Vakaruose jau irgi atsirado Kremliui „naudingi idiotai”

Autorius: Arvydas Daunys Šaltinis: https://www.sarmatas.lt/09/vak... 2023-09-11 17:16:00, skaitė 379, komentavo 2

Vakaruose jau irgi atsirado Kremliui „naudingi idiotai”

Atviri buvusio „Fox News” laidų vedėjo, Takerio Karlsono (Tucker Carlson) pasisakymai, tame tarpe ir apie karą Ukrainoje, jo ištakas ir priežastis, vis dažniau sulaukia tokių pažįstamų Lietuvoje įvertinimų, kaip Kremliui „naudingas idiotas”.

Turint omenyje informacinį karą, vykstantį visais lygiais ir priemonėmis, panašu, kad taikių priemonių arsenalas išsenka net Vakaruose, anksčiau garsėjusiuose tolerancija žodžio laisvei.

Prisiminus priežodį „viskas kažkada baigiasi” tampa lengviau suprasti, kodėl senkant Vakaro karo ištekliams pagalbai Ukrainai, ima sekti ir kantrybė to karo kritikų atžvilgiu.

Juk dažnu atveju argumentais jų įveikti nepavyksta, kas lyg ir turėtų liudyti, kad jie yra teisūs, tačiau net demokratijos ir laisvo žodžio sąlygomis tiesa nėra ta vertybė, kuri tiktų turintiems valdžią politikams, kai artėja rinkimai.

Ir tada „palauk” nebūna. Kai nėra argumentų – į darbą paleidžiami „ekspertai” su savo etiketėmis, kurios stebėtinai panašius ir už Atlanto, ir čia Lietuvoje.

Pavyzdžiui, amerikiečių leidinio „Newsweek” straipsnio antraštė „Takeris Karlsonas yra nesibaigianti dovana Kremliui” (Tucker Carlson is Russia’s Gift That Keeps on Giving), lyg ir preziumuoja, kad minėtas laidų vedėjas dirba Kremliui arba kalba tai, kas Kremliui naudinga.

Atsivertus straipsnį skaitome:

„Buvęs „Fox News” laidų vedėjas Tuckeris Carlsonas vaidina Kremliui „naudingą idiotą”, nes ir toliau kartoja Rusijos propagandą, teigia ekspertai, o jo komentarai nuolat kartojami per valstybinę televiziją kaip išorinis iškreiptos pasaulėžiūros pateisinimas.”

Kažkur tai jau seniai matyta. Ir girdėta. Labai pažįstama. Ir liudija, kad keistu būdu Kremliaus propaganda įtikina žmones net kitoje Atlanto pusėje, ir net tuo atveju, jei ten ji yra uždrausta ir blokuojama.

Tuo tarpu vietiniai oficialūs informacijos šaltiniai – nei čia, nei ten nėra tiek įtikinantys, nors turi didžiausią žiūrovų, klausytojų ir skaitytojų aprėptį, tačiau net gaudami didžiulius pinigus nesugeba pateikti informacijos taip įtraukiančiai ir įtikinančiai.

Ir ekspertai šiuo klausimu tvirtina viena: Rusijos propaganda turi būti blokuojama, kad mūsų tiesa patikėtų kuo daugiau žmonių, nes žmonės turi teisę gauti tikrą, teisingą informaciją. Taip kalba ES ekspertai, siūlydami blokuoti laisvą žodį, jei jis neatitinka oficialaus naratyvo.

Ekspertai, o paskui juos ir valdžios institucijos nenuilstamai kartoja, kad rusų propagandos blokavimas vykdomas žmonių labui (na ir kas, kad jų nesiklausus), įgyvendinant jų teisę žinoti tiesą. Žinoma, tiesą gali pateikti tik tos informacijos priemonės, kurias apmokėjo ir patvirtino valdžia.

O kadangi valdžia moka pinigus, kuriuos paėmė iš mūsų kišenės – tai galima sakyti, kad dabartinėje demokratijoje tiesa tapo mokama preke. Kurią mes perkame, norime to ar ne. Geras biznis.

O štai ta informacija, už kurią mes nemokame jokių pinigų – ne visada tiesa, nes, na suprantate – dyka arba pigi prekė negali būti gera. Logikos čia yra. Bet tik tuo atveju, kai kalbame apie batus, o ne mūsų pačių apmokėtą propagandą.

Įsigilinkime į ekspertų argumentaciją iš to paties „Newsweek” straipsnio:

Rusijos dezinformacijos tyrinėtoja Joanna Szostek „Newsweek” sakė, kad Rusija paprastai naudojasi su jos pažiūromis sutampančiais Vakaruose skambančiais balsais, „siekdama, kad Rusijos propaganda atrodytų įtikinamesnė.

Sulyginkime pirmiau cituotą pastraipą (ten sakoma, kad „ir toliau kartoja Kremliaus propagandą”)  su šia: „Rusija paprastai naudojasi su jos pažiūromis sutampančiais Vakaruose skambančiais balsais”

Pirmiau sakoma, kad Takeris naudojasi Rusijos propaganda, o jau toliau sakoma visiškai priešingai, kad „Rusija naudojasi Vakaruose skambančiais balsais.”

Ir šioje vietoje darosi aiškiau, kodėl žmonės klausosi Takerio, bet netiki tais, kurie vadina jį „naudingu Kremliaus idiotu”. Nes net sumokėjus dideius pinigus propagandistams – jie nėra pajėgūs logiškai ir nuosekliai išdėstyti savo „tiesos”, kuri dažnai yra nenuosekli, prieštaraujanti pati sau ir šiaip atrodo, kaip pradedančio pėckelio rašinys, mokytojo įvertintas vos trejetu.

