Lietuva NATO – 20 metų: maža plotu, didelė savo intelektiniu kapitalu

Autorius: Alkas.lt Šaltinis: https://alkas.lt/2024/03/29/li... 2024-03-30 18:00:00, skaitė 926, komentavo 9

Lietuva NATO – 20 metų: maža plotu, didelė savo intelektiniu kapitalu

Minint Lietuvos narystės NATO ir Europos Sąjungoje 20-metį bei NATO 75-metį kovo 29 d. Energetikos ir technikos muziejus atidarė interaktyvią parodą „November. Alpha. Tango. Oscar.“

Prieš 20 metų prie NATO prisijungė 7 Europos valstybės, tarp kurių buvo ir Baltijos šalys. Energetikos ir technikos muziejuje atidaroma paroda simbolizuoja ilgą ir nuoseklų Lietuvos kelią tarptautinėje partnerystėje. Nedidelė plotu ir gyventojų skaičiumi Lietuva lyderiauja intelektiniais ištekliais – aukštųjų technologijų kūrimu.

Užtikrina saugumą

NATO įkurta prieš 75 metus, 1949 m. balandžio 4 d. Šiuo metu organizacijai priklauso 32 valstybės. Narystė NATO buvo dalis Lietuvos užsienio ir saugumo politikos tikslų po Nepriklausomybės atkūrimo.

Paroda „November. Alpha. Tango. Oscar.“ | rengėjų nuotr.

Paroda „November. Alpha. Tango. Oscar.“ | rengėjų nuotr.

Šių metų proginius renginius organizuoja LR Krašto apsaugos ministerija, simboliškai pakartojusi 2004 m. kovo 29 d. istorinį įvykį, kai Lietuvos karinių oro pajėgų aviacijos bazėje Šiauliuose nusileido sąjungininkų naikintuvai. Interaktyvios parodos įgyvendinimą rėmė Krašto apsaugos ministerija, LR Vyriausybės kanceliarija ir Vilniaus miesto savivaldybė.

„20 metų kaip esame saugesni, būdami stipriausio gynybinio aljanso nariais, galėdami kurti savo šalies gerovę ant taikos ir saugumo pamato. Tik jam esant valstybė gali klestėti, o tauta ir laisva visuomenė skleistis visomis savo stiprybėmis, įvairove ir potencialu. Šiandien suprantame ir tai, kad visi esame mūsų bendro saugumo dalininkai, o šis priklauso ir nuo mūsų pačių valios gintis.

Paroda „November. Alpha. Tango. Oscar.“ | rengėjų nuotr.

Paroda „November. Alpha. Tango. Oscar.“ | rengėjų nuotr.

Nes narystė NATO – milžiniška sėkmė ir privilegija, vis dėlto nepaverčianti saugumo duotybe, atleidimu nuo rūpesčio ir atsakomybės, ką kiekvienas kaip pilietis – ir visi kartu kaip visuomenė – galime kartu padaryti, kuo dar prisidėti, prie saugesnės mūsų ateities. Dalindamiesi šia kasdiene atsakomybe, tvirtai tikiu, stiprėjame ir augame kaip valstybė“, – sakė Vyriausybės kanclerė Giedrė Balčytytė.

Atviras visuomenei

Balandžio 6 d. Energetikos ir technikos muziejuje vyks nemokamas parodos pristatymo renginys, kuriame dalyvaus Lietuvos kariuomenės Sausumos, Jūrų, Krašto apsaugos savanorių pajėgos, Inžinerijos batalionas, Ryšių ir informacinių sistemų batalionas.

„Saugumo jausmą lemia žinojimas, – kad esame saugomi NATO pajėgų, kad mūsų kariuomenė yra pažangi ir karine technika, ir turimomis kompetencijomis, kad turime reikšmingus technologinius pajėgumus čia, Lietuvoje, kuriais plačiai remiamasi Europos karo pramonėje. Todėl muziejaus indėlis į visuomenės švietimą šiandien yra labai vertingas“, – teigė Vilniaus miesto meras Valdas Benkunskas.

Lauko ir vidaus ekspozicijose Lietuvos kariuomenė pristatys naujausias jų darbe naudojamas technologijas – dronus, minų ir bombų ieškiklius, rentgeno aparatą, optiką, termovizorius, tolimačius, leis lankytojams pasimatuoti modernaus kario ekipuotę.

Paroda „November. Alpha. Tango. Oscar.“ | rengėjų nuotr.

Paroda „November. Alpha. Tango. Oscar.“ | rengėjų nuotr.

Muziejuje vyks diskusijos apie NATO svarbą, (dez)informacijos žalą, ateities karybą nuo modernėjančios kario ekipuotės iki dirbtinio intelekto. Vakare akustinį koncertą atliks jaunesnioji eilinė Ieva Taraskevičiūtė. Renginys bus nemokamas ir atviras visuomenei.

Naujovės

Interaktyvioje parodoje sukurti keturi simuliatoriai – parašiuto, bepiločių dronų slopinimo, ryšio užtikrinimo ir šaudymo.

„Minėdami Lietuvos narystės NATO 20-metį atsigręžėme į vietos pramonę ir atkreipėme dėmesį, kad, nors esame nedidelė plotu ir gyventojų skaičiumi šalis, prie NATO prisidedame kurdami technologijas, inovacijas bei lyderiaujame intelektiniu kapitalu“, – kalbėjo Energetikos ir technikos muziejaus direktorius Mykolas Bistrickas.

Paroda „November. Alpha. Tango. Oscar.“ | rengėjų nuotr.

Paroda „November. Alpha. Tango. Oscar.“ | rengėjų nuotr.

Sparčiai besivystančiame pasaulyje muziejai nebeapsiriboja istorijos saugotojo vaidmeniu. „Supažindiname lankytojus su Lietuvoje vykdomais tyrimais, kuriamais gaminiais ir sudominame inžinerija per įtraukiantį potyrį – informacinį turinį perkeldami į video pavidalą, lankytojams siūlydami išbandyti praktinius simuliatorius, kuriuose jie pažins parašiutų ergonomikos, dronų slopinimo ir kitų pažangių technologijų pasaulį“, – tęsė jis.

Prisidėjo visos NATO šalys

Parodos pavadinime „November. Alpha. Tango. Oscar.“ taikoma NATO fonetinė abėcėlė, kurioje kiekvienai raidei priskirtas specifinis žodis. Šis standartas naudojamas siekiant išvengti klaidų ar nesusikalbėjimo tarp karių, ypač, jei jie yra iš skirtingų šalių.

Parodoje eksponuojami ir šiuolaikiniai karo trofėjai. Telekomunikacijos ir ryšio priemones gaminanti įmonė „NT Service“ Ukrainos kariuomenei perdavė bepiločių dronų slopintuvų ir atgavo tris kare su Rusija numuštus dronus.

Eksponatus taip pat skolino bei kūrė Lietuvoje veikiančios įmonės „RSI Europe“, „Ados pro“, „Granta Solutions“, „Brolis Semiconductors“, „ATRI“ ir Fizinių ir technologijos mokslų centras. Istorinius eksponatus perdavė Vytauto Didžiojo karo muziejus.

Paroda „November. Alpha. Tango. Oscar.“ | rengėjų nuotr.

Paroda „November. Alpha. Tango. Oscar.“ | rengėjų nuotr.

Prie parodos kūrimo prisidėjo visų NATO šalių ambasados ar garbės konsulai Lietuvoje – ekspozicijoje lankytojai išvys NATO sąjungininkių vėliavas, kurias muziejui perdavė jų atstovai Lietuvoje.

Paroda veiks nuo kovo 29 d. iki gruodžio 31 d., visuomenei atviras pristatymo renginys – balandžio 6 d.