JAV negali nuvilti Ukrainos

Autorius: Alkas.lt Šaltinis: https://alkas.lt/2023/12/30/ja... 2023-12-31 00:41:00, skaitė 907, komentavo 4

JAV negali nuvilti Ukrainos

Strateginės aplinkybės

Po penktadienį Rusijos surengto masinio oro puolimo Ukrainoje paaiškėjo, kad viena driskių raketa buvo įskridusi į NATO šalies Lenkijos oro erdvę.

Kijevo karinių oro pajėgų atstovai sakė, kad į Ukrainą okupantai paleido 158 oro atakos priemones. Ukrainos oro gynyba numušė 87 sparnuotąsias raketas X-101, X-555, X-55, taip pat 27 atakos dronus „Shahed-136/131“. Likusios raketos smogė ligoninėms, gyvenamiesiems pastatams ir prekybos centrui. Per išpuolį žuvo mažiausiai 31 žmogus ir dar 120 buvo sužeisti.

Taip teroristinė valstybė sureagavo į per pastarąją savaitę Ukrainos gynėjų veiksmus, kai buvo numušti bent keturi Su-34 bombonešiai ir sudraskytas desantinis laivas „Novočerkassk“, kuriuo orda gabeno bepiločius orlaivius „Shahed 131/136”.

Tuo tarpu Lenkija pranešė, kad į jos oro erdvę trims minutėms įskrido neatpažintas objektas, kuris vėliau remiantis žiniasklaidos pranešimais, galėjo būti sparnuotoji raketa X-22 arba X-101. Manome, kad Lenkijos oro erdvės stebėjimo radarai turėjo nustatyti raketos judėjimo greitį, todėl kariškiai turėtų tiksliai žinoti, kokią raketą jie stebėjo.

Bet kokiu atveju, abi šios oras-žemė raketos, nežiūrint skirtingos paskirties, gali nešti apie vieną toną sveriantį kovinį, tame tarpe ir termobranduolinį, užtaisą, o jų veikimo nuotolis yra 600 km (X-22) arba 3000 km (X-101).

Galingiausio pasaulyje karinio aljanso vadovas į tokį teroristų išpuolį sureagavo žinute. Jensas Stoltenbergas mikrotinklaraštyje X parašė, kad „incidentą aptarė su Lenkijos prezidentu Andžejumi Duda“. Ir pridūrė, kad „NATO solidarizuojasi su mūsų brangia sąjungininke, stebi padėtį ir mes palaikysime ryšį, kai bus nustatyti faktai. NATO išlieka budri“.

Po tokios griežtos Aljanso reakcijos, teroristai Maskvoje labai išsigando, o FSB darbuotojas, einantis Maskvos Patriarchato vyriausiojo kvietėjo žudyti ukrainiečius pareigas Kirilas su krapyla ėmė šlakstyti vladykos Putino snukį. Anas jau buvo beveik uždusęs. Iš juoko.

Nežiūrint siaubą keliančios NATO vadovo komunikacijos, tikrasis Aljanso lyderis, JAV prezidentas Džo Baidenas, pareiškė, kad karo nusikaltėlių išpuolis yra „griežtas priminimas pasauliui, kad po beveik dviejų šio niokojančio karo metų V. Putino tikslas nesikeičia. Jis siekia sunaikinti Ukrainą ir pavergti jos žmones. Jis turi būti sustabdytas.“

JAV prezidentas, gal nenorėdamas gąsdinti rinkėjų, tiesiai neįvardino, kad tikrasis Kremliaus tikslas – suskaldyti Vakarus, priversti juos drebėti iš baimės ir, galiausiai, netiesiogiai juos kontroliuoti. Visgi, tą buvo galima suprasti tarp eilučių.

„Ši kova yra kur kas svarbesnė nei Ukraina“, – sakė Dž. Baidenas – „Jie (diktatoriai ir autokratai) turi įtakos visam NATO aljansui, Europos saugumui ir transatlantinių santykių ateičiai“.

Tačiau svarbiausia žinia, kurią pasiuntė pasaulio supergalybės vadovas buvo įspėjimas Kremliui, kad JAV gali įsitraukti į tiesioginį karą su Rusija.

„/…/ didėja rizika, kad Jungtinės Valstijos bus tiesiogiai įveltos į šį procesą. O pasekmės atsilieps visam pasauliui. Negalime nuvilti savo sąjungininkų ir partnerių. Negalime nuvilti Ukrainos. Istorija griežtai teis tuos, kurie neatsiliepia į laisvės kvietimą.“

Ką gi. Rusija eina toliau ir vis aršiau tikrina NATO reakcijas ir, žinoma, gynybos sistemas. Klausiantiems, kodėl lenkų pajėgos nenumušė raketos, preliminariai atsakome (nes nežinome visų faktinių aplinkybių), kad į Lenkijos oro erdvę įskridusią raketą stebėjo ne oro/priešraketinės gynybos radarai, bet oro erdvės stebėjimo radarai.

Oro gynybos sistemos negali padengti ir nedengia visos Lenkijos teritorijos, kaip ir Lietuvos ar bet kurios kitos NATO šalies teritorijos. Sprendžiant iš to, kad Lenkijos vadavietė nusprendė pakelti naikintuvus (?), greičiausiai į oro erdvę buvo įskridusi gerokai lėtesnė už priešlaivinę X-22, X-101 raketa, o pilotams buvo duota užduotis vizualiai įvertinti grėsmę, ir esant reikalui, veikti.

