FIOKLA KIURE: aš, MENININKĖ, esu našta doriems mokesčių mokėtojams!

Autorius: Vilma Fiokla Kiure Šaltinis: https://www.facebook.com/fiokl... 2023-03-22 14:34:00, skaitė 270, komentavo 9

FIOKLA KIURE: aš, MENININKĖ, esu našta doriems mokesčių mokėtojams!

„Aš jus skaitau" – taria moteriškė ir tokiu tonu, lyg aš turėčiau jaustis skolinga.

Dabar štai verda diskusijos apie mokesčių reformą ir sužinojau, kad mes, menininkai, ne tik turime jaustis skolingi žiūrovui/skaitovui, kad mus vartoja, bet dar ir esam našta doriems mokesčių mokėtojams. Jei ne mes, tai ir pensijos būtų didesnės ir valdininkų algos padorios.

Nesiplėtosiu apie mokesčių reformą, nes per mažai apie ją žinau. Trikdo pats požiūris į menininkus. Ir jis nesikeičia daugybę metų. Kai Nepriklauosmybės pradžioje buvo pradėtos mokėt pirmosios stipendijos laisviems kūrėjams, spaudoje pylėsi bjauriausi komentarai apie „valstybės lėšų švaistymą girtuokliams ir parazitams“. Dabar taip atvirai pamazgų nepila, bet menininko statusas taip ir liko mažai pakitęs. Net įsispraudęs į dalykinį kostiumą menininkas nelaikomas savu. Net praturtėjęs jis įtartinas. Apie skurstančius net nekalbu. O tokių dauguma, nes nemyli mūsų valstybė.

Nors jei geriau įsižiūrėsite, pamatysite, kad sunkiausiais, lemtingiausiais Lietuvai laikais priekyje stovėjo kultūros ir meno žmonės. Sąjūdis, dainuojanti revoliucija... O ir dabar, kas didžiausias pilietinės visuomenės ramstis ir pagrindas?

Aš ir pati kasdien skiriu po keletą valandų, kad palaikyti proukrainietiškas nuotaikas, skatinti aktyvizmą ir lėšų rinkimą Ukrainai. Ar galėčiau tas valandas surasti, jei dirbčiau statybose? Abejoju. O išeiti į statybas aš galiu kad ir rytoj, nes turiu reikiamą kvalifikiaciją. Ir patikėkit, ne aš viena turiu atsarginę specialybę ir ne aš viena dirbau Norvegijos ūkiuose, kad galėčiau kurti ir daryti tai, ką darau.

O gudruoliams, kurie nė dienos nedirbo „ant savęs" norėčiau palinkėti prieš komentuojant apie IDV ir vagis freelancerius, bet akimirkai įsivaizduoti pasaulį be kultūros ir menininkų.