Į vaiko paėmimą sureagavo gerovės valstybės prezidentas Gitanas Nausėda

Autorius: BūkimeVieningi.lt Šaltinis: https://bukimevieningi.lt/i-va... 2023-12-06 00:28:00, skaitė 668, komentavo 6

Į vaiko paėmimą sureagavo gerovės valstybės prezidentas Gitanas Nausėda

Nežinau, ar vakar buvo nors vienas žmogus, galėjęs be skausmo žiūrėti į sukrečiantį vaizdo įrašą iš Palangos.

Dar kartą pamatėme, kiek daug dar trūksta tarnyboms ir visuomenei iki nesuvaidinto, nebiurokratinio rūpinimosi vaikais.

Tėvų skyrybos, teismai, globos nustatymas, mamos ir tėčio kova, kurios epicentre atsiduria vaikas, jau yra didžiulis stresas.

Esame teisinė valstybė. Teismų sprendimai turi būti vykdomi tiek institucijų, tiek pačių piliečių. Tačiau kai į namus, tegul ir vykdyti teismo sprendimo, įžengia medikai, policininkai ir VAIKO TEISIŲ APSAUGOS darbuotojai, tikiesi, kad nors šį kartą vaikas bus ne kovos, ne barnių, o dėmesio ir rūpesčio centre.

Deja, įvykio Palangoje metu vaiko interesai valstybės institucijų buvo palikti nuošalyje. Jėgos panaudojimas prieš vaiką, tegul ir dėl geriausių ketinimų, yra nepriimtinas ir netoleruotinas. Tai nėra vaiko teisių apsauga, o greičiau atvirkščiai. Tarnybos neturėtų savo veiksmais sukelti vaikui papildomos traumuojančios patirties. Tarnybos privalo būti maksimaliai profesionalios ir mokėti elgtis užtikrinant geriausius vaiko interesus – matyti vaiko akimis ir elgtis atitinkamai.

Būtinas skubus Vaiko teisių apsaugos kontrolieriaus verdiktas. Socialinės apsaugos ir darbo ministrė kartu su jos ministerijai pavaldžia Valstybės vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnyba privalo nedelsiant įvertinti šią konkrečią situaciją ir dalyvavusių tarnybų darbuotojų veiksmus, atlikti išsamų šios situacijos tyrimą ir imtis greitų bei efektyvių priemonių, kurios užtikrintų, kad tokios situacijos nepasikartotų ir specialistai naudotų tik tinkamus ir vaiko gerovę atitinkančius metodus.

Vaiko teisių apsaugos sistema privalo tarnauti vaikui ir tik vaikui.

Negali šioje jautrioje sistemoje dirbti žmonės, išsioperavę empatijos ir gailesčio silpnesniajam jausmą.

Gitanas Nausėda