Ukrainos dronai šiąnakt daužė driskyną

Autorius: Alkas.lt Šaltinis: https://alkas.lt/2024/01/21/uk... 2024-01-21 23:59:00, skaitė 963, komentavo 9

Ukrainos dronai šiąnakt daužė driskyną

Strateginės aplinkybės

Jei Kongresas artimiausiu metu neskirs papildomos pagalbos Ukrainai, Rusija gali laimėti karą po kelių savaičių, o geriausiu atveju – po kelių mėnesių, susitikime su Kongreso vadovais pabrėžė Džo Baideno patarėjas nacionalinio saugumo klausimais Džeikas Salivanas (Jake Sulivan) ir JAV Nacionalinės žvalgybos direktorė Evril Heins (Avril Haines).

Pareigūnų teigimu, Ukraina „artimiausiomis savaitėmis“ išnaudos priešlėktuvinės gynybos bei artilerijos pajėgumus todėl šalies galimybės gintis taps labai sudėtingos.

Skelbiama, kad Baltieji rūmai vis labiau pergyvena, jog Džo Baidenas negalės įvykdyti savo pažado padėti Kijevui „tiek, kiek reikės”.

Baltieji rūmai pagrįstai nerimauja dėl vietoje trypčiojančio Kongreso. Jei JAV paliks Ukrainą be paramos kautis prieš žymiai stipresnį agresorių, tai gali pakirsti jų prestižą pasaulyje iš esmės.

Jungtinės Valstijos gali paprasti patikimo partnerio, stipriausios karinės galios pasaulyje statusą, ir tokios šalys, kaip Pietų Korėja, Japonija gali pradėti dairytis kitų sąjungininkų.

Jau dabar JAV pasyvumas skatina vis aktyviau veikti pasaulio blogio ašies, teroristines valstybes.

Kad ir kiek beapgailestausime, žmogus už Atlanto yra tiesiog žmogus. Savas vaikas, savas namas, savas automobilis jam yra arčiau kūno. O plačiai ir toli jis nemąsto.

Taip jau nutiko, kad globalaus pasaulio pilietis tapo urviniu materialistu, neturinčiu holistinio mąstymo, kuris leistų šiandienos sprendimus matyti kaip pasaulio ateities saugumą sau ir savo vaikams.

Pagrįstai gąsdinant Kongresą Ukrainos karo pralaimėjimu, mūsų politikieriai nupūtė dulkes nuo pernykščio Estijos gynybos ministerijos dokumento ir paskelbė, kad Ukraina laimės karą 2026-aisiais.

Iš tikrųjų, tai – ne prognozė, o tikimybių teorija, kas būtų, jeigu būtų. Tai yra paskaičiavimai, kad Ukraina galėtų įveikti rusus, jei vykdytų itin intensyvią gynybą, naikinant okupanto karius ir techniką, nespėjant likviduotų vienetų papildyti rezervu.

Dokumente yra ir reikšmingų skaičių: pažymima, jog bendras Ramšteino koalicijos gynybos biudžetas yra daugiau nei 13 kartų didesnis už smarkiai išpūstą Rusijos gynybos biudžetą: 1,24 trilijono eurų prieš 0,09 trilijono eurų 2023 metais. „Neturėtų kilti jokių abejonių, kas turi pranašumą, kad galėtų nugalėti“, – teigiama dokumente.

Įdomus teiginys. Ar galima atsakyti sau į klausimą, kodėl 13 kartų stipresnė koalicija vis kalba apie galimybes nugalėti, o nenugali tokio silpnutėlio priešininko?

Tad kuo tikėti – tais kurie kelia paniką, kad Ukraina pralaimės už kelių savaičių ar tais, kurie skelbia, kad Ukraina laimės karą su Rusija 2026-aisiais?

Ne tais, nei anais. Ukraina greitai nepralaimės. O viena iš viso vargiai galės laimėti šį karą. Artimiausiu metu, kaip sako Zelenskio patarėjas Andrijus Jermakas, Ukraina pereis į gynybinio arba „aklojo karo” fazę. Ir tai tęsis artimiausiais mėnesiais.

Taip kad skambūs šūkiai „iki pergalės! Remsim tiek, kiek reikės“, virto realybe, jog Ukraina ginasi, ir gins mus visus – NATO, JAV, ES nuo Rusijos tiek, kiek galės.

