JAV ir NATO priima Rusijos mestą iššūkį

Autorius: Alkas.lt Šaltinis: https://alkas.lt/2024/01/18/ja... 2024-01-18 21:08:00, skaitė 921, komentavo 13

JAV ir NATO priima Rusijos mestą iššūkį

Strateginės aplinkybės

JAV ir NATO radikaliai keičia retoriką Rusijos atžvilgiu. Atvirai raginama peržiūrėti gynybos planus, keisti mąstyseną, išlipant iš laikmečio, kuomet viskas buvo planuojama, numatoma, kontroliuojama. Prasideda netikėtumų epocha.

JAV valstybės sekretorius Entonis Blinkenas (Anthony Blinken) pirmą kartą viešai perspėjo partnerius, kad „Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas turi agresyvių sumanymų, kurie siekia toli už Ukrainos ribų“.

Pasak Blinkeno, toks scenarijus kelia didžiulį pavojų, nes gali įtraukti JAV į tiesioginį konfliktą su Rusija. JAV valstybės sekretoriaus teigimu, jei Kremlius nebus sustabdytas Ukrainoje, jis puls NATO šalis.

JAV valstybės sekretorius Entonis Blinkenas (Anthony Blinken) susitinka su Volodymyru Zelenskiu Davoso foruma 2024 01 17 | president.gov.ua nuotr.

JAV valstybės sekretorius Entonis Blinkenas (Anthony Blinken) susitinka su Volodymyru Zelenskiu Davoso foruma 2024 01 17 | president.gov.ua nuotr.

„Jei Putinas visa jėga užpuls Ukrainą, tuomet imsis NATO puolimo. Ir jeigu jis užpuls NATO šalį, mes privalėsime jai padėti pagal NATO sutarties 5 straipsnį“, – viešai pareiškė A. Blinkenas.

Blinkeno teigimu, JAV nori padaryti viską, kad taip neatsitiktų. Jis pabrėžė, kad svarbu, jog Kongresas patvirtintų prezidento Džo Baideno prašomą 106 mlrd. dolerių paketą, į kurį įtraukta pagalba Kijevui.

Panašią, greičiausiai sinchronizuotą žinutę siunčia ir NATO karinio komiteto pirmininkas admirolas Robas Baueris (Rob Bauer), 31 šalies aljanso aukščiausiosios vadovybės susitikime pareiškęs, kad „nuo karo Ukrainoje baigties priklauso pasaulio likimas”.

Pirmą kartą aukščiausio rango NATO pareigūnas viešai ragino ir perspėjo sąjungininkus būti pasiruošusiems įvairiems netikėtumams.

„Šis karas niekada nebuvo susijęs su realia grėsme Rusijos saugumui, kylančia iš Ukrainos ar NATO“, – pridūrė Baueris.

„Šis karas susijęs su tuo, kad Rusija bijo kažko daug galingesnio nei bet koks fizinis ginklas žemėje – demokratijos. Jei žmonės Ukrainoje gali turėti demokratines teises, netrukus jų trokš ir žmonės Rusijoje”.

„Reikia, kad viešieji ir privatūs subjektai pakeistų savo mąstyseną iš laikmečio, kai viskas buvo planuojama, numatoma, kontroliuojama ir orientuota į veiksmingumą, į laikmetį, kai bet kas ir bet kada gali nutikti. Era, kurioje turime tikėtis netikėtumų“, – sakė NATO admirolas.

NATO pareigūno žodžius, kai kurios žiniasklaidos priemonės „išvertė”, kaip raginimą ruoštis Trečiajam pasauliniam karui. Aukščiausio rango JAV ir NATO pareigūnų įspėjimai ruoštis bet kam, o JAV pasirengimas karui su Rusija ir turi kelti šiurpą.

Tačiau panikuoti mums tikrai nereikia. Viduriuoti pirmiausia turėtų pradėti Kremliaus, FSB bei GRU nevykėliai. Ši agresyvi NATO ir JAV retorika, gražinanti civilizaciją į šaltojo karo laikus, mus tiesiog džiugina.

Blinkeno ir Bauerio žodžiai ramina. Tai, jog pagaliau NATO ir JAV įvardino Rusiją, kaip realią grėsmę Vakarų civilizacijai ir atvirai pareiškė, jog sąjungininkai ruošiasi karui su Kremliaus ordomis – keletą metų lauktas sąjungininkų ėjimas.

Prieš invaziją į Ukrainą Putino chunta atvirai grasino NATO ir reikalavo JAV išsinešdinti iš Europos. Ką gi – iššūkis priimtas. NATO ir JAV pasirengusios karui su teroristine Rusija.

Šią žinutę Putinas turėtų suprasti labai aiškiai.