Problema iš tiesų yra visai kitur – ne kas iš ko nukopijavo naratyvus, o kieno naratyvai skamba įtikinamiau. Įtikinamiau visada skamba tie, kurie pateikiami logine seka ir kuriuos galima įrodyti bei patikrinti.

Ir Takeris Karlsonas čia yra neprilygstamas.  Teko klausyti porą jo laidų ir todėl suprantu Vakarų susirūpinimą jo daroma įtaka amerikiečiams. Rusams jis įtakos nedaro – rusai ir taip tiki Putinu, bent jau apie 80% jų, kaip skelbia rusų spauda.

Tad kalbėti, kad Takeris Karlsonas naudingas Kremliui idiotas – tiesiog nekorektiška vien todėl, kad jis informaciją gauna iš vietinių informacijos šaltinių, tarp kurių yra daugybė opozicinių esamai Wašingtono politikai.

Tuo pačiu, Takerio pagrindinė tema nėra karas Ukrainoje – jis daugiau kalba apie Joe Bideno žygius, valdančiųjų korupciją, ekonomiką,  pandemiją ir kitas aktualias amerikiečiams temas.

Ir čia jau prasideda Baltųjų rūmų bėdos, nes rinkimai sekančiais metais, o Joe Bideno palaikymo balsų srautas silpsta. Bent jau taip rodo JAV skelbiamų apklausų rezultatai.

Ir kuo didesnės taps tos bėdos, tuo didesnį puolimą prieš laisvą balsą matysime visame pasaulyje. Lietuva čia nebus išimtis.

Kai skaitai tokius „Newsweek” straipsnius, supranti, kad kadaise laisvų visuomenių vertybė – laisvas žodis – tapo jau propagandos elementu, nes jo tiesiog nebeliko. kaip nebeliko ir laisvos visuomenės. Tačiau apie juos vis dar rašoma, lyg jie egzistuotų tikrovėje.

Kodėl pasirinkau straipsnio tema Takerį Karlsoną (Tucker Carlson) ir jo puolimą Vakaruose?

Todėl, kad iki šiol Vakaruose egzistavo savotiška žodžio laisvė, užsibaigusi socialiniuose tinkluose, tačiau dar išlikusi žiniasklaidoje.

Bet panašu, kad situacija tampa analogiška į Lietuvos, kur save vadinančios žiniasklaidos priemonėmis verslo įmonės, neturėdamos tam įgaliojimų nei įstaymų leidybos, nei vyriausybės lygiu – cenzūruoja per socialinius tinklus kitas žiniasklaidos priemones, nepatogias valdančiųjų vykdomos politikos atžvilgiu.

Įstatymu to reglamentuoti neįmanoma, nes Konstitucija neleidžia: „žiniasklaidos cenzūra – draudžiama”.

Kadangi Lietuvoje tai tapo jau įprastu ir savotiška prasme „normaliu” dalyku, pirmasis mano pastebėtas puolimas Vakaruose prieš Takerį Karlsoną man tapo savotišku šoku. Galbūt todėl ir ėmiausi šios temos.

Šiaip Vakaruose yra pakankamai daug ryškių ir iškalbingų asmenybių. Sugebančių susieti priežastį su pasekme ir nupasakoti jų loginį ryšį. Ir Takeris Karlsonas viena iš jų. X tinkle (buvęs Twitter) jis turi 10 mln sekėjų, o jo kai kurias laidas dažnai per 2 dienas peržiūri virs 20 mln žmonių.

Ar galima patikėti, kad toks skaičius per 2 dienas užkimba ant propagandos kabliuko ir juo aktyviai dalinasi? – Tuo tarpu kai oficialia informacija domisi palyginti nedidelė jų dalis.

Tai būtų neįtikėtina dėl vienos paprastos priežasties – didžiausias deficitas šiais laikais – tai tiesos žodis. Ir tas deficitas ypač pasijuto per pandemiją.

Žmonės net pasiryžę už tiesą užmokėti. Ir šioje vietoje jų neapgausi – galima neatpažint propagandos, galima patikėt melu, tačiau ta reta tiesa, blokuojama visais kanalais – atpažįstama iškart. Jie ją tiesiog jaučia.

Kalbu ne vien apie Takerį, kalbu bendrai. Daugelis dalykų iš tų, kurie anksčiau buvo skelbiami „sąmokslo teorijomis”, „feikais” – šiandien jau pasitvirtino – ir tai sudavė mirtiną smūgį oficialios informacijos patikimumo įvaizdžiui.

O kai nebelieka patikimumo – belieka puolimas ir cenzūra. Ir tą visi supranta. Tiesos įprastai siekiama argumentuota diskusija, o puolimu siekiama nuslėpti tiesą.

Savicenzūra ir nuolatinė baimė pasakyti tai, ką galvoji, kad nebūtų priklijuota eilinė etiketė – iščiulpia žmogaus dvasią, sumenkina jo savigarbą, jis ima jaustis blogai ir tai visuomenei nežada nieko gero.

Tačiau siekiantiems kontroliuoti tą visuomenę – tai pagrindinis tikslas. Baimė valdo. Baimė priverčia tylėti ir ekgtis taip, kad neišsišoktum iš minios, kad nebūtum pastebėtas, išskirtas ir represuotas.

Ir Takeris Karlsonas rodo kelią. Kelią kaip išsilaisvinti, kaip išsivaduoti nuo baimės ir nusikratyti mentalinės (kol kas dar ne fizinės) vergijos. Tai vienintelis kelias į laisvę.

Tiesiog kalbėti ką galvoji net ir tada, jei tai kelia kažkokią grėsmę. Nes tylint – ta grėsmė augs diena iš dienos. Ir tyla jau nebepadės išsigelbėti.