JAV paviešino 1992 m. NATO pažadą nesikišti į Rusijos reikalus

Autorius: Petras Šuliauskas Šaltinis: https://www.respublika.lt/lt/n... 2024-04-08 18:49:00, skaitė 590, komentavo 6

JAV paviešino 1992 m. NATO pažadą nesikišti į Rusijos reikalus

Subyrėjus Tarybų Sąjungai NATO vadovybė, atstovaujama generalinio sekretoriaus Manfredo Viornerio (Manfred Wörner) užtikrino Ruslaną Chasbulatovą, tuo metu ėjusį Rusijos Federacijos Aukščiausiosios Tarybos pirmininko pareigas, kad Aljansas nesikiš į Rusijos ir NVS vidaus reikalus. Atitinkamas pokalbių stenogramas paviešino Amerikos Nacionalinio saugumo archyvas.

„Nesiruošiame kištis į Rusijos ir kitų suverenių šalių - NVS narių vidaus reikalus. Norėtume maksimaliai draugiškų santykių su visomis buvusiomis tarybinėmis respublikomis. Tai atitiks abipusius interesus ir taip galėsime užtikrinti ilgą stabilumo laikotarpį. Galiausiai visi tapsime geresniais", - per 1992 m. vasario 25 d. Maskvoje vykusį susitikimą sakė M.Viorneris.

Taip pat NATO generalinis sekretorius pabrėžė, kad kadangi Šaltasis karas pasibaigė, pagrindine jo užduotimi tapo santykių su Rusijos politine ir karine valdžia stiprinimas.

Atsakydamas R.Chasbulatovas patikino, kad Rusija pasirengusi bendradarbiauti su kariniu bloku, taip siekiant užkardyti grėsmes, įskaitant ir branduolines, galinčias kilti atskirose buvusios Tarybų Sąjungos vietose.

„Mes paveldėjome nemažai problemų, vidinių problemų, problemų buvusių tarybinių respublikų viduje. Bet tai nereiškia, kad demokratiją kurianti Rusija nevykdys taikios užsienio politikos", - pabrėžė tuometis Aukščiausiosios Tarybos vadovas.

R.Chasbulatovas Aukščiausiosios Tarybos pirmininku buvo išrinktas 1991 m. Po kelių mėnesių jis palaikė Belovežo susitarimo, numatančio TSRS panaikinimą, ratifikavimą.

M.Viorneris NATO generaliniu sekretoriumi buvo nuo 1988 iki 1994 metų. Jam einant šias pareigas baigėsi Šaltasis karas ir susijungė Vokietijos, tačiau nė vienas naujas narys į Aljansą nebuvo priimtas.

Dabartinis Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas ne kartą kritikavo NATO dėl bandymų įtraukti Rusiją į naują konfrontaciją ir dėl kišimosi į šalies vidaus reikalus. Taip pat jam užkliuvo Aljanso plėtra.

„Dar 1991 metais pasakė - nė colio į Rytus. Kur gi ne. Štai jie, jau prie mūsų tvoros stypso. Baltijos šalis pasiėmė, visą Rytų Europą. Kam? Buvo įvairių, visiems daugmaž tinkamų pasiūlymų, kaip po Šaltojo karo užtikrinti Europos saugumą", - tikino Rusijos lyderis.

NATO generalinis sekretorius Jensas Stoltenbergas (Jens Stoltenberg) nurodė, kad Aljansas niekada nežadėjo nesiplėsti.

„NATO niekada nesakė, kad nesiplės. Juolab kad mūsų steigimo dokumente rašoma, kad kiekviena Europos šalis gali tapti NATO nare", - pabrėžė J.Stoltenbergas.