Reikšmingi postūmiai

Šią naktį Rusiją ištiko dronų košmaras. Driskyne gaudė sirenos ir dirbo priešlėktuvinė oro gynyba. Peterburgo, Oriolo, Smolensko rajonus atakavo ukrainiečių karo skraidyklės. Netoli Peterburgo buvo padegtas Putino draugeliui Genadijui Timčenkai priklausantis dujų terminalas.

Didžiulis gaistas kilo ir Peterburgo srities Ust-Lugos uoste, skubiai evakuoti darbuotojai.

Tulos srities valdžios institucijos pranešė, kad regioną atakavo Ukrainos dronai. Stiprūs sprogimai buvo fiksuojami pačioje Tuloje.

Tuo tarpu Rusijos gynybos ministerija dezinformavo, jog buvo sunaikinti trys dronai Smolensko srityje.

Tiesiog fantastika. Tik šitaip ir ne kitaip – tik daužant karinę rusų miestų infrastruktūrą, verčiant drebėti, bėgti į slėptuves ir krauti į kelnes dėl turtų ir savo gyvybės rusofašistų išperas, galima priversti maištauti vodkos ir raugintų kopūstų mėgėjus prieš Kremliaus barbarus.

Kai kiekvienas rusas savo namuose drebės dėl savo gyvybės, jam atrodys visiškai beprasmė kova kažkur toli Ukrainoje.

Savo ruožtu, orda telkia pajėgas Avdejevkos ir Novomichailovkos link, dislokuodami pėstininkų dalinius be jokios šarvuotų kovos mašinų priedangos. Taip pat prasidėjo aktyvus puolimas Limano ir Kupjansko kryptyse. Pranešama apie atakas, kuriose dalyvauja šarvuočių ir tankų remiami pėstininkai.

Mūsų žiniomis, pajudėjo smogiamasis driskių ordos kumštis, kuris čia buvo kaupiamas keletą mėnesių.

Per praėjusią parą fronto linijoje įvyko 80 kovinių susirėmimų. Okupantai surengė tris smūgius raketomis S-300, kurie buvo nukreipti į Donecko srities infrastruktūrą, 4 oro smūgius, 58 atakas iš salvinių raketų sistemų. Sugriauta ir apgadinta daugiau kaip 40 privačių gyvenamųjų namų, kita civilinė infrastruktūra, nužudyti civiliai gyventojai.

Ukrainos karinės oro pajėgos smogė 6 driskių ginklų ir karinės technikos telkiniams, priešlėktuvinių raketų sistemai, pataikė į šaudmenų sandėlį ir sunaikino ryšių centrą.

Trumpai 

Slovakijos ministras pirmininkas Robertas Fiskas pareiškė, jog šalis blokuos Ukrainos stojimą į NATO. „Pasakysiu, kad esu prieš Ukrainos narystę NATO, kad pasinaudosiu savo veto teise ir tai blokuosiu, nes tai bus Trečiojo pasaulinio karo pagrindas“, – pareiškė Kremliaus džiaugsmas.

Atkreipiame dėmesį, jog tokie NATO šalių lyderių pareiškimai yra labiau pavojingi ne tiek Ukrainai, kiek pačiai NATO. Ukrainos priėmimo į aljansą tikimybė yra beveik lygi nuliui, tačiau tokie pareiškimai skaldo karinį bloką iš vidaus. Būtent tai ir yra netiesioginiai Maskvos smūgiai, sprogdinant karinį bloką iš vidaus.

Rusija neplanuoja pulti ir nepuls nei rytinio, jei jokio kito NATO flango kol aljansas vieningas. Pagrindinis Kremliaus saugumo struktūrų, ypač SVR, uždavinys – Vakarų suskaldymas, o jau paskui – karinio šių šalių veiksmingumo išbandymas ant žemės.

Irano valstybinė žiniasklaida patvirtino, kad per oro antskrydį Sirijos sostinėje Damaske žuvo Islamo revoliucijos gvardijos korpuso vadas ir vienas jo pavaduotojas.

Saugumo šaltinis agentūrą „Reuters“ informavo, kad daugiaaukštis pastatas, kuriuo naudojosi Irano patarėjai, remiantys prezidento Bašaras al-Asadas vyriausybę, buvo visiškai sulygintas su žeme „tiksliai nutaikytomis Izraelio raketomis“.