Guoda Burokienė. Biudžeto pinigai – narkotikų tyrimo laboratorijoms?

Autorius: Infa.lt Šaltinis: https://infa.lt/108703/guoda-b... 2024-06-18 14:28:00, skaitė 630, komentavo 2

Guoda Burokienė. Biudžeto pinigai – narkotikų tyrimo laboratorijoms?

Tie narkotikai jau atsėlino net iki mūsų kaimo! Taip savo nerimu dalinasi regionų gyventojai. Jei dar prieš kelis dešimtmečius mokyklose, kaip su grėsminga blogybe, buvo kovojama su rūkymu ir alkoholio vartojimu, tai dabar prie šių priklausomybių prisidėjo nevaldomai plintantys narkotikai.

Atokesnių rajonų gyventojai sako, jog apie narkotikus buvo galima išgirsti tik per televizorių, skaityti laikraščiuose, atrodė, kad tie baisumai vyksta tik kažkur užsienyje, didmiesčiuose, bet dabar jau jaučiame, kad ši problema palietė mūsų jaunimą.

Baisiausia tai, kad narkotikai plinta ne tik tarp suaugusių, bet mokyklose, į tas baisias pinkles įsukami vis jaunesni paaugliai ir net vaikai.

Ar galima tai suvaldyti? Manau, kad taip, bet tam reikia didelių pastangų, o svarbiausia – noro. Veikti išvien turi šeima, ugdymo įstaigos, valstybė.

Narkomanija – tai liga, kuri nesirenka nei lyties, nei socialinės padėties, nei išsilavinimo. Įveikę priklausomybę, žmonės neretai nori skleisti žinią, kad kiti nepatektų į šias pinkles, stengiasi padėti tiems, kurie nori pasveikti.

Tačiau yra ir kitokių, turėję, o gal vis dar turintys priklausomybių įtakingi asmenys, vietoje švietimo ir atgrasymo priemonių besirenkantys narkotinių medžiagų tyrimus, kad vartojantys žinotų narkotinių medžiagų sudėtį ir jų kokybę.

Seimo Sveikatos reikalų komitete Narkotikų, tabako ir alkoholio kontrolės departamento stebėsenos ir analizės skyrius pristatė tyrimą apie psichoaktyviųjų medžiagų vartojimą tarp muzikos festivalių lankytojų.

Būtent tokiuose susibūrimuose vyksta intensyvi prekyba ir vartojimas. Buvo apklausti trijų muzikos festivalių lankytojai. Tyrimas parodė, kad net 57% festivalių dalyvių nors kartą gyvenime vartojo narkotikus.

Festivalio metu siūlymų pabandyti narkotinių medžiagų sulaukė 34%, o 63% dalyvių išgėrė daugiau nei 5 alkoholinius gėrimus per jį.

Taip pat tyrimas atskleidė, jog beveik 79% apklaustųjų vartojo džiovintų kanapių produktus. Tarp kitų vartojamų produktų taip pat yra paplitę ekstazis, kokainas, amfetaminai, kiti haliucinogenai.

Skirtinguose festivaliuose dominuoja skirtingos narkotinės medžiagos. Vienuose – stimuliuojančios, kituose – slopinančios, atpalaiduojančios medžiagos. Įvairiuose masiniuose renginiuose labai didelė žmonių dalis svaiginasi haliucinogenais.

Tyrimų rezultatai turi būti viešinami, kad į festivalius planuojantis vykti jaunimas žinotų, kas ten vyksta ir kokių pasiūlymų gali sulaukti.

Taip pat tyrimas atskleidė, jog tarp rūkančiųjų paplitusi garinimo įranga, kuri traktuojama kaip pakaitalas cigaretėms, yra puikus būdas vartoti narkotikus. Tyrimo medžiaga parodė, jog net 46% narkotikų vartojusių tai yra bandę daryti su garinimo įranga.

Tuo metu, kai mes Seimo salėje ne kartą įrodinėjome, jog garinimo ir panašią įrangą prekyboje reikia uždrausti, valdančiųjų pasipriešinimas buvo toks didelis, kad savo balsais atmetė visus mūsų argumentus.

Seimo Sveikatos reikalų komiteto posėdyje buvo pristatyta Lietuvoje veikianti nevyriausybinė organizacija, kuri, pasirodo, moko žmones saugiai vartoti narkotikus. Ši organizacija išaiškina kaip vartoti, kokias daryti pertraukas tarp dozių, kaip taisyklingai sumaišyti, kokių medžiagų negalima maišyti tarpusavyje ir t. t.

Taip pat ji vartojantiems daro regentinius testus, t. y. testuoja narkotikų sudėtį prieš juos vartojant, ir siūlo, kad tokie testai būtų atliekami valstybiniu užsakymu, t. y. už visų mokesčių mokėtojų pinigus būtų steigiamos laboratorijos, į kurias vartojantys narkotikus galėtų ateiti ir išsitirti jų sudėtį, priemaišas tuose narkotikuose, bei sužinoti kokia jų koncentracija.

Apmaudu, jog pinigų iš valstybės biudžeto reikalaujama ne tam, kad šviesti žmones, jog jie net nepradėtų vartoti arba padėtų pasveikti tiems, kurie jau serga, bet siekiama ir toliau murkdyti juos priklausomybių liūne ir dar pamokyti kaip tai padaryti kuo efektyviau. Tad natūraliai kyla klausimas – kieno gi ausys kyšo už tokių pasiūlymų?