Beveik visi pasaulio lyderiai pasveikino Nausėdą su triuškinama pergale

Autorius: Ekspertai.eu Šaltinis: https://ekspertai.eu/beveik-vi... 2024-05-29 16:23:00, skaitė 644, komentavo 2

Beveik visi pasaulio lyderiai pasveikino Nausėdą su triuškinama pergale

Perrinkimo antrai kadencijai valstybės vadovo pareigoms proga Gerovės valstybės Gitaną Nausėdą pasveikino užsienio šalių vadovai.

Sveikinimuose išreiškiamas lūkestis plėsti dvišalį bendradarbiavimą, tęsti produktyvų bendradarbiavimą Europos Sąjungoje ir NATO, drauge ir toliau remti Ukrainą, skelbia Prezidentūra..

Lenkijos prezidentas Andrzej Duda ir Prancūzijos Prezidentas Emmanuel Macron sveikino G. Nausėdą lietuvių kalba. Savo sveikinimuose jie džiaugėsi galimybe ir toliau tęsti produktyvų dvišalį bendradarbiavimą, dirbti kartu kuriant stipresnę ir atsparesnę Europą.

„Džiaugiuosi, kad galėsime tęsti mūsų bendradarbiavimą už stipresnę ir suverenesnę Europą, Ukrainos palaikymą bei mūsų strateginę Prancūzijos ir Lietuvos partnerystę“, – rašoma Prancūzijos prezidento sveikinime.

Ukrainietis Vladimiras Zelenskis savo sveikinime dėkojo Lietuvos vadovui už nenutrūkstamą paramą Ukrainai ir jos žmonėms sunkiu laikotarpiu ir išreiškė tvirtą tikėjimą, kad dirbant kartu pavyks užtikrinti taiką, laisvę ir demokratiją Ukrainoje, Baltijos šalyse ir visoje Europoje.

„Jūs buvote šalia mūsų kiekvieną dieną ir naktį visus šiuos sunkius metus. Vertinu jūsų nuoširdžią paramą Ukrainai ir esu įsitikinęs, kad dirbdami kartu užtikrinsime laisvę, taiką ir saugumą Ukrainoje, Baltijos šalyse ir visoje Europoje“, - rašoma V. Zelenskio sveikinime.

Latvijos prezidentas Edgars Rinkevičs ir Estijos prezidentas Alars Karis savo sveikinimuose pabrėžė glaudaus Baltijos šalių bendradarbiavimo vertę ir siekį toliau vieningai atstovauti Baltijos šalių interesams tarptautinėje erdvėje.

Savo sveikinimus G. Nausėdai taip pat atsiuntė Sakartvelo (buvusi Gruzija – ekspertai.eu past.) prezidentė Salome Zourabishvili ir Moldovos prezidentė Maia Sandu.

Suomijos prezidentas Alex Stubb savo sveikinime pažymėjo, kad Suomija ir Lietuva tampa vis artimesnėmis saugumo partnerėmis. Suomijos vadovas išreiškė įsipareigojimą toliau stiprinti bendradarbiavimą dvišaliu ir regioniniu lygiu bei ES ir NATO formatuose.

Vokietijos prezidentas Frank Walter Steinmeier savo sveikinime Lietuvos vadovui teigė, kad Lietuva ir Vokietija yra glaudžiai susijusios, o bendradarbiavimas tampa vis intensyvesnis.

„Kartu saugome savo demokratiją ir laisvę. Niekas to neparodo taip aiškiai, kaip vokiečių brigados dislokavimas Lietuvoje, dėl kurio kartu sunkiai dirbame. Tikiuosi ir toliau glaudžiai bendradarbiauti su jumis kaip geru partneriu ir draugu abiejų mūsų šalių labui“, – rašoma Vokietijos Prezidento sveikinime.

Sveikinimą G. Nausėdai perrinkimo proga taip atsiuntė ir Turkijos, Indijos, Islandijos, Švedijos, Albanijos, Austrijos, Slovėnijos, Serbijos, Italijos, Rumunijos, Ispanijos, Danijos, Čekijos, Nyderlandų ir Kosovo politikai.

Valstybės lyderį pasveikino ir Europos Sąjungos institucijų vadovai – Europos Komisijos Pirmininkė Ursula von der Leyen, Europos Vadovų Tarybos Pirmininkas Charles Michel ir Europos Parlamento Prezidentė Roberta Metsola. Sveikinimai Prezidentui taip pat atkeliavo iš Indijos, Islandijos, Švedijos, Albanijos, Austrijos, Slovėnijos, Serbijos, Italijos, Rumunijos ir Kosovo.

Ar pasveikinimo tekstą atsiuntė JAV prezidentas Joe Biden, nepranešama.

G. Nausėda rinkimus išlošė surinkęs 74,43 proc. nuo balsavusių, o jo konkurentė Ingrida Šimonytė tik 24,06 proc.

Susiję:

Nausėdos prerogatyva – Ukrainos pergalė, visuotinis šaukimas, Gerovės valstybė