R. Alaunis. Cheminės atakos ir JAV smūgiai Sirijoje – JAV pasaulinės imperijos nuosmukio ženklas?

Autorius: Ramūnas Alaunis Šaltinis: http://alkas.lt/2018/04/15/r-a... 2018-04-16 09:49:38, skaitė 1491, komentavo 0

R. Alaunis. Cheminės atakos ir JAV smūgiai Sirijoje – JAV pasaulinės imperijos nuosmukio ženklas?

Alkas.lt nuotr.
Alkas.lt nuotr.

Cheminės atakos Sirijos sostinės Damasko rytiniame rajone (Rytų Gutoje)

2018 balandžio 8 d. JAV, Vakarų žiniasklaida, tame tarpe visi Lietuvos TV kanalai pranešė, kad Sirijos sostinės Damasko rytiniame rajone vadinamame Rytų Guta, Sirijos vyriausybinės pajėgos panaudojo cheminį ginklą prieš civilius gyventojus, daugiausia moteris ir vaikus. Rusija taip pat buvo laikoma atsakinga už chemines atakas, kadangi Rusija remia Sirijos vyriausybę.

Dar neatllikus išsamaus tyrimo dėl tariamo cheminio ginklo panaudojimo buvo pranešama apie galimą stiprų JAV karinį atsaką prieš Sirijos vyriausybę valandų bėgyje, Rusijos diplomatai įspėjo, kad JAV karinių atakų atveju numuš JAV raketas. Pranešama, kad Rusijos kariuomenėje aukščiausia karinė parengtis ir pan. Žmonės buvo psichologiškai nuteikiami JAV karui Sirijoje, kuris galbūt išprovokuos net trečiąjį Pasaulinį karą. Reaguojant į galimą atsaką Rusijos ir JAV diplomatai apsikeitė aštriais pareiškimais.

JAV, Prancūzijos ir Didžiosios Britanijos raketų smūgis Sirijai

Balandžio 13 d. penktadienį JAV karinės pajėgos, kartu su Didžiają Britanija ir Prancūzija paleido apie 100 sparnuotųjų raketų į Siriją atsakant į tariamą cheminio ginklo panaudojimą rytiniame Damasko rajone – Rytų Gutoje. Po jų sekė didelis Vakarų propagandinės žiniasklaidos skandalas apie galimą globalinį karą tarp JAV ir Rusijos dėl Sirijos. Rusijos ir JAV pusė kaip įprasta apsikeitė aštriais pareiškimais. Britanijos MP Tereza Mei (Tereza May) sakė, kad oro ataka buvo „teisinga ir teisėta“, ir kad nebuvo kito „pasirinkimo“ atsakant į tariamą cheminio ginklo išpuolį Rytų Gutoje.

Pirmiausiai reikia pasakyti, kad JAV smūgiai iš oro buvo riboto mąsto karinė operacija: iš didelio atstumo buvo paleistos sparnuotosios raketos ir oras – žemė raketos. Rusijos Gynybos ministerija pranešė, kad iš 103 raketų 71 raketos buvo numuštos Sirijos priešlėktuvinės gynybos sistemų (iš jų visos 12 sparnuotosios raketos), vyriausybinės karinėsoro bazės nebuvo paliestos. Tokie ginklai įprastai naudojami tada, kai norima įbauginti kitos šalies priešlėktuvinę gynybą. Ribotos atakos prieš Siriją yra JAV desperatiškumo ir nusivylimo ženklai, liudijantys, kad žlugo didžioji JAV strategija Artimuosiuose Rytuose. JAV su sąjungininkais sudavė smūgį Sirijai tą dieną, kai cheminio ginklo ekspertai pradėjo tirti tariamą cheminio ginklo ataką.

Taigi, paprasčiausiai žlugo JAV/Izraelio planai nuversti Sirijos prezidento Assado vyriausybę prisidengiant kovos prieš „Islamo Valstybe“ priedanga. JAV sukurtas Didysis Artimųjų Rytų projektas ir nuo 2011 metų pradėtas karas prieš Siriją žlugo.

JAV karo „svetimomis rankomis“ Sirijoje pabaiga

JAV karo „svetimomis rankomis“ prieš Siriją galutinis tikslas buvo tiesiogiai nukreiptas prieš Iraną. Dar 2009 m. JAV „idėjų kalvė“ Brukingso Institutas savo dokumente pavadinimu  „Kuris kelias (veda) į Persiją? Naujos Amerikos Strategijos Irano link pasirinkimo galimybės.“  išsamiai išdėstė būdus kaip išprovokuoti karą ir pakeisti režimą Irane. Šiame Brukingso Instituto dokumente siūloma keletas galimybių, įskaitant tą, kad Izraelis puola Iraną. Daugelis Brukingso Instituto pateiktų pasiūlymų dėl konfliktų sukėlimų ir režimo pokeitimo Irane buvo išbandyta Sirijoje: Izraelis ne kartą atakavo Sirijos kariuomenę ir siekė išprovokuoti didesnio masto karui.

Deja, JAV sukurtas karo scenarjus Sirijoje baigėsi nesėkme.

JAV pakeitė nuomonę dėl cheminių atakų

JAV prezidentas Donaldas Trampas, tame tarpe Lietuvos žiniasklaida ir TV kanalai, Lietuvos politikos „ekspertai“ kaltino Sirijos vyriausybę tariamu cheminio ginklo panaudojimