Užtenka apie paramą Ukrainai kalbėti tiek, kiek reikia. Metas veikti

Autorius: Alkas.lt Šaltinis: https://alkas.lt/2024/01/12/uz... 2024-01-12 20:40:00, skaitė 825, komentavo 3

Užtenka apie paramą Ukrainai kalbėti tiek, kiek reikia. Metas veikti

Strateginės aplinkybės

Vakar prezidentas Džo Baidenas ir Baltieji Rūmai patvirtino, kad JAV ir Jungtinė Karalystė kartu su Australijos, Bahreino, Kanados ir Nyderlandų parama, sudavė „smūgius prieš daugelį taikinių Jemene, kuriais naudojasi husių sukilėliai, keldami grėsmę laivybos laisvei viename iš gyvybiškai svarbiausių pasaulio vandens kelių“.

Su Iranu susijusi Jemeno sukilėlių husių grupuotė, vykdanti nuolatinę išpuolių prieš komercinius laivus Raudonojoje jūroje kampaniją pažadėjo, kad griežtai atsakys į JAV bombardavimą Jemene.

„Į bet kokį smūgį prieš mus bus atsakyta absoliučiai, be mažiausios abejonės, visa jėga ir ryžtu, ir regionas atsidurs ant eskalacijos, kurios pabaigos niekas nežino, slenksčio“, – po smūgių Jemene „Newsweek“ sakė Ansaras Alahas (أنصار الله), dar vadinamų husiais, informacijos sekretoriaus pavaduotojas Nasreddinas Ameras.

„Bet koks smūgis prieš mus neturi jokio pateisinimo, – pridūrė A. Ameras, – nes tai tik parama Izraeliui toliau žudyti engiamus palestiniečius“

Dž. Baidenas šiuos smūgius pavadino „aiškia žinia, kad Jungtinės Valstijos ir mūsų partneriai netoleruos išpuolių prieš mūsų personalą ir neleis priešiškiems veikėjams kelti grėsmės laivybos laisvei viename iš svarbiausių pasaulyje komercinių maršrutų“, ir perspėjo, kad „nedvejodamas imsis tolesnių priemonių mūsų žmonėms ir laisvam tarptautinės prekybos srautui apsaugoti, jei to prireiks“.

Iš vienos pusės, to reikėjo tikėtis ir nieko neveikimas tik dar labiau blogino padėtį Persijos įlankos regione. Iš kitos pusės, pasaulis ką tik tapo dar mažiau saugia vieta gyventi žmonijai. Kiekvieną kartą žlugus diplomatinėms pastangoms ir prabilus ginklams, keršto, revanšizmo, ginkluoto konflikto eskalacijos tikimybė, deja, auga.

Šiuo atveju, greitas ir ryžtingas atsakas teroristams, stabdant vėžio plitimą yra būtinas veiksmas. Apmaudu tik viena, kad nėra smogiama vėžio užkrato pagrindiniam centrui – utėliams Kremliuje.

Ketvirtadienio vakarą žurnalistams kalbėjęs aukštas JAV karinis pareigūnas sakė, kad „šių smūgių tikslas nuo pat pradžių ir prezidento buvo labai aiškus – panaikinti husių galimybę taikytis į jūrų laivus, tiek komercinius, tiek karinius, Raudonojoje jūroje, Bab al Mandeb ir Adeno įlankoje“. Teigiama, kad Jungtinė Karalystė suteikė operacijoje dalyvavusių naikintuvų.

Ketvirtadienio vakarą su žurnalistais taip pat kalbėjęs aukštas Baideno administracijos pareigūnas sakė, kad bendrų JAV ir JK smūgių taikiniai buvo „konkrečiai nukreipti į husių raketų, radarų ir nepilotuojamų orlaivių (UAV) pajėgumus, t. y. pajėgumus, kurie yra labai svarbūs husių kampanijai prieš komercinę laivybą tarptautiniuose vandenyse“.

Aukšto rango administracijos pareigūnas teigė, kad JAV ruošiasi galimam šios grupuotės atsakomajam smūgiui.

„Nors visiškai tikimės, kad šie veiksmai sumažins husių pajėgumus ir, be abejo, laikui bėgant sumažins jų pajėgumus ir polinkį vykdyti šias atakas, – sakė aukštas administracijos pareigūnas, – nenustebsime sulaukę tam tikro atsako.“

Tuo tarpu kaimynėje Latvijoje prezidentas Edgars Rinkēvičius paskelbė apie karinį paketą Ukrainai, į kurį įtrauktas platus ginklų asortimentas, į kurį įeina haubicos, šaudmenys, prieštankiniai ginklai, raketos, granatos, sraigtasparniai, bepiločiai orlaiviai, ryšio įrenginiai, generatoriai ir kita neįvardyta įranga.

