Pabandyta nušauti kandidatą į JAV prezidentus Donaldą Trampą

Autorius: Alkas.lt Šaltinis: https://alkas.lt/2024/07/14/pa... 2024-07-15 01:15:00, skaitė 1706, komentavo 3

Pabandyta nušauti kandidatą į JAV prezidentus Donaldą Trampą

Liepos13 d., šeštadienį, Pensilvanijoje , 18.15 val. vietos laiku (Lietuvos laiku – 1,15 val.) JAV prezidento rinkimų kampanijos renginyje buvo pasikėsintą į respublikonų kandidatą, buvusį JAV prezidentą Donaldą Trampą. Kulka per centimetrą praskriejo pro  D. Trampo dešinįjį smilkinį ir pataikė į jo ausį veidą aptaškydama krauju.

Buvo paleisti 6 ar 8 šūviai.

Kulka pakirto vieną renginio dalyvį, keli žmonės buvo sužeisti. D. Trampo apsaugos pareigūnai nuo scenos jį nuvedė ir šarvuotą automobilį ir  išvežė iš renginio. 

Žudikas šaudė nuo pastato stogo, esančio už maždaug 120–150 metrų nuo scenos, ant kurios kalbėjo D. Trumpas.

Paiškėjo, kad žudikas yra 20-metis Tomas Metju Kruksas (Thom Matthew Crooks). Žudiką JAV Slaptosios tarnybos pareigūnai nušovė.

D. Trampas po pasikėsinimo į jį savo socialinio tinklo „Truth Social“ puslapyje padėkojo JAV slaptajai tarnybai ir visoms teisėsaugos institucijoms už greitus veiksmus ir pareiškė užuojautą per išpuolį žuvusiojo ir kito sunkiai sužaloto žmogaus šeimai:

„Noriu pareikšti užuojautą mitinge žuvusio žmogaus šeimai, taip pat kito sunkiai sužaloto žmogaus šeimai. Neįtikėtina, kad toks veiksmas gali įvykti mūsų šalyje“, – rašo D. Trampas.

„Į mane paleista kulka pervėrė mano dešinės ausies viršų. Iš karto supratau, kad kažkas ne taip, išgirdau švilpimą, šūvius ir iš karto pajutau, kaip kulka drasko odą. Buvo sunkus kraujavimas ir tada aš supratau, kas vyksta. DIEVE LAIMINK AMERIKA!“, – rašo D. Trampas.

Kitame įraše jis džiaugėsi, kad „tik Dievas užkirto kelią baisiam įvykiui“ ir paragino amerikiečius išlikti ištvermingus bei parodyti tikrąjį savo charakterį.

Jis taip pat priminė, kad šią savaitę kalbėsiąs respublikonų nacionaliniame suvažiavime Viskonsine. Ten jis oficialiai turėtų būti paskelbtas kandidatu į JAV prezidentus:

„Nuoširdžiai myliu mūsų šalį, myliu jus visus ir nekantriai laukiu, kada galėsiu šią savaitę iš Viskonsino kalbėti mūsų didžiai tautai.“

Pasaulio šalių vadovai išreiškė palaikymą Trampui po pasikėsinimo jį nužudyti

Po pasikėsinimo į D. Trampą daugelis pasaulio lyderių pasmerkė šį išpuolį ir išreiškė palaikymo žodžius buvusiam JAV prezidentui. Tarp jų – dabartinis JAV vadovas Džo Baidenas, Izraelio ministras pirmininkas Benjaminas Netanjahu, Vengrijos ministras pirmininkas Viktoras Orbanas, Italijos ministras pirmininkas Džordžija Meloni (Giorgia Meloni), Didžiosios Britanijos ministras pirmininkas Keiras Starmeris, Vokietijos federalinis kancleris Olafas Šolcas, Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis, Europos Komisijos pirmininkė Ursula fon der Lejen, Kinijos prezidentas Si Dzinpingas, Indijos ministras pirmininkas Narendra Modis ir daugelis kitų.

Lietuvos prezidentas Gitanas Nausėda taip pat pasmerkė  išpuolį prieš buvusį JAV prezidentą D. Trampą ir palinkėjo kuo greičiau jam pasveikti:

„Esu šokiruotas ir pasibaisėjęs, sužinojęs apie buvusio JAV prezidento D.Trumpo pašovimą, Džiaugiuosi sužinojęs, kad jis yra saugus bei linkiu jam greitai pasveikti.“

Shocked& appalled to learn about the shooting of former U.S. President Donald Trump.

Glad to learn he is safe& wish him a speedy recovery.

Strongly condemn this act of political violence. It has no place in democracy.

Condolences to the family of the victim of this attack.

— Gitanas Nausėda (@GitanasNauseda) July 14, 2024

Liudininkai matė šaudytoją, bet apsauga į tai nekreipė dėmesio?

BBC žiniomis vienas liaudininkas pasakojo matęs nusikaltėlį.

„Praėjus penkioms ar šešioms minutėms nuo tada, kai D. Trampas pradėjo kalbėti, pastebėjome tipą, kuris ant pastato šalia mūsų šliaužė su ginklu“, – sakė jis ir teigė, kad tas žmogus nuo jo buvo maždaug už kokių 15 metrų.

Pasak liudininko jis nesėkmingai mėgino į tą neaiškų tipą atkreipti slaptosios tarnybos agentų dėmesį. Jie į tai nekreipė dėmesio.

„Mes rodėme į vaikiną, kuris šliaužė ant stogo. Jis turėjo ginklą, buvo aiškiai matyti, kad jis turi ginklą. Aš galvojau, kodėl D. Trumpas vis dar kalba? Kodėl jie jo nenuveda nuo scenos?“, – piktinosi liudininkas.

Komentarai

Politologas Linas Kojala: