V.V. Putino straipsnis, skirtas vizitui pas bendražygį Kim Jong-uną

Autorius: Махно Šaltinis: http://ldiena.lt... 2024-06-18 20:50:00, skaitė 819, komentavo 12

V.V. Putino straipsnis, skirtas vizitui pas bendražygį Kim Jong-uną

Kaip žinia, neužilgo įvks Rusijos Federacijos Prezidento Vladimiro Vladimirovičiaus Putino vizitas į Korėjos Liaudies Demokratinę Respublią. Ta proga Rusijos Prezidentas parašė straipsnį, kurio vertimą talpinu čia.

Draugystės ir geros kaimynystės santykiai tarp Rusijos ir KLDR, pagrįsti lygybės, abipusės pagarbos ir pasitikėjimo principais, siekia daugiau nei septynis dešimtmečius ir yra turtingi šlovingų istorinių tradicijų. Mūsų tautos kruopščiai saugo atmintį apie sunkią bendrą kovą su japonų militarizmu ir pagerbia žuvusius didvyrius. 1945 m. rugpjūtį tarybiniai kariai, petys į petį kovoję su Korėjos patriotais, nugalėjo Kvantungo armiją, išlaisvino Korėjos pusiasalį nuo kolonialistų ir atvėrė Korėjos žmonėms kelią į savarankišką vystymąsi.

Tarybų Sąjunga pirmoji pasaulyje pripažino jauną Korėjos Liaudies Demokratinę Respubliką, užmezgė su ja diplomatinius santykius. Ir jau 1949 m. kovo 17 d. per pirmąjį KLDR įkūrėjo draugo Kim Il Sungo vizitą į Maskvą buvo pasirašytas TSRS ir KLDR ekonominio ir kultūrinio bendradarbiavimo susitarimas, padėjęs teisinį pagrindą tolimesniam dvišalio bendradarbiavimo stiprinimui. Mūsų šalis padėjo mūsų draugams korėjiečiams kurti nacionalinę ekonomiką, sukurti sveikatos priežiūros sistemą, plėtoti mokslą ir švietimą bei apmokyti profesionalų administracinį ir techninį personalą.

Sunkiais 1950–1953 m. Tėvynės išsivadavimo karo laikais Tarybų Sąjunga taip pat ištiesė pagalbos ranką KLDR žmonėms ir palaikė juos kovoje už nepriklausomybę. Ir vėliau ji suteikė didelę pagalbą atkuriant ir stiprinant jaunos Korėjos valstybės nacionalinę ekonomiką ir kuriant taikų gyvenimą.

Dabartinis KLDR vadovas draugas Kim Jong-unas užtikrintai laikosi kurso, kurį nubrėžė jo pirmtakai – iškilūs valstybės veikėjai ir Rusijos žmonių draugai, bendražygiai Kim Il Sungas ir Kim Jong Il. Tuo dar kartą įsitikinau per mūsų susitikimą, kuris įvyko praėjusių metų rugsėjį Rusijoje, Vostočnyj kosmodrome.

Labai vertiname tvirtą KLDR paramą Rusijos specialiajai karinei operacijai Ukrainoje, jos solidarumą su mumis svarbiausiais tarptautiniais klausimais ir pasirengimą ginti bendrus prioritetus ir požiūrį Jungtinėse Tautose. Pchenjanas buvo ir tebėra mūsų ištikimas bendramintis ir rėmėjas, pasirengęs ryžtingai priešintis kolektyvinių Vakarų troškimui neleisti formuotis daugiapoliai pasaulio tvarkai, pagrįstai teisingumu, abipuse pagarba suverenitetui ir atsižvelgimu į vienas kito interesus.

Džiugu, kad mūsų draugai korėjiečiai – nepaisant daugelio metų ekonominio spaudimo, provokacijų, šantažo ir karinių grasinimų iš JAV – vienodai efektyviai gina savo interesus. Matome, su kokia jėga, orumu ir drąsa KLDR žmonės kovoja už savo laisvę, suverenitetą ir nacionalines tradicijas. Pasiekia kolosalinių rezultatų, tikrų proveržių stiprinant gynybinę ir technologinę, mokslinę, pramoninę šalies galią.

RUSIJA-PIRMYN!,

Pranešimas originalo kalba:

http://kremlin.ru/events/president/news/74317