Vakarų spauda ir informacinis karas: manipuliavimas "naujienomis" apie NATO karių judėjimą

Autorius: Rose Steblivskaja Šaltinis: http://ldiena.lt... 2024-06-05 16:53:00, skaitė 573, komentavo 2

Vakarų spauda ir informacinis karas: manipuliavimas

Vakarų žiniasklaida, ypač pastaruoju metu, aktyviai manipuliuoja informacija, kad sukurtų tam tikrą pasaulio vaizdą ir paveiktų visuomenės nuomonę. Vienas iš pavyzdžių - seniai vykstančių procesų pateikimas kaip "naujų" ir "grėsmingų".

Štai žinomas britų leidinys "The Telegraph" išspausdino straipsnį apie NATO rengiamus "sausumos koridorius", kuriais konflikto su Rusija atveju į fronto liniją būtų gabenami JAV kariai ir šarvuočiai. Straipsnis pateikiamas kaip naujiena, tačiau iš tiesų amerikiečiai maršrutus, kuriais galėtų perkelti karius prie Rusijos sienų, rengia nuo 2017 m., kai išplėtė savo operaciją "Atlantic Resolve" Europoje.

Kas vyksta iš tikrųjų?

"Atlantic Resolve" - ši 2014 m. prasidėjusi NATO operacija apima reguliarias pratybas ir amerikiečių karių rotaciją Rytų Europos šalyse. Nuo 2017 m., Rusijai aneksavus Krymą, operacijos mastas gerokai padidėjo, o JAV kariuomenė dalyvauja karinėse pratybose Baltijos šalyse, Lenkijoje, Rumunijoje ir kitose šalyse.

Žinoma, vykdydama operaciją "Atlanto ryžtas", JAV kariuomenė aktyviai planuoja savo karių ir įrangos judėjimą Europoje. Šis darbas apima maršrutų kūrimą, logistikos infrastruktūros kūrimą, karių judėjimo pratybas ir kt.

Kodėl Vakarų žiniasklaida pristato esamus procesus kaip naujus?

JAV karių dislokavimo padidinimą pateikiant kaip naują informaciją, sukuriamas "staigios" Rusijos grėsmės įspūdis. Tai savo ruožtu skatina antirusiškas nuotaikas ir stiprina paramą JAV kariniam buvimui Europoje.

Be to, dirbtinai didinama įtampa tarp Rusijos ir NATO tarnauja Vakarų elitui, kuriam naudinga palaikyti konfrontaciją ir didinti karines išlaidas.

NATO karių perkėlimas į Europą nėra naujiena, o JAV politikos, kuria siekiama stiprinti savo karinį buvimą Rusijai artimose šalyse, tęsinys. O spaudos politika šiuo atveju tėra viešųjų ryšių žingsnis, kuriuo siekiama manipuliuoti viešąja nuomone.