Kitus pasvarstymus kol kas pasiliksime sau, tik leisime pastebėti, kad Lenkija ir Baltijos šalys turėtų labai rimtai pagalvoti apie tolesnius Kremliaus veiksmus, tikėtinas grėsmes, apie kurias jau ne kartą rašėme, nes nuo pastovaus kalbėjimo, esame visiškai užkimę.

Reikšmingi postūmiai

Volodymyras Zelenskis aplankė 110-osios brigados pozicijas Avdejevkoje ir apdovanojo karius. Vaizdo įraše, Ukrainos prezidentas sakė: „Avdejevka. Mūsų pozicijos. Mūsų vaikinai. Ukraina čia gina savus. Ir gina visus mūsų žmones. Kaip ir visoje fronto linijoje. Donecke. Charkovo srityje. Zaporožė. Chersono sritis – kairiajame krante. Sunku. Tai skausmas, tai praradimai. Ir tai žmonės, kurie ant savęs neša Ukrainos gyvybę, čia gyvybė kovoja, ir mes esame dėkingi visiems kovotojams, kiekvienam kareiviui ir jūreiviui, kiekvienam seržantui, kiekvienam karininkui, kurie ant savęs neša šį karą, dėkoju jums visiems, kariai!“

Gruodžio 30-osios naktį priešas toliau atakavo Ukrainą, naudodamas 10 „Shahed-136/131“ tipo nepilotuojamų orlaivių. Priešlėktuvinė gynyba sunaikino pusę – 5 iš jų. Sprogimai aidėjo Chmelnickio srityje.

Driskyno gyventojai turėjo taip pat neramią naktį. Mažiausiai 32 dronai buvo pastebėti „taikiame“ danguje virš russkij mir (rusiško pasaulio). Karo nusikaltėlių valdomos šalies terorizmo ministerija dezinformavo, kad visi jie buvo „perimti“ ir „sunaikinti“ ore. Esą bepiločiai orlaiviai buvo pastebėti Briansko, Orelio, Kursko ir Maskvos srityse, tačiau jokios grėsmės trogloditų visuomenei jie nesukėlė.

Įrašai soctinkluose, kuriais dalinasi siaubo perkreiptais veidais driskiai, sako ką kita.

Trumpai

Didžioji Britanija siunčia Ukrainai apie 200 oro gynybos raketų, kad padėtų apsaugoti civilius gyventojus ir infrastruktūrą nuo Rusijos dronų ir bombardavimo, penktadienį pranešė Jungtinės Karalystės gynybos ministerija.

„Putinas tikrina Ukrainos gynybą ir Vakarų ryžtą, tikėdamasis, kad jam pavyks išplėšti pergalę iš pralaimėjimo gniaužtų. Tačiau jis klysta“, – sakė Didžiosios Britanijos gynybos sekretorius Grantas Šepsas (Grant Shapps).

„Dabar atėjo laikas laisvajam pasauliui susivienyti ir padvigubinti pastangas, kad Ukraina gautų tai, ko jai reikia pergalei.“

Na tai kaip pats laikas jau, nes kiek vėluojam. Beveik dvejus metus, jei ką.

Penktadienio vakarą Gazos ruožo Chan Juniso miestą apšaudė Izraelio tankai ir naikintuvai. Įvairiais pranešimais skaičiuojama, kad žuvo beveik 200 žmonių. Pasak medikų ir palestiniečių žurnalistų, lėktuvai taip pat sudavė keletą smūgių iš oro Nuseirato stovyklai centrinėje Gazos dalyje.

Izraelio gynybos ministras Joavas Galantas sakė, kad kariai pasiekė „Hamas“ teroristų vadovybės centrus ir ginklų sandėlius. Izraelio kariuomenė pranešė, kad sunaikino tunelių kompleksą, įrengtą vieno iš „Hamas“ lyderio Gazos ruože Jachja Sinvaro namo rūsyje Gazos mieste.

Penktadienį JT Saugumo Taryboje Rusija sulaukė aštrios kritikos dėl masinių raketų ir bepiločių lėktuvų atakų prieš Ukrainą. „Tragiška, kad 2023 m. baigiasi taip, kaip ir prasidėjo – su niokojančiu smurtu prieš Ukrainos žmones“, – sakė JT generalinio sekretoriaus padėjėjas Chaledas Chiari, pranešęs Tarybai apie išpuolius.

„Ukrainiečiai ir vėl priversti praleisti šventes ieškodami prieglobsčio, valydami griuvėsius ir laidodami žuvusiuosius, tvyrant šalčiui“, – pridūrė jis. Dauguma tarybos narių, įskaitant Jungtines Valstijas, Prancūziją ir Didžiąją Britaniją, pasmerkė išpuolius Ukrainoje.

Kinijos nuolatinio atstovo JT pavaduotojas Geng Šuangas nepasmerkė išpuolių ir paragino rasti „politinį sprendimą“.

Eilinė beprasmė klounada, neturinti jokio ryšio su realybe – krauju, skausmu, smurtu, agonija, kurie tęsis ir liesis laisvai ir kitais metais, nes vis dar žiūrimas siaubo filmas, nesuvokiant, kad karas yra tikras, o žiūrovai susirinko ne į kino salę.