiniasklaidos dėmesio, ir kokios legit organizacijos, kuri sureaguotų kritikuodama dabartinę LRT vadovę dėl jos veiksmų prieš J. Mažylę.

Ir tada staiga kažkokiu būdu čia atsiranda LŽS. J.Mažylė nėra žurnalistė, bet LŽS kažkodėl nusprendžia daryti tai, kas net neįrašyta organizacijos įstatuose - ginti šią dėstytoją, pulti nac. transliuotoją. Kodėl?

LŽS, DAINIUS RADZEVIČIUS IR VĖGĖLĖ

Čia spėjimas, bet iš to, kiek info susirinkau - Lietuvos žurnalistų sąjungos vadovas Dainius Radzevičius galbūt išstojo padėti savo draugui Ignui Vėgėlei. Taip, aš iki šiol nežinojau, kad jie draugai, bet viskas vėlgi tuose pačiuose soc. tinkluose. Beje, juos sieja ne tik draugystė, bet galimai ir finansiniai santykiai. Dar ir bendri priešai - Radzevičius kažkodėl irgi sugalvojo išstoti kritikuodamas Olego Šurajevo nuotykį Seime (http://bit.ly/3FyQM8D), nors tai buvo apie politikus, ne apie žurnalistus. Radzevičius gina dėstytotojus, gal gina ir politikus? Ypač jei jie tokie draugai, kaip Vėgėlė.

Pabandžiau atsekti jų draugystę.

Seniausias jų bendras viešas video - Radzevičius 2014 m. filmuoja ir savo asmeniniame Youtube kanale patalpina vaizdo įrašą, kaip Ignas Vėgėlė išrenkamas Advokatų tarybos pirmininku (http://bit.ly/3lBc0f4). Sutikit - nepažįstamo žmogaus nei filmuotum, nei keltum pas save, nei turbūt dalyvautum tame renginyje.

Toliau radau labai daug bendrų faktų, siejančių juos.

• Jie draugauja šeimomis - vieną tokią bendrą nuotrauką pridedu prie įrašo (viešas jų FB postas keliaujant po Lietuvą: https://bit.ly/40p7lvs).

• Advokatų taryba samdė Radzevičių bent 6 seminarams (http://bit.ly/3lmydxH), kuriuose jis dalyvavo kartu su Vėgėle - esu tikras, kad ne už ačiū, vadinasi, vadovu būdamas Vėgėlė galimai padėjo savo draugui Radzevičiui finansiškai - samdydamas jį advokatūros renginiams.

• Kartu jie dalyvavo daugybėje konferencijų, galima rasti google arba pamatyti, kaip Radzevičius fotografuoja Vėgėlę jose (https://bit.ly/3YXBocB).

• Radzevičiaus žmona, teisininkė, bent 2018 m. buvo Vėgėlės vadovaujamos Advokatūros tarybos drausmės komitete (https://bit.ly/3Z4cpoj).

• Advokatūra ir LŽS turėjo (ir gal tebeturi) bendrus žurnalistų apdovanojimus, kuriuose dalyvaudavo abu draugai - galbūt jie ir inicijavo (įdomu, ar finansavimas taip iš Advokatūros?). Kartu skelbė ir kūrybinius konkursus: https://bit.ly/3yV8S0W.

• Tik skaičiai: LŽS svetainėje naujienose Vėgėlė minimas 18 kartų.

• Pats Radzevičius ne kartą savo asmeniniame FB dalinosi Vėgėlės tekstais. Vienas toks įdomesnis - ginant Puidoką (https://bit.ly/3G0KuyX).

Ne, nė vienas šių veiksmų nėra nusikaltimas. Tik norėjau pagrįsti, kad Radzevičių ir Vėgėlę sieja ir ilgametė draugystė šeimomis, ir galimai finansiniai santykiai, kur didesnis naudos gavėjas, spėčiau – Radzevičius.

Ar etiška savo draugo tikslams naudoti viešos organizacijos platformą, kuriai vadovauji?

Tokio Radzevičiaus ir LŽS elgesio neapsikentė Rita Miliute ir vakar paskelbė išstojanti iš LŽS: https://bit.ly/3Z8cTtf. Tokio kalibro žurnalistės netektis bet kuriai organizacijai neturėtų būti džiugus, bet Radzevičius sureagavo tik taip - “vienas įstojo, kitas išstojo”.

RETORINIAI KLAUSIMAI

Matant visą šitą shitstormą ir tai, kaip Radzevičius dėl LRT puolimo, mano galva, aukoja savo vadovaujamos LŽS reputaciją, natūraliai kyla šie klausimai:

• Ar nėra taip, kad Vėgėlei planuojant dalyvavimą prezidentiniuose rinkimuose kitąmet, jis kartu su sau labai palankiu dezinformaciją skleidžiančiu kanalu OpTV pradėjo aktyvią kovą prieš LRT ir tam pasitelkė savo draugą bei jo vadovaujamą organizaciją LŽS?

• Ar nėra taip, kad net trys LŽS pareiškimai per savaitę ginant ne žurnalistus, o dėstytoją, yra daug daugiau nei LŽS padarė dėl bet kurio žurnalisto gynybos? Na pavyzdžiui, kai vatnikas Ragelskis riaušių prie Seimo dieną agresyviai užsipuolė Delfi žurnalistę Kristiną Pocytę, nemačiau jokios LŽS reakcijos apie tai ir negirdėjau, kad LŽS būtų pažadėjusi suteikti visą teisinę pagalbą Pocytei.

• Ar nėra taip, kad LŽS gina atvirai dezinformaciją platinančius ir žiniasklaida apsimetančius kanalus, užuot gynusi tikrosios žiniasklaidos ir žurnalistų interesus?

• Ar nėra taip, kad Dainiui Radzevičiui būtų laikas atsistatydinti iš Lietuvos žurnalistų sąjungos vadovo pareigų jau vien todėl, kad jis nesugebėjo kritiškai pažvelgti į pseudo žmogaus teisių organizacijas, ir ne tik nieko nekalba apie tai, kad jos kuria fake naujienas, bet priešingai - pats prisideda prie šių fake naujienų platinimo organizacijos vardu?

• Ar nėra taip, kad Radzevičius tolimesnėje ateityje jau yra nusprendęs eiti į politiką kartu su savo asmeniniu draugu Ignu Vėgėle ir dabar tik daro viską, kad šiam padėtų susikurti patogesnę tribūną ateičiai?

• Ar nėra taip, kad LRT vadovo rinkimuose sutampa kelių aktyvių grupių interesai pakeisti dabartinę vadovybę, ir jie nebūtinai veikia suderintai, tačiau visi pastiprina vienas kitų veiksmus? Kalbu apie Vėgėlės/OpTV/LŽS, prezidentūros, opozicinių politikų interesus.

• Ar nėra taip, kad šįvakar slaptame balsavime dėl LRT vadovo nubusime apstulbę, kad juos laimėjo dezinformaciją platinantiems kanalams palankus kandidatas, bet dėl slaptų rinkimų niekas nežinos, kieno svertais buvo pasiektas toks rezultatas? Gal jau laikas naikinti slaptus rinkimus, jei jie neprideda skaidrumo?

Labai norėčiau, kad šį tekstą paskaitytų LRT Tarybos nariai – pasidalinkit su jais, jei pažįstate ir turite kontaktus: https://apie.lrt.lt/valdymas/valdymas

O ir šiaip pasidalinkite šiuo įrašu – manau, viešumas čia gali padėti išvengti didelių problemų valstybėje.