Baltarusiai savinasi Vilnių ir Lietuvos istoriją – paskelbė tą pripažinti reikalaujančią peticiją

Autorius: Arvydas Daunys Šaltinis: https://infa.lt/100143/baltaru... 2023-12-13 22:22:00, skaitė 667, komentavo 8

Baltarusiai savinasi Vilnių ir Lietuvos istoriją – paskelbė tą pripažinti reikalaujančią peticiją

Arvydas Daunys, infa.lt redaktorius

Lietuvos vyriausybei maloniai priglaudusiai esą baltarusių opozicijos lyderę Sviatlaną Cichanouskają (pagal vyrą su kuriuo neišsiskyrusi – Svetlana Tichanovskaja), išlaikomą šalyje iš Lietuvos mokesčių mokėtojų pinigų ir tituluojama išrinktąja Baltarusijos prezidente, nors rinkimų balsavimo skaičių Lietuvoje niekas neturi, – iškilo baltarusių istorinės tapatybės problema. Patiems baltarusiams.

Vyriausybei sukūrus Lietuvoje baltarusių demokratinės opozicijos centrą, esą pasipriešinimui prieš realiai veikiantį kaip Baltarusijos prezidentą Aleksandrą Lukašenką – šio ar kito  centro baltarusiai, vadinantys save „laisvaisiais Lietuvos baltarusiais” – litvynais – ėmė reikšti pretenzijas į Lietuvos istorinę sostinę Vilnių.

Maža to, jie save vadina pagrindiniais Lietuvos istorijos dalyviais, kurių teritorija driekėsi nuo Baltijos iki Juodosios jūros.

Beje, nepaisant to, kad A.Lukašenkos prezidentu nepripažįsta net Lietuvos vyriausybė, tokiu jį pripažįsta net antroji pasaulio ekonomika ir galia –  Kinija, prieš kurią aktyviai ir pergalingai kovoja kai kurie mūsų politiniai veikėjai.

infa.lt cituoja litvynų paskelbtos peticijos ištrauką:

„Norime priminti, kad istoriškai Vilnius yra Baltarusijos teritorijos dalis. Vilniaus pripažinimas Naujosios Baltarusijos dalimi bus pagarbos istorinėms šaknims ir tautinei tapatybei išraiška.”

Pagarbos Baltarusių tautinės tapatybės, kuri pasireiškia save vadinant Litvynais ir platinant „ebay” marškinėlius lietuviškais tautiniais simboliais (Vyčiu) su baltarusiškais užrašais.

„Litvynai” paskelbė peticiją, kurioje nereikalaujama (bent pradžiai) pripažinti Vilnių baltarusiams, tačiau reikalavime pabrėžia, kad Lietuvos vyriausybė turi pripažinti (jie to reikalauja) Vilniaus aneksiją iš Baltarusijos.

Cituojame:

„Mes reikalaujame atkurti istorinį teisingumą ir pripažinti Baltarusijos anksčiau aneksuotą miestą Baltarusijos istorijos dalimi. Mes nereikalaujame Vilniaus atsiskyrimo, mes reikalaujame iš veikiančios Lietuvos vyriausybės oficialaus pareiškimo ir Vilniaus pripažinimo gimtu Baltarusijos miestu.”

Visai nedaug, tik oficialaus pripažinimo be atskyrimo. Atskyrimą galima bus daryti vėliau, pasitaikius tinkamai geopolitinei situacijai, kai pripažinimas jau bus.

Gal laikas būtų uždaryti Lietuvoje tu svetimų valstybių opozicinių darinių kromelį, palaikomą Lietuvos vyriausybės, esą Lukašenkos pykčiui?

Ir grąžinti į Baltarusiją jų „Išrinktąją prezidentę”, kad pati ten tvarkytųsi su savo „opozicija” ir išsilaikytų iš savo valstybės lėšų, kaip ir priklauso prezidentei?

Lietuvos Vyriausybės žaidimai su Rusija, Baltarusija pasieniuose, o su Kinija ambasadomis, apsimetant nusimanančiais geopolitikoje, istorijoje ir galimose pasekmėse – Lietuvai jau atnešė pakankamai žalos.

Sustokit ponai žaidę savo žaidimus, kurių taisyklių neišmanote. Žinias suteikia ne postas, o paprasčiausiai išsilavinimas reikiamoje srityje, kurio jūs demonstruojate neturintys jau ištisus 3 metus.

Galų gale, tuo galėtų susidomėti ir Valstybės saugumo departamentas – esant tokiai geopolitinei situacijai, Lietuvai tetrūko dar vienų pretendentų į jos sostinę. Lenkus jau turime iš vienos pusės, tuoj iš kitos turėsime baltarusius.

Su peticijos tekstu lietuviškai galima susipažinti čia.