Moterų teisių "gynėjai" profesionalei narkomanei M.Danielei - kaltinimai seksizmu

Autorius: Justina Gafurova Šaltinis: https://www.respublika.lt/lt/n... 2023-11-20 04:26:00, skaitė 507, komentavo 3

Moterų teisių

Nuolat apie nepakantumą diskriminacijai dėl lyties kalbanti Seimo narė Morgana Danielė pati apkaltinta diskriminacija. Dėl jos elgesio parašytas skundas, kurį nagrinės Seimo etikos ir procedūrų komisija. Seimo narė kaltinama, jog nuolat kalbėdama apie smurtą prieš moteris, pamiršta, kad smurtą patiria ir vyrai.

Į tai dėmesį atkreipė Lygiavertės tėvystės asociacija. Ji raštu kreipėsi ne tik į Seimą, Lygių galimybių kontrolierę, bet ir Teisingumo ministeriją su prašymu įvertinti Seimo narės M.Danielės veiklą.

„Lygiavertės tėvystės asociacija atkreipia dėmesį, jog M.Danielė siekia sudaryti įspūdį, jog šeimoje smurtauja tik vyrai, rengia susitikimus Seime, į kuriuos kviečiamos išimtinai moterys, taip pažeidžiant nukentėjusių vyrų teises, neigia vaikų patiriamą psichologinį žalojimą, kuomet vaikas vieno iš tėvų yra nuteikiamas prieš kitą, tokiu būdu nutraukiant vaiko ryšį ir bendravimą su vienu iš tėvų", - rašoma asociacijos rašte.

Į susitikimus kviečia tik moteris

Jo autoriai teigia, kad Lietuvos institucijos, nepaisydamos vaiko teisių gynime pažengusių valstybių pavyzdžio ir mokslinių tyrimų, įrodančių lygiavertės tėvystės naudą, ir nepaisydamos netgi Lietuvoje galiojančių įstatymų, numatančių vienodas teises į vaiką tiek tėvui, tiek mamai, praktikoje dažniausiai vadovaujasi vyrus diskriminuojančiu papročiu, kai vaikas skyrybų atvejų paliekamas mamai: „Vaiko teisių apsaugos tarnyba, nors ir pripažįstanti vaikų nuteikinėjimo (tėvų atstūmimo) problemos egzistavimą, individualių atvejų ne tik netiria, vadovaudamasi paveikto vaiko nuomone, neretai stoja smurtautojo (nuteikinėtojo) pusėn. Policija tokio tipo psichologinio smurto atvejų taip pat netiria. Teismai bylose su akivaizdžiu nuteikinėjimo komponentu problemą ignoruoja."

Prie skundo pridedamas M.Danielės įrašas iš socialinio tinklo „Facebook", kur Seimo narė kalba apie smurtą artimoje aplinkoje, tačiau tik prieš moteris.

„Smurtas tebėra masiškai ignoruojamas, o sprendimai ar pozicijos prasilenkia su bet kokiu žmogiškumu - su smurtautojais „nebendradarbiaujančios" mamos yra atskirtos nuo savo vaikų dešimtmečiais, gyvena juos matydamos porą kartų per metus, uždraudus kalbėti su jais lietuviškai, bendraujant tik stebint tarnyboms, tik 15 minučių.

Visą dieną ir vakarą, visą šiandienos rytą man plaukia daug žinučių iš motinų, kurios nesulaukia teisingumo. Baisius atvejus įvardina moteris ginančios organizacijos. Antraštėse mirga informacija apie sutuoktinio nužudytą jauną moterį, dar paauglę, dar -iolikos. Mirga ir apie per mėnesį išduotus daugiau nei 2000 apsaugos nuo smurto orderių. Apginti moteris ir mergaites turime šiandien bet kokia kaina", - rašo Seimo narė.

Prie skundo Lygiavertės tėvystės asociacija taip pat pridėjo M.Danielės kvietimą į susitikimą Seime temai apie smurtą, tačiau kvietime taip pat rašoma, jog jis skirtas tik moterims.

„Ar Seimo narė nepažeidė lygių vyrų ir moterų teisių, į susitikimą Seime kviesdama dalyvauti išimtinai tik moteris? Ar M.Danielė, kritikuodama teismų sistemą išimtinai dėl to, kad nepalankus sprendimas priimtas moters (mamos) atžvilgiu, nediskredituoja Seimo nario vardo? Ar savo pasisakymais M.Danielė nediskredituoja Laisvės partijos deklaruojamų vertybių?" - klausia asociacija.

Etikos sargai pradėjo tyrimą

Dėl šio skundo Seimo etikos ir procedūrų komisijoje pradėtas tyrimas, tad politikė turės atsakyti į klausimus.

Tuo metu kitos institucijos skundo nesureikšmino. Štai M.Danielės bendrapartiečio, „laisviečio" Tomo Vytauto Raskevičiaus pasirašytame rašte iš Seimo žmogaus teisių komiteto nurodyta, kad komitetui pagal kompetenciją nepriklauso nagrinėti pateiktos situacijos. Analogiškas atsakymas atėjo iš Seimo sveikatos reikalų komiteto, kuriam vadovauja konservatorius Antanas Matulas.

O lygių galimybių kontrolierės Birutės Sabatauskaitės atsakyme asociacijai rašoma, kad Seimo narių pasisakymai ir veiksmai nėra priskirtini kontrolierės kompetencijai. Kartu pridedama statistika, kurioje nurodoma, kad pagal oficialią statistiką, 2022 m. Lietuvoje užregistruota 6119 asmenų, nukentėjusių nuo nusikaltimų, padarytų dėl smurto artimoje aplinkoje, dauguma (4,3 tūkst. arba 78,8 proc.) suaugusių nukentėjusiųjų buvo moterys.

Sukritikavo statistiką

Lygiavertės tėvystės asociacijos steigėjas Ramūnas Kvietkauskas laikosi nuomonės, kad toks atsakymas yra akivaizdžiai diskriminacinis. „Statistikos portale nurodomi duomenys apie užregistruotas nusikaltimų aukas remiasi asmenų parašytų pareiškimų policijai ar prokuratūrai skaičiais, o ne teismų nuosprendžiais. Žinome, kad didžiulė problema yra vyrų, patiriančių smurtą, vengimas kreiptis į institucijas, o taip pat visuomenėje paplitę melagingi pranešimai apie neva patirtą smurtą, ypač skyrybų situacijose.

Papildomai pažymėtina, kad visose studijose vaikų, patyrusių smurtą iš motinų, skaičiai yra žymiai didesni, negu kai jie smurtą patyrė iš tėčių. Keista, kad jūsų nurodytoje statistikoje bent jau ši pareiškimų proporcija nėra nurodyta. Tai kelia abejonių, ar šie duomenys nėra pateikiami tendencingai taip, kad atrodytų naudingesni moterims", - rašoma jo atsakyme kontrolierei, kuri daugiau nieko neatsakė.