„Atėjo laikas keisti akcentus. Apie savo paramą Ukrainai kalbame tiek, kiek reikia. Tačiau pagrindinis politinis signalas turėtų skelbti, kad mes palaikome ir toliau palaikysime Ukrainą iki jos galutinės pergalės prieš Rusijos imperializmą“, – sakė Rinkēvičus.

Štai taip. Plojame atsistoję. Gal Latvijos prezidentas ar jo komanda skaitė mūsų apžvalgas? Juokaujame, taip nemanome. Tačiau ir parama, ir pareiškimas – strateginė žinutė yra kelianti pagarbą.

Jei nenorime, kad mūsų vaikai žūtų driskių griaunamuose mūsų miestuose, turime suteikti visą ginkluotę, kokią tik galime Ukrainai dabar. Bent jau tiek privalome padaryti nedelsiant.

Reikšmingi postūmiai

Rusijai karo „pauzė“ naudinga siekiant destabilizuoti padėtį Ukrainoje. Mes negalime sustoti, – sakė Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis viešėdamas Lietuvoje.

„RF labai palanku stovėti vietoje. Tai reiškia, kad Ukrainos teritorijoje vyksta nuolatinis karas. Ne Rusijos teritorijoje. Tai reiškia, kad ekonomika yra abejotina, kad nebus investicijų. Kas investuos į šalį, kurioje vyksta karas? Taigi jai (Rusijai. – red.) svarbiausia yra destabilizuoti Ukrainą“, – sakė jis.

Ukrainos prezidentas tiksliai ir aiškiai dar kartą įvardino, kas yra visiškai akivaizdu ir mes čia neturime, ką daugiau pridurti.

Šaltiniai ant žemės patvirtina ankstesnį mūsų įspėjimą apie ordos ketinimą vykdyti žiemos ofenzyvą. Driskiai ruošiasi atnaujinti puolamuosius veiksmus Seversko kryptimi, o itin sudėtinga padėtis yra Kupjansko apylinkėse.

Be to, okupacinės pajėgos telkiasi puolimui Bachmuto, Limano, Avdejevvkos.

Ukrainos Sausumos pajėgų vadas Aleksandras Syrskis praneša, kad rusai nori užimti Sinkovką, kad galėtų visiškai blokuoti Kupjanską.

„Limano kryptimi priešas vykdo puolamuosius veiksmus, siekdamas išstumti mūsų karius už Černyj Žerebeco upės. Jis vykdo intensyvų artilerijos apšaudymą. Be to, jis perkelia į šį rajoną papildomas šturmo kuopas iš Rusijos Federacijos teritorijos ir bazinėse stovyklose rengia naujus šturmo dalinius. Ji taip pat bando išminuoti priešakinius kelius“, – sakoma ir Ukrainos kariuomenės pranešime.

Generolas A. Syrskis pažymi, kad Serebriansko girininkija ir toliau išlieka viena iš pagrindinių priešo pastangų sutelkimo krypčių. Šia kryptimi nesėkmingai bandoma pulti ukrainiečių pozicijas šarvuotos technikos pagalba Dibrovos, Torskojės ir Jampolės kryptimis.

Papildomas pastangas rusofašistai telkia stengdamiesi sudaryti palankias sąlygas puolimui Chasiv Jare ir ežerų kaskados rajonuose į rytus nuo Kleščiovkos ir Kurdiumovkos.

JAV suteikė Ukrainai paskutinį karinės pagalbos paketą, kuriam buvo numatytas finansavimas, per pranešimą spaudai sakė Baltųjų rūmų Nacionalinio saugumo tarybos strateginės komunikacijos koordinatorius Džonas Kiorbis (John Kirby).

Pasak Baltųjų rūmų atstovo, tokioms programoms skirti pinigai baigėsi.

„Taip. Mes išleidome paskutinį paketą iš turimų atsargų, kuriam remti turėjome lėšų“, – sakė Dž. Kiorbis ir pabrėžė, kad ginklų tiekimo poreikis Ukrainai bus ypač didelis žiemos mėnesiais.

Trumpai

Ketvirtadienį dešimtys tūkstančių opozicijos šalininkų susirinko prie Lenkijos parlamento, protestuodami prieš naujosios vyriausybės vykdomus pokyčius valstybinėje žiniasklaidoje ir dviejų buvusių ministrų, nuteistų už piktnaudžiavimą valdžia, įkalinimą.

Eitynės atspindi didėjančią įtampą šalyje. Donaldo Tusko vadovaujama koalicinė vyriausybė bando atšaukti ankstesnės nacionalistinės partijos „Įstatymas ir teisingumas“ (PiS) administracijos politiką.

Jungtinės Valstijos yra „nusivylusios“ Vengrijos ministro pirmininko Viktoro Orbano politika Ukrainoje ir tikisi, kad Budapeštas įvykdys savo pažadą ir ratifikuos Švedijos stojimą į NATO, ketvirtadienį pareiškė aukštas JAV valstybės departamento pareigūnas.

„Manau, kad esame nusivylę, jog… Premjeras V. Orbanas pasirinko likti vienas Europos Sąjungoje, abejodamas kova dėl paramos ukrainiečiams“, – sakė JAV valstybės departamento sekretoriaus padėjėjas Europos ir Eurazijos reikalams Džimas O’Brajenas (Jim O’Brien).

Iranas ketvirtadienį konfiskavo tanklaivį su Irako nafta, skirtą Turkijai. Su Maršalo salų vėliava plaukiojančio laivo „St Nikolas“ užgrobimas sutampa su kelias savaites trunkančiais Irano remiamų husių teroristų išpuoliais prieš Raudonosios jūros laivybą.

„Po praėjusių metų Jungtinių Valstijų įvykdytos Irano naftos vagystės tanklaivį „St Nikolas“ Irano karinis jūrų laivynas šį rytą teismo sprendimu užgrobė… jis plaukia į Irano uostus“, – pranešė pusiau oficiali naujienų agentūra „Fars“, cituodama Irano karinio jūrų laivyno pareiškimą.

Girtuokliui D. Medvedevui, dabar einančiam jam sugalvotas Rusijos saugumo tarybos pirmininko pavaduotojo pareigas, vėl buvo liepta ištraukti branduolinį vėzdą ir gąsdinti juo Vakarų lyderius.

Vapėdamas apie tai, kad „kai kurie Ukrainos kariuomenės vadai svarsto galimybę Vakarų tiekiamomis ilgojo nuotolio raketomis smogti į Rusijoje esančius raketų paleidimo punktus“, jis grasino, kad taip „jie (Vakarai) rizikuoja įsivelti į Rusijos valstybinės politikos pagrindų branduolinio atgrasymo srityje 19 punkto veiksmus“.

Eik išsiblaivyk, meškiuk.

Lietuvoje

Šiandien vakare Vilniuje degs laužai, o rytoj minėsime Laisvės gynėjų dieną.

Vėl liesis kalbos, viena už kitą gražesnės, graudesnės, tuštesnės. Apdovanotieji medaliais ir pagyrimo raštais mušis į krūtines pasakodami, kaip jie asmeniškai apgynė Aukščiausiąją Tarybą, TV centrą, Spaudos rūmus.

Politikai dievagosis, kad jei ne jie, tai pergalė būtų išslydusi iš rankų, kad būtent jie sustabdė driskių siautėjimą ir būtent jie, tik jie asmeniškai vieni patys ir niekas daugiau „išgelbėjo Lietuvą“ nuo sovietinio maro. Daugeliui nūdienos politikų, šitaip save giriančių, anuomet čiulptukai dar nebuvo išraukti iš burnų.

Kažkas pavydės ir graušis, kodėl jam ar jai nedavė blizgučio, nepaspaudė rankos, kodėl neįteikė kvietimo į Seimą ar Prezidentūrą.

Mes, šios apžvalgos autoriai, kaip ir daugelis jūsų, buvome ten, kartu su visais, drąsiai pasitikome ordą, kuriai buvo liepta važiuoti tankais per žmones ir traiškant kaulus „atlikti užduotį“. Mes, kaip ir jūs, neprašėme ir neprašysime nei medalių, nei atminimo raštų. Mums jų nereikia ir niekada nereikėjo.

Atvirkščiai.

Mes norime padėkoti jums visiems. Kurie stovėjote, ėjote, gynėte. Ne dėl garbės, ne dėl premijos, ne dėl nuotraukos sienlaikraštyje.

Dėl Lietuvos. Dėl jos žmonių. Dėl pačios Laisvės.

Jūs visi iki vieno padarėte tai, ko sovietai net negalėjo sapnuoti. Ir vėl. Kaip ir karo po karo metu, tauta sukilo ir apgynė save ir savo teisę į laisvę, į valstybę, į gyvenimą.

Ačiū jums. Ačiū jums visiems, dėl to, kas ir kur dabar esame. Kad galime sakyti, galvoti, daryti, ką norime.

Jūs, visi Lietuvos žmonės, iškovoję tada pergalę prieš visas sovietines saugumo ir jėgos struktūras, penktąją koloną, prievartos aparatą, mūsų akimis, esate didvyriai.

Su pergale ir su švente su jus visus, mielieji!