NATO taip pat atvirai prabilo apie aljanso karinių pajėgų pertvarkymą. Jungtinės Karalystės gynybos sekretorius Grantas Šepsas (Grant Shapps) paskelbė, kad jo vyriausybė siųs 20 000 karių dalyvauti NATO karinėse pratybose „Steadfast Defender“. Pratybos vyks Rytų Europoje vasario-birželio mėnesiais.

Jungtinė Karalystė į pratybas siųs pažangius naikintuvus ir žvalgybos lėktuvus, karo ir povandeninius laivus.

Pasikeitęs NATO ir JAV elgesys rodo, kad sąjungininkai nebejuokauja. Rengiamasi tikram karui. Ką gi. Geriau vėliau, nei niekada.

Šioje skambių pareiškimų jūroje privalome girdėti ir Kijevą, kuris garsiai šaukia, jog jei Vakarai artimiausiomis savaitėmis nesuteiks Ukrainai reikiamo kiekio oro gynybos priemonių, pasekmės gali būti tragiškos.

Reikšmingi postūmiai

Praėjusią parą fronto linijoje įvyko 78 susirėmimai. Rusai surengė 9 raketų atakas, 128 oro smūgius, 77 salvinių raketų sistemų atakas į Ukrainos karių pozicijas ir gyvenvietes.

Naktį rusų okupantai surengė dar vieną dronų ataką, panaudodami 33 atakos bepiločius orlaivius „Shahed-136/131“. Ukrainos priešlėktuvinė oro gynyba sunaikino 22 „šachedus”.

Ukrainos gynėjai | facebook.comGeneralStaff.ua nuotr.

Ukrainos kariai tęsia aktyvios gynybos veiksmus, darydami okupantams didelius gyvosios jėgos ir technikos nuostolius.

Praėjusią parą Ukrainos karinės oro pajėgos smogė 7 driskių, ginkluotės ir karinės technikos telkiniams, vadavietei ir 5 priešininko priešlėktuvinėms raketų sistemoms.

Ukrainos oro gynybos pajėgos ir priemonės sunaikino Kh-59 iš oro paleidžiamą valdomą raketą.

Trumpai

Rusija visada puls nepriklausomą Ukrainos valstybę, esančią „istorinėse Rusijos teritorijose”, pareiškė kažkokios Rusijos saugumo tarybos pirmininko pavaduotojas Dmitrijus Medvedevas.

„Nepriklausomos valstybės buvimas istorinėse Rusijos teritorijose dabar bus nuolatinė priežastis atnaujinti karo veiksmus“, – paskelbė FSB paruoštuką Kremliaus girtuoklis.

Medvedevas Ukrainą pavadino „vėžiniu dariniu“, jos vadovybę – neteisėta, o šalį – ne nepriklausoma teisine prasme.

Buvęs Rusijos prezidentas taip pat pažadėjo Rusijos jaunimui „nenuobodžią ateitį”, nes naujas Rusijos puolimas gali įvykti „ir po dešimties, ir po penkiasdešimties metų”.

Gyvenimas prišiktuose apkasuose tikrai nėra nuobodus. Tačiau trumpas.

Medvedevas | Alkas.lt ekrano nuotr.

Medvedevas | Alkas.lt ekrano nuotr.

 

Pakistanas griežtai pasmerkė Irano oro antskrydį savo teritorijoje, pavadino jį „neišprovokuotu savo oro erdvės pažeidimu“ bei įspėjo apie atsakomuosius veiksmus.

Pakistano užsienio reikalų ministerija pareiškė, kad per išpuolį jos teritorijoje žuvo „du nekalti vaikai“, ir perspėjo Iraną dėl „rimtų pasekmių“.

Ji oro antskrydį apibūdino kaip „neišprovokuotą Irano oro erdvės pažeidimą.

Tuo tarpu Iranas pranešė, kad „tiksliais raketų ir bepiločių lėktuvų smūgiais“ sunaikino dvi sunitų kovotojų grupuotės „Jaish al-Adl“, tvirtoves Koh-e-Sabz vietovėje Pakistano pietvakarių Beludžistano provincijoje, pranešė Irano valstybinė naujienų agentūra „Tasnim“.

Prieš tai Iranas paleido raketas į šiaurės Iraką ir Siriją, siekdamas sunaikinti tariamas Izraelio žvalgybos bazes.

Irano smūgiai kaimynams rodo, kad teroristinė blogio ašies valstybė siekia sukelti karus su kaimynėmis, neturėdama tam jokio realaus preteksto.

Tuo tarpu Kinija paragino Iraną ir Pakistaną po mirtino smūgio elgtis santūriai. Visi kariniai konfliktai žemėje baigtųsi valandos bėgyje, po Si skambučio Putinui.

Pasaulio sveikatos organizacijos vadovas Tedrosas Adanomas Gebreisusas (ቴዎድሮስ አድሓኖም ገብረኢየሱስ) Davose susirinkusiems delegatams pareiškė, kad šalių lyderiai turėtų būti pasirengę kovoti su nežinoma būsima liga.

Tedrosas sakė, kad PSO ruošėsi į COVID-19 panašiam virusui dar prieš 2020 m. pandemiją. „COVID netgi galima vadinti pirmąja X liga, ir ji gali pasikartoti“.

ቴዎድሮስ አድሓኖም ገብረኢየሱስ | wikimedia.org nuotr.

ቴዎድሮስ አድሓኖም ገብረኢየሱስ | wikimedia.org nuotr.

Mat kaip. Visiškai akivaizdu, kad pasaulinė mafija ir šešėlinė vyriausybė nutarė tęsti žmonijos reguliavimo ir čipavimo programą. Juokaujame (Na ir juokeliai, – Alkas.lt).

Rusijos užsienio teroro atstovė spaudai Zacharova paskelbė viešą melą, jog Baltijos šalys persekioja rusakalbius.

„Baltijos šalys atvirai ruošiasi masiniam rusakalbių gyventojų deportavimui. Matyt, jos tikisi, kad tai padės galutinai išspręsti „rusų klausimą“ ir XXI amžiuje precedento neturinčią masinio nepiliečių skaičiaus jų teritorijose problemą“, – kalbėjo Kremliaus kvaksė.

Zacharova aptakiai pastebėjo, kad Ukrainos ir Baltijos šalių rusofobija turi bendras ištakas ir pareiškė, kad Maskva „stebės situaciją ir fiksuos diskriminacines apraiškas užsienio šalyse”, kad pastarosios laikytųsi tarptautinių įsipareigojimu.

Kremliaus strateginės komunikacijos operatoriai nebesugalvoja nieko rimto ir gudraus, netiesioginių NATO ir JAV grasinimų fone.

Lietuvoje

Mes tiesiog meldžiame, kad magistralė, jungianti Lietuvą ir Lenkiją būtų nutiesta kuo greičiau. Nes automobilių srautas, važiuojant iš Berlyno į Vilnių mažėja ir ištirpsta tarp Varšuvos ir Suvalkų. Tokia pat progresija tirpsta mūsų šalies atsakingų politikų nuovoka apie šalies saugumą.

Keliaujant po mūsų šalį, susitikinėjant su įvairiomis bendruomenėmis ir kolektyvais, dažniausia mūsų klausiama, „ką daryti, jei išauš diena X”. Tą patį klausimą užduoda ir valstybinių, ir privačių institucijų atstovai, piliečiai ir kolektyvai.

NATO vėliava, kariai | kam.lt nuotr.

NATO vėliava, kariai | kam.lt nuotr.

Tačiau visi labai gerai informuoti apie iš nuleistą atsakymą be atsakymo – „klausykite radijo. Jums bus pranešta ką daryti”. Deja, ši nežinia žmogų ne ramina, o kelia dar didesnį nerimą.

Nebūtų skaudu, jei matytume, kad žmonės ramūs, nes pasirengę įvairioms tikroms ir tariamoms grėsmėms. Tačiau, kai regime išplėstas, siaubo kupinas akis – mums apmaudu. Apmaudu ne tiek dėl grėsmių, kiek dėl pačių žmonių psichologinės būsenos. O ji nėra stabili.

Kai kurios įstaigos, vykdančios gyvybiškai svarbias funkcijas, nėra pasirengusios elementariausioms provokacijoms, elektros dingimo ar gaisro atvejams.

Puikiai žinome, kodėl taip yra. Todėl, kad politikai mano, jog mus apgins. Vokietija ar visas NATO. Jie pasakys, ką daryti, ateis, išvaduos, todėl tereikia ramiai laukti nurodymų ir nespirgėti. Politikai nežino nei kaip, nei kada kas ką apgins, nei ką jie patys veiks, tiesiog pasitiki NATO. Bet pamiršta, kad Lietuva ir yra NATO.

Aljanso lyderiai ragina sąjungininkus skubiai keisti planus ir mokytis veikti esant nenumatytoms aplinkybėms. JAV ir NATO vadovų pareiškimai nėra šūviai į debesis, jie skirti mūsų susireikšminusiems politikieriams.

Tai raginimas nemiegoti ir ruoštis. Mistinis visa gelbėjantis Aljansas nenusileis iš dangaus ir nepamaitins dangiška mana. Mes patys esame jo dalis.

Krašto apsaugos ministras Arvydas Anušauskas | Alkas.lt, A. Sartanavičiaus nuotr.

Krašto apsaugos ministras Arvydas Anušauskas | Alkas.lt, A. Sartanavičiaus nuotr.

Laukimas, manymas ir tikėjimas, kad už tave kažkas kažką padarys, yra tas pats istorinis vergiškas baudžiauninko, kurį kažkada globojo Maskva, o dabar dėdės Vakaruose, tunelinis įsivaizdavimas, kad mumis pasirūpins šeimininkas tolimame dvare.