Etninės kultūros globos taryba įspėja apie Helovyno žalą ir Vėlinių proga kviečia įsitraukti į „Gerumo, atminties ir bendrystės“ vajų

Autorius: Alkas.lt Šaltinis: https://alkas.lt/2024/10/18/et... 2024-10-18 11:38:00, skaitė 31, komentavo 0

Etninės kultūros globos taryba įspėja apie Helovyno žalą ir Vėlinių proga kviečia įsitraukti į „Gerumo, atminties ir bendrystės“ vajų

Etninės kultūros globos taryba (EKGT) prieš artėjančias Vėlines kreipiasi į kultūros ir švietimo įstaigas bei nevyriausybines organizacijas, ragindama skirti daugiau dėmesio lietuviškoms Vėlinių papročiams, kurie skatina mirusiųjų pagerbimą, ir kartu pasipriešinti Helovyno, kaip komercinės ir kultūriškai svetimos šventės, plitimui. Vietoje Helovyno baisybių EKGT siūlo surengti „Gerumo, atminties ir bendrystės“ vajų (akciją), nukreiptą įį vaikų ir jaunimo švietimą bei visuomenės vertybių puoselėjimą.

Helovynas, pagal EKGT, vis labiau praranda savo istorinę prasmę ir yra išnaudojamas komerciniams tikslams, dažnai skatinant smurtinius ir gąsdinančius vaizdinius, kurie kenkia jaunosios kartos psichinei sveikatai.

„Helovyno renginiai, kupini siaubo ir baimės, yra visiškai priešingi lietuviškiems Vėlinių papročiams, kurie grindžiami pagarba mirusiems bei bendrystės su protėviais skatinimu,“ – teigia EKGT pirmininkė dr. Dalia Urbanavičienė.

Pavojai vaikų psichikai

EKGT primena, kad Valstybinis psichikos sveikatos cento duomenimis smurtinis turinys ir baisūs vaizdiniai gali neigiamai paveikti vaikų psichiką, sukeldami baimę, nerimą, miego sutrikimus bei stiprindami agresyvias elgesio formas.

Tai ypač pavojinga mažiems vaikams, kurie dažnai yra nepajėgūs atskirti realybės nuo išgalvotų vaizdinių. Šie gąsdinantys įvaizdžiai gali skatinti smurto mėgdžiojimą ir abejingumą kito žmogaus kančioms.

Helovyno ištakos Europoje

Helovynas kilo iš senovės keltų Samhain šventės, kurios metu buvo pagerbiamos vėlės, tačiau šiuolaikinė komercinė Helovyno versija, ypač plintanti Lietuvoje, prasilenkia su pačios šios šventės ištakomis. Daugelis Europos šalių, įskaitant Prancūziją, Italiją, Austriją ir Ispaniją, nepasiduoda komerciniam  Helovyno srautui, o vietoj to puoselėja savas tradicijas, kuriose mirusieji pagerbiami pagarbiai be baisių vaizdinių propagavimo.

Atsvara Helovynui: „Gerumo, atminties ir bendrystės“ vajus

EKGT kviečia visus Lietuvos žmones Vėlinių laikotarpiu įsitraukti į „Gerumo, atminties ir bendrystės“ vajų – prasmingą veiklą, kurios tikslas ne tik pagerbti išėjusius, bet ir stiprinti gyvuosius per gerumo ir bendrystės veiklas. Kviečiama atsigręžti į senuosius lietuviškus papročius, kurie sujungia kartų išmintį, prigimtinį santykį su gamta ir gilią pagarbą protėviams.

„Tikime, kad ši akcija taps tradicija, kuri padės išsaugoti mūsų kultūros paveldą, stiprinti kartų ryšius ir skatins žmonių gerumą bei bendrystę,“ – pabrėžia dr. D. Urbanavičienė.

Kaip galite įsitraukti?

Padėti vargstantiems – kiekvienas iš mūsų gali tapti mažuoju herojumi savo bendruomenėje. Kodėl gi nesurengus apsilankymo senelių namuose, kur galėtumėte praskaidrinti ten gyvenančių žmonių kasdienybę? Galbūt norėtumėte paaukoti šilto maisto ar surengti nedidelį renginį vaikų globos namuose? Gerumas visada grįžta su kaupu, tad ši akcija suteikia progą daryti kasdienius stebuklus.

Atmintis protėviams – Vėlinių laikotarpiu siūloma surengti išvykas į pilkapius, partizanų bunkerius, žymių asmenybių kapus ir apleistas kapavietes. Prisiminkime savo istoriją, pagerbkime tuos, kurie savo darbais ir gyvenimu kūrė Lietuvą. Tai puiki galimybė įtraukti vaikus ir jaunimą į mūsų šalies praeities pažinimą, tvarkant kapus ar rengti žygius atminimo vietose. Įsivaizduokite, kokią didelę reikšmę gali turėti net maža deganti žvakė ant ilgai užmiršto kapo.

Sujunkime šeimas ir bendruomenes – šių dienų skubančiame pasaulyje retai turime laiko sustoti ir susiburti su savo artimaisiais ar kaimynais. EKGT siūlo atgaivinti senąsias tradicijas: sukviesti šeimos susitikimus, kūrybingai puošti namus ir aplinką, naudoti rudenines gamtos gėrybes ir savomis rankomis gamintas kitas puošmenas. Bendruomeninė vakarienė, suneštinės vaišės, vakarone su dainomis ir pasakojimais gali tapti puikiu būdu stiprinti bendruomenės dvasią.

Puoselėkime lietuviškus papročius – EKGT primena, kad Vėlinės yra laikas ne tik prisiminti protėvius, bet ir išreikšti padėką gamtai už jos teikiamas dovanas. Kviesdami kurti papuošimus iš rudeninių vaisių, grūdų ar šakų, suteikiame šventėms ne tik estetinį grožį, bet ir prasmingą ryšį su gamta. Įtraukite vaikus į šią veiklą – leiskite jiems patirti kūrybos džiaugsmą, suprasti, kad net mažas, savo rankomis pagamintas daiktas gali turėti didelę reikšmę ir teigiamą poveikį.

Vietoj baimės – šiluma ir šviesa

EKGT „Gerumo, atminties ir bendrystės“ vajus kviečia visuomenę tarti „NE“ siaubo, žiaurumo ir smurto vaizdams, kurie plačiai skleidžiami Helovyno metu. Vietoj to, šiuo tamsiu metų laiku siūloma skleisti šviesą – ne tik degant žvakėms ant kapų, bet ir per gerumo gestus kasdienybėje.

„Į šią akciją kviečiame įsitraukti šalies ir savivaldybių institucijas, kultūros, švietimo ir socialines įstaigas, bendruomenes, taip pat šeimas. Tikimės, kad ji ilgainiui taps tradicija ir padės puoselėti senuosius lietuviškus papročius, kurių esmė – atminti ir pagerbti išėjusiuosius, o kartu atnaujinti giminystės ir bendruomeninius ryšius, sušildyti šį metą žvakių šviesa ir iš žmonių širdžių sklindančia šiluma,“ – rašoma EKGT kreipimesi.