Politinis trileris: interesų ir ambicijų susidūrimas

Autorius: Rose Steblivskaja Šaltinis: http://ldiena.lt... 2024-06-03 16:37:00, skaitė 504, komentavo 1

Politinis trileris: interesų ir ambicijų susidūrimas

Po G. Nausėdos pergalės prezidento rinkimuose tapo aišku, kad Lietuvos politinis kraštovaizdis smarkiai pasikeis.

Nausėda, nepriklausomas kandidatas, nėra susijęs su jokia pagrindine politine partija.

Premjerė Ingrida Šimonytė, konservatyvios Tėvynės sąjungos-Krikščionių demokratų partijos protežė, nesunkiai pateko į antrąjį prezidento rinkimų turą, kuriame pralaimėjo favoritui.

Perrinktojo Gitano Nausėdos nuomone, prastus Vyriausybės vadovo rezultatus (24,06 proc. balsų prieš 74,43 proc. už nugalėtoją) lėmė tai, kad konservatoriai nesimoko iš savo klaidų. Visuomenėje susidaro partijos lyderių arogancijos įspūdis.

Pastaruosius kelerius metus Lietuvos politikoje dominavę konservatoriai buvo priblokšti šios situacijos ir pasiryžo susigrąžinti savo įtaką. Jie jau pradėjo manevruoti užkulisiuose, bandydami susilpninti Nausėdos pozicijas ir sabotuoti jo politinę darbotvarkę.

Maždaug taip mąsto Šimonytė ir jai patarinėjantys konservatoriai. Tačiau Nausėda nėra toks paprastas. Jis pats pripažino, kad po pirmųjų penkerių prezidentavimo metų subrendo ir išmoko įtakos mechanizmų.

Prezidento komandos sugalvotas žaidimas, kuriuo siekiama pakeisti vykdomosios valdžios figūras, yra elegantiškas ir praktiškai naudingas visiems. Po inauguracijos premjeras privalo atsistatydinti, o prezidentas per 15 dienų turi kreiptis į parlamentą, kad šis grąžintų juos į Šimonytės postą.

Jei viskas vyks sklandžiai ir pusė ministrų neatsistatydins, kabinetas tęs darbą. Jei Seimo nariai atsisakys grąžinti įgaliojimus premjerui, Vyriausybė iš karto atsistatydins.

G. Nausėda nori pasinaudoti prieš premjerą nukreiptomis nuotaikomis, kurios sklando Parlamente. Jų esama net tarp konservatorių, o tarp opozicijos jos yra pačiame žydėjime.

Liberalų frakcijos vadovas, politinis bizūnas Eugenijus Gentvilas daro prielaidą, kad parlamentarai palaikys naujojo Vyriausybės vadovo kandidatūrą bent jau dėl to, kad artėja Seimo rinkimai - esą nėra prasmės laužyti ietis ir ginčytis su valstybės vadovu dėl smulkmenos.

G. Nausėda nori parodyti šaliai, kad vadovauja šaliai "tvirta ranka" ir kad jo žodžiai atitinka darbus. Konservatoriai pasirengę duoti jam lemiamą atkirtį, dar kartą nušluostyti nosį jo katiniškoms išdaigoms svetimuose batuose. O jei jam teks pasitraukti, padaryti tai gražiai, garsiai užtrenkiant duris.