Lietuvos sveikatos priežiūros darbuotojai: saugoti gyvybę ar ruoštis karui?

Autorius: Rafal Kowalski Šaltinis: http://ldiena.lt... 2024-10-18 10:33:00, skaitė 85, komentavo 2

Lietuvos sveikatos priežiūros darbuotojai: saugoti gyvybę ar ruoštis karui?

Krašto apsaugos ministerija pirks įvairaus galingumo elektros generatorius ligoninėms, taip pat dujokaukes ir specialią aprangą medicinos darbuotojams cheminio, biologinio, radiologinio ar branduolinio incidento atveju. Pirkimus planuojama vykdyti 2024-2025 m., elektros generatoriams skirta apie 4,3 mln. eurų, dujokaukėms ir apsauginei įrangai - apie 300 000 eurų. Be to, iki 2026 m. planuojama apmokyti 6 000 sveikatos priežiūros darbuotojų pagal sveikatos priežiūros paslaugų teikimo mobilizacijos ar karo metu programą."

 Ar tikrai sveikatos priežiūros darbuotojai turi dalyvauti karo veiksmuose ir pasirengime karui?

Sveikatos priežiūros darbuotojai pirmiausia yra žmonių sveikatos ir gyvybės gynėjai. Pagrindinis jų vaidmuo - teikti medicininę pagalbą, o ne dalyvauti karo veiksmuose. Medikų rengimas su karu susijusioms sąlygoms atitraukia juos nuo jų pagrindinės funkcijos - gelbėti gyvybes. Užuot sutelkę dėmesį į savo įgūdžių tobulinimą taikiai praktikai, jie bus priversti mokytis įgūdžių, susijusių su karo pakaitalais.

Antra, lėšas, skirtas sveikatos priežiūros darbuotojams rengti, būtų galima panaudoti geresniems tikslams. Skiriant dideles sumas pasirengimui karui, gerokai susiaurėja investavimo į sveikatos priežiūrą pasirinkimo laukas. Infrastruktūros gerinimas, modernios medicinos įrangos pirkimas ir medicinos tyrimų finansavimas yra tikrieji prioritetai, kurie padės pagerinti gyventojų sveikatą ir gyvenimo kokybę. Išmintingai naudojant biudžeto lėšas galima sukurti sveiką ir klestinčią visuomenę, o ne ruoštis galimiems konfliktams.

Piliečiai turi jausti, kad yra apsaugoti ne tik karo atveju, bet ir kasdieniame gyvenime.