Artėjantis rusų kolapsas fronte

Autorius: Alkas.lt Šaltinis: https://alkas.lt/2024/06/02/ar... 2024-06-03 02:29:00, skaitė 694, komentavo 6

Artėjantis rusų kolapsas fronte

Kalbos, kalbelės

Ukrainos prezidentas Volodomyras Zelenskis atvyko į Singapūrą ir Šangri-La dialogo dalyviams savo kalboje sakė, kad diplomatija yra geriausias būdas užbaigti „žiaurų karą“, kurį pradėjo agresorė Rusija.

Turėdamas galvoje vėliau šį mėnesį vyksiantį aukščiausiojo lygio susitikimą Šveicarijoje, Ukrainos vadovas tvirtino, kad net 106 šalys ir organizacijos pasiūlė savo paramą, nors Maskva dėjo ir deda visas pastangas, kad šis taikos susitarimas būtų sužlugdytas.

„Esame įsitikinę, kad mūsų pasaulis nori būti vieningas ir gebėti veikti visiškai darniai“, – sakė V. Zelenskis. Jis taip pat padėkojo šalims, įskaitant Jungtines Valstijas, Vokietiją ir Nyderlandus, už karinę pagalbą, ypač oro gynybos sistemas. V. Zelenskis minėjo šią naktį teroristinės Rusijos įvykdytą masinę beveik 100 raketų ir dronų ataką ir pažymėjo, kad „nė viena šalis negali su tuo susitvarkyti viena“.

Prieš sakydamas kalbą, V. Zelenskis ir jo gynybos ministras Rustemas Umerovas sekmadienį konferencijos kuluaruose daugiau kaip valandą kalbėjosi su JAV gynybos sekretoriumi Loidu Ostinu, kuris „dar kartą patvirtino JAV įsipareigojimą išlaikyti tvirtą paramą“, – sakė Pentagono pareigūnas, kalbėjęs naujienų agentūrai „Reuters“ su anonimiškumo sąlyga dėl šio klausimo jautrumo.

„Abu lyderiai įsipareigojo toliau stiprinti strateginę Jungtinių Valstijų ir Ukrainos partnerystę gynybos srityje“, – sakė Pentagono pareigūnas.

Iš kitos pusės, Ukrainos vadovas neslėpė nusivylimo dėl to, kad JAV prezidentas Džo Baidenas neatvyks į taikos susitikimą Šveicarijoje, kaip ir Kinijos kompartijos begemotai.

Pastarųjų atstovas, Kinijos gynybos ministras Dong Dziunas (董军) delegatams Singapūre sakė, kad jo šalis neremia nei Rusijos, nei Ukrainos ir todėl Pekinas nusprendė jame nedalyvauti.

„Dėl Ukrainos krizės Kinija atsakingai skatina taikos derybas“, – sakė Dongas ir toliau atvirai melavo: „Niekada nesuteikėme ginklų nė vienai iš konflikto šalių. Griežtai kontroliavome dvejopo naudojimo prekių eksportą ir niekada nedarėme nieko, kas galėtų pakurstyti ugnį. Tvirtai stovime taikos ir dialogo pusėje.“

Kur gi ne. Pekinas palaikė ir stumtelėjo Rusiją į šį beprasmį karą, o fronto linijoje ant žemės pilna akivaizdžių įrodymų – nuo šaudmenų iki dronų technologijų – kad Kinija tiesiogiai remia Maskvą ir jos karo nusikaltėlius.

Dar daugiau, tai, kad Kinija nesiųs savo atstovų į Šveicariją taip pat aiškiai pasako, kad ji nėra už „taiką ir dialogą“, o yra teroristų pusėje.

Esame tikri, kad šie gėdingi Pekino veiksmai ateityje ras tinkamą vietą istorijos knygose ir bus visuotinai pasmerkti žmonijos, kaip ir A. Hitlerio Vokietijos sąjungininkai.

Proveržiai

Dėl sėkmingų Ukrainos bepiločių smūgių į strateginius aerodromus, naftos perdirbimo gamyklas, ginklų gamybos įmones ir pagrindines bazes Rusijos teritorijoje per paskutines kelias savaites, orda buvo priversta atitraukti savo priešlėktuvinės gynybos sistemas į Rusijos gilumą, kad galėtų apsiginti.

Šis svarbi operacinė pergalė leido ukrainiečiams lengviau atsikvėpti, nes kartu su priešlėktuvinės gynybos perkėlimu driskiai nebegali naudoti savo Su-25 ir kitų naikintuvų sklendžiančioms aviacinėms bomboms mėtyti išilgai visos fronto linijos, o svarbiausia, atpalaidavo ukrainiečių pajėgas, dirbančias su gauta JAV ir kitų vakarų valstybių toliašaude ginkluote.

Okupuotos teritorijos, kurias rusai dengė aviacija ir priešlėktuvine gynyba tapo lengvai prieinamos ATACMS ir HIMARS smūgiams, kurie netruko pasipilti kaip iš gausybės rago Kremliaus balvonų įtūžiui.

Smūgis Belbeko oro pajėgų bazei Kryme buvo vienas reikšmingiausių. Buvo sudeginti keturi S-400 paleidimo įrenginiai, jų valdymo bei radiolokacinės sistemos. Sunaikinti mažiausiai šeši orlaiviai, įskaitant du „Kinžal“ raketas nešančius Mig-31.

Be to, sudegė visa aviacijos bazės degalų tiekimo sistema, sunaikinti valdymo bokštai ir administraciniai pastatai. Iš esmės, Belbeko bazė tapo nenaudojama ilgiems mėnesiams, jei apskritai kada nors vėl bus galima ją naudoti, kol tęsis karas.

Centriniame Kryme esantis Džankojus taip pat ukrainiečių dėka rusams tapo nebepanaudojamas kaip oro pajėgų bazė. Pietų Kryme buvo sunaikintas Rusijos priešlėktuvinės gynybos valdymo ir kontrolės centras, įskaitant patį vadą.

Kerčės tilto priešlėktuvinė gynyba, atrodo, taip pat buvo smarkiai sumažinta, dėl ko Ukrainos kariuomenė raketomis „Neptūnas“ smogė į taikinius uoste – rusams geležinkelio ir automobilių keltų paslaugos tapo nebeprieinamos.

ATACMS sunaikino šių keltų pagalbinę infrastruktūrą, o dronas pataikė į Rusijos pusėje esančią naftos saugyklą, kuri Krymą aprūpina dyzelinu ir nafta. ATACMS nuskandino ir metų senumo Rusijos fregatą, galinčią nešti raketas „Kalibr“.

Karinių jūrų pajėgų dronai pataikė į Sevastopolio „saugioje zonoje“ esančius tris laivus ir juos nuskandino.

Azovo jūroje, netoli Berdiansko uosto, net 15-os ATACMS ataka pavertė dulkėmis vadavietę, amunicijos sandėlį ir prieplaukos zoną, kurią rusai tyliai naudojo ir tobulino.

Daugiau kaip 160 ginkluotų rusų valkatų likviduota grupiniu ATACMS smūgiu poligone Donecko gilumoje. Galutinai buvo sunaikinta pagrindinė techninės priežiūros aikštelė Lugansko srities tolimojoje pusėje netoli Rusijos – už HIMARS veikimo zonos ribų. Dvi dienas buvo matyti ir girdėti didžiuliai sprogimai.

Manoma, kad iki 100 Rusijos karininkų stažuotojų žuvo, kai ATACMS sunaikino mokymams naudojamą aikštelę rytinėje Lugansko dalyje.

Ukrainos bepiločiai lėktuvai du kartus smogė oro pajėgų mokymo vietoms Rusijos teritorijoje. Pataikyta į Tulos dronų gamyklą, iš rikiuotės išvesti du „Voronež-M“ radarai. Dronai taip pat pataikė į kelias naftos saugyklas ir mažiausiai tris naftos perdirbimo gamyklas, o kombinuoti jūrų ir oro dronų smūgiai sukėlė gaisrus Tuapsės naftos perdirbimo gamykloje, naftos eksporto uoste ir jūrų uoste netoli Novorosijsko.

Ir tai tik pradžia. Eilėje laukia rusų geležinkelio mazgai, geležinkelio stotys, logistikos centrai, atsarginės vadavietės ir ryšių centrai.

O kai ukrainiečiai gaus didesnį kiekį F-16 naikintuvų, driskių gretose ne tik smirdės svilėsiais, bet ir iš panikos į generoliškas kelnes leidžiama tryda.

Visa tai Kremliaus generalinis štabas puikiai suvokia, o jų, nors ir pagražinti, pranešimai Putino chuntai atskleidžia artėjančią katastrofą.

Būtent jos nuojauta verčia karo nusikaltėlį ir teroristą Putiną vapėti apie kažkokias taikos paliaubas ir „konflikto“ įšaldymą dabartinėse ribose.

Nė velnio! Ukrainiečiai ateina pas jus, nevykėliai ir žmogžudžiai, ruoškitės klauptis ant kelių, atgailauti ir melsti atleidimo.

Veiksmai

Šį savaitgalį Rusijos pajėgos paleido raketų ir bepiločių orlaivių ugnį visoje Ukrainoje, dėl kurios penkiuose regionuose buvo pažeista energetikos infrastruktūra.

Ukrainos nacionalinio elektros tinklų operatorius „Ukrenergo“ šeštadienį pranešė, kad atakos smogė objektams rytinėje Donecko, pietrytinėje Zaporožės ir Dnipro srityse, taip pat Kirovogrado ir Ivano-Frankovsko srityse atitinkamai šalies centre ir vakaruose.

„Šiandien ryte rusai sudavė dar vieną smūgį Ukrainos energetikos objektams. Nuo kovo mėn. tai jau šešta masinė, kompleksinė, raketų ir dronų ataka prieš civilinę energetikos infrastruktūrą“, – sakė „Ukrenergo“.

Ukrainos priešlėktuvinė gynyba numušė 35 iš 53 rusiškų raketų ir 46 iš 47 rusiškų dronų, pranešė oro pajėgų vadas.

Didžiausia privati Ukrainos energijos gamybos bendrovė DTEK pranešė, kad nukentėjo dvi jos šiluminės elektrinės, o įranga buvo „smarkiai apgadinta“.

Regiono pareigūnai pranešė, kad po smūgių ugniagesiai gesino gaisrus keliose vietose.

Ukrainos ginkluotosios pajėgos ir toliau stabdo priešą fronte, padarydamos jam didelių nuostolių. Per pastarąją parą Ukrainos gynėjai neutralizavo dar 1 080 užpuolikų, sunaikino 33 šarvuočius, 49 artilerijos sistemas ir 25 tankus.