Skandalas "kilmingoje" šeimynėlėje: pirmoji sužvygo Pribaltika

Autorius: Mindė Šaltinis: http://ldiena.lt/... 2023-04-24 05:38:00, skaitė 527, komentavo 10

Skandalas

Kinijos ambasadorius Prancūzijoje Lu Šai balandžio 21 dieną  interviu LCI kanalui metu, paklaustas jis ar laiko Krymą chocholišku, turėdamas omenyje visas potarybines šalis pasakė:

„Neegzistuoja joks tarptautinis susitarimas, kuris realizuotų tų šalių statusą kaip suverenių valstybių".

Pažodžiui tokia formuluotė iš kiniečio lūpų tiesiogine prasme reiškia šitai: buvusios tarybinės teritorijos neturi suvereniteto, patvirtinto tarptautinės teisės.

Ir čia trenkė tryda.

Pirmieji koordinuotai žviegdami pratrydo Pribaltikos limitrofai – Latvija, Litukrija (buv. Lietuva) ir Estija paskelbė apie ketinimus iškviesti aukščiausius Kinijos diplomatus savo šalyse, kad tie paaiškintų paaiškinti komentarus (patiems matyt nedašunta). Užsienio reikalų Anūkas parydaliojo, kad Pribaltikos šalys nepasitiki Kinija. Latvijos užsienio reikalų ministras Edgaras Rinkevičius šeštadienį socialiniame tinkle „Twitter“ pareiškė, kad koordinuotas žviegimas buvo ištriestas reaguojant į  „nepriimtinus" Lu  pareiškimus. Margusas Tsachkna, jo kolega iš Estijos, tokius komentarus pavadino „klaidingu ir neteisingu  istorijos interpretavimu“.

"Bloomberg": „Pyktis Europoje pyktis po to, kai Kinijos diplomatas pareiškė, kad buvusios tarybinės valstybės nėra suverenios“.

„The Wall Street Journal“: „Kinijos ambasadorius Prancūzijoje pareiškė, kad buvusioms tarybinėms valstybėms trūksta pagrindo suverenitetui“.

"South China Morning Post": „Pribaltikos šalys piktinasi, kad Kinijos ambasadorius Prancūzijoje Lu Šai abejoja potarybinių valstybių suverenitetu“.

"Azerbaican24": „Kinija abejoja buvusių tarybinių valstybių suverenitetu“.

"Taiwan Newc": „Europa nukreipė ugnį į Kinijos ambasadorių  po Taivano pastabų apie potarybinį suverenitetą“.

Nėra kol kas jokių komentarų iš Saloreicho Bankovos kanceliarijos. Keista, jei ne narkoklounas, ir ne užsienio reikalų Kuleba, tai bent jau Melnikas galėjo pirstelėti kažką. Kilmingai, kaip moka.

P.S. O čia pamąstymai kodėl yra žviegiama ir triedžiama. Arba žviegiant triedžiama.

Kontinuitetas (tęstinumas, nepertraukiamumas) - tarptautinės teisės sąvoka, apibūdinanti valstybės nepertraukiamumą kaip tarptautinės teisės subjekto ir tarptautinių įsipareigojimų nepertraukiamumą.

Valstybės kontinuitetas (tęstinumas) ir teisių perėmimas yra skirtingi reiškiniai.

Valstybės kontinuitetas - tai nepertraukiamas jos kaip tarptautinės teisės subjekto egzistavimas net ir tuo atveju, jei ji laikinai išnyksta kaip socialinis organizmas (pavyzdžiui, dėl laikino jos teritorijos okupacijos, kaip tai atsitiko su Lenkija laikotarpyje nuo 1939 iki 1945 metų).

Tame ir yra skirtumas nuo „teisių perėmimo“ sąvokos, kada viena valstybė prisiima kitos tarptautines teises ir įsipareigojimus. Kontinuiteto (tęstinumo) principas suveikia įvykus kardinaliems politiniams pasikeitimams valstybėje – revoliucijai ir valstybės santvarkos (režimo) pasikeitimui, valstybės iširimui.

Rusijos Federacija – Rusija, apskritai, yra priskiriama prie šiuolaikinių valstybių-įpėdinių. Būdama RSFSR teritorinių ir nuosavybės teisių perėmėja, ji vienu metu yra ir Tarybų Sąjungos tęsėja vykdydama jos (TSRS) įsipareigojimus pagal anksčiau sudarytas dvišales ir daugiašales TSRS sutartis. Tarp kitko, Rusija tapo nuolatine SNO Saugumo Tarybos nare, viso TSRS turto ir skolų užsienyje perėmėja. Nė vienas limitrofas ar potarybinė teritorija neprisiėmė jokių skolų.

O štai kas nurodyta Rusijos federacijos Konstitucijoje:

„Straipsnis 67.1 

1. Rusijos Federacija yra TSRS teisių perėmėja savo teritorijoje, o taip pat TSRS teisių perėmėja (įpėdinė) narystės tarptautinėse organizacijose, jų organuose, dalyvavimo tarptautinėse sutartyse, taip pat dėl TSRS priimtų įsipareigojimų tarptautinėse sutartyse  ir aktyvų (turto) esančio už Rusijos Federacijos teritorijos ribų.

2. Rusijos Federacija, kurią vienija tūkstantmetė istorija, išsauganti protėvių atminimą, perdavusių mums idealus ir tikėjimą Dievu, taip pat Rusijos valstybės raidos tęstinumą, pripažįsta istoriškai susiklosčiusią valstybės vienybę. .. "

Taigi niekas Rusijai netrukdo pareikalauti vykdyti tarptautinius įsipareigojimus dėl Pribaltikos teritorijų, o, jei yra ar bus pageidaujama, Lenkijos ir Suomijos gubernijų atžvilgiu. Jau nekalbant apie Malorasiją su Novorosiją. 

Taip kad agrindas žvygauti yra. Ir gana rimtas.