Driskiai puls kitamet, ginsimės – 2030-aisiais

Autorius: Alkas.lt Šaltinis: https://alkas.lt/2024/01/25/dr... 2024-01-26 19:31:00, skaitė 947, komentavo 8

Driskiai puls kitamet, ginsimės – 2030-aisiais

Strateginės aplinkybės

Pentagonas vakar paskelbė, jog Ukrainos kare „grėsmė yra reali“. JAV gynybos departamento atstovas spaudai generolas majoras Petas Raideris (Pat Ryder) pareiškė, kad Ukraina pralaimės karą, jei negaus daugiau ginklų. Tuo pačiu JAV gynybos ministerijos atstovas atsisakė prognozuoti ukrainiečių karo su rusais pabaigą.

Keista, po prognozės, kad Ukraina gali pralaimėti, atsisakyta teikti kitas prognozes.

Tuo tarpu Ukrainos užsienio reikalų ministras Dmytras Kuleba pastebėjo, kad Rusija turi patikimesnes partneres nei Ukraina. Rusija lenkia Ukrainą pagal artilerijos sviedinių tiekimą dėl nenutrūkstamos draugų iš Šė Korėjos paramos.

Skelbiama, jog JAV ir Iranas artėja prie tiesioginio karinio konflikto. Iki šiol, kovos apsiribojo Irano remiamų sukarintų grupuočių ir JAV, Izraelio bei jo sąjungininkų tarpusavio išpuoliais ir atakomis.

Taip vadinama Islamo Respublika dar iki Izraelio – „Hamas“ karo, kūrė islamistinių, antivakarietiškų ir antiizraelietiškų sukarintų teroristinių grupuočių tinklą, kurį mokė kovoti, finansavo ir apginklavo.

Pagrindinis šių grupuočių rėmėjas – Iranas. Kol Iranas bus nepajudinamas, tol jo remiamos teroristinės grupuotės vykdys karinius išpuolius, kliudys taikai, ekonominei prekybai Artimuosiuose Rytuose.

Nepamirškime, jog su Iranu itin glaudžius santykius palaiko Maskva. Praėjusį gruodį Putinas Kremliuje penkias valandas kalbėjosi su Irano prezidentu Ebrahimu Raisi, ir tikrai ne apie ūkį ir bites. O apie dronus, balistinės raketas ir kitą karinį-techninį bendradarbiavimą.

Remiantis sveiku protu, Iranas karo su JAV turėtų vengti. Tačiau neatmeskime tikimybės, jog Maskva įtikins Teheraną pradėti „šventąjį karą“ su netikėliais.

Kremliui nusispjaut, kad partneris bus pakištas, tačiau svarbiausia, kad į karą įsivels JAV, o dar svarbiau – sutriks naftos prekyba Raudonąja jūra ir tiekimas Hormūzo sąsiauriu.

Reikšmingi postūmiai

Vakar fronto linijoje įvyko 58 koviniai susirėmimai. Rusai surengė 6 raketų atakas ir 97 oro smūgius, 121 apšaudymą iš salvinių raketų sistemų. Teroristų atakų metu žuvo ir buvo sužeisti civiliai gyventojai. Sugriauti, apgadinti gyvenamieji pastatai ir kita civilinė infrastruktūra.

Vakar okupantai surengė oro smūgį, panaudodami 14 atakos bepiločių orlaivių „Shahed-136/131“. Ukrainos priešlėktuvinės gynybos pajėgos numušė 11 priešo skraidyklių.

Driskiai pliekė daugiau kaip į 100 gyvenviečių Černigovo, Sumų, Charkovo, Lugansko, Donecko, Zaporožės, Dniepro, Chersono ir Nikolajevo srityse.

Ukrainos karinės oro pajėgos sudavė 6 oro smūgius į driskių sankaupas, ginklų ir karinės technikos telkinius.

Trumpai

Vakar Rusijoje nukrito sunkiasvoris karinis lėktuvas Il-76. Po to, kai apie įvykį paskelbė Kijevas, Kremlius kaip mat įjungė savo dezinformacinę mašiną. Pirmiausia buvo skiedžiama, kad nukrito lėktuvas, kuriame buvo skraidinami 65 ukrainiečių belaisviai.

Vėliau Kremlius pranešimą „paturbino“ triedalu, kad lėktuvą numušė ukrainiečių raketa. O Rusijos „opozicinė“ žiniasklaida paskelbė, kad lėktuvu buvo gabentos raketos S-300.

Tai vadovėlinis Kremliaus informacinės-karinės operacijos pavyzdys, kuriuo siunčiamos šios žinutės:

  1. Ukrainiečiai nušovė savus (savi šaudo į savus).
  2. Ukrainiečiai šaudo į lėktuvus Rusijos teritorijoje, o pastarieji krenta civiliams ant galvų (teroro aktas).

Žiniasklaida su pasimėgavimu pasičepsėdama suvalgo ir atrajoja Kremliaus paruoštukus. Niekas neklauso Kijevo, kuris prašo neskelbti nepatvirtintos informacijos.

Laisvų Vakarų žiniasklaidos filadelfijai deja, dar nesuvokia, kad vyksta tikras karas.

JAV nacionalinio saugumo tarybos koordinatorius Džonas Kiorbis (John Kirby) pastebėjo, kad rusų atakos – tai bandymas palaužti ukrainiečių valią ir stuburą. Pranešama, jog JAV ketina skirti beveik 12 mlrd. dolerių paramą Ukrainos ekonomikai.

Kremlius „iš lempos“ pareiškė, kad šalių, kurios tiekia ginklus Kijevui kalbos apie derybas yra politinė manipuliacija bei „dūmai ir veidrodžiai“.

Rusijos užsienio teroro atstovė Zacharova pažymėjo, kad neįmanoma dalyvauti derybų procese su tais, „kurie tiekia ginklus Kijevo režimui, įsipareigojusiam terorizmui kaip pagrindinei priemonei savo neteisėtiems veiksmams vykdyti“.

Kadangi niekas Kremliui taikos šiuo metu nesiūlo, gi reikia vištai pakudakuoti, kad Kijevo sąjungininkai persigandę siekia taikos. Dėl „ponto“.

Vokietija pirmą kartą Ukrainai perduos sraigtasparnius „Sea King Mk 41“. Pasak šalies gynybos ministro, Kijevas gaus šešis sraigtasparnius, taip pat jų priedų ir atsarginių dalių rinkinį.

Kanada suteiks Ukrainai 10 „Zodiac Hurricane Technologies“ daugiafunkcinių katerių, kurių vertė – apie 20 mln. dolerių.

Šiuo metu daugiamilijardinė Jungtinių Valstijų pagalba vis dar svarstoma.

Lietuvoje 

Valstybės galva neseniai labai įdomiai pasakojo apie nacionalinį saugumą ir grėsmes. Kadangi kalbėjo labai rimtai ir sudėtingai, mes, žiopliai, nelabai kū supratom, tai prašome mumi išaiškyt, ką anas norėjo pasakyt.

Pasak prezydento, Rusija dabar mūsų nepuls, nes visi pajėgumai skirti karui su Ukraina.

Nu tai šitų suprantam, nes ir patys dažnai kartojam. Tas yr teisybė. Ale vėliau žmogus iš balto namo sako, kad Rusija gal ir puls, bet puls po metų arba dviejų. Tačiau puls ne rytinį NATO flangą, o visą aljansą.

Todėl Lietuva labai smarkiai ruošiasi karui ir jam jau galimai pasiruoš geriausiu atveju net kokiais 2030-aisiais. Nes turės pedesoką tankų. O kad visos galimos grėsmės ir puolimai būtų atremti dabar, mes labai smarkiai konsultuojamės su partneriais. Tačiau iš principo dabartės pergyvent labai nereikia, nereikia žvalgytis į tai, kas vyksta Rusijoje, o daryti savo darbus.

Taip ir sėdim atkraginę žiaunas beigi va garsiai mąstom… ką tai, vienžo, vansi reiškia.

O reiškia, kad pagal prezydentą, viskas bus galimai tep: Rusija mumis puls, bet ne dabar, nes dabar dar negali. Rusija greičiausiai puls visą NATO kitais arba dar kitais metais.

Tačiau, kadangi mes dar nebūsim nusipirkę tankų, Rusija mūsų nepuls. Palauks, kol mes tuos tankus nusipirksim. Tada puls. Todėl dairykimės į tą Rusiją, bet ne per daug, o darykim viską, kad būtų tankai.

Tankai mumi apsaugos ir nuo kyber atakų, ir nuo dronų, ir nuo diversijų, ir net, šventa pana Dievo, nuo branduolinio šantažo! Ir taip apsaugos, kad musė nepraskris. Vo tep!

O kolei kas, jei kam neramu, galima prasikonsultuot su partneriais Vakaruose. Kaip kad mūsų prezydentas. Sėdi sau orus, ramus, prakonsultuotas visais rakursais. Nes konsultacijos žmones ramina. Ne tik prezydentus. Ramina ir kariūnus.

Būtent todėl, vakar, prakonsultuoti mūsų pasieniečiai, pastebėję tris per sieną atkepurnėjusius ginkluotus belorusų kariškius, nei kiek nenusgando. Būtų va taip va mūsiškiai perėję į belorusų pusę pasidairyt mergų, greičiausiai būtų kaip mat aptratyti kulipkom iš pulemioto persigandusių pograničnikų.

Ale mūsiškiai ne tokie. Drąsūs. Aliarmo ir panikos nekėlė. Taikiai stebėjo karinę invaziją per teleskopinius binoklius.

Stebėjo kaimynų vojakus baltais maskuojančiais kalatais, kaip kokias iš Belovežo girios atklydusias retąsias meškas.

Ir iš viso – Lietuva drąsi šalis. Fek evribadi.

P.S. Šį skyrelį šiandien skiriame tiems, kurie nesuprato vakarykštės mūsų ironijos.

P.S.S. Labai prašome prezidento asmeniškai nepriimti ir neįsižeisti – mes gi suprantame, kad kalbas ir patarimus J.E. surašo kompetentinga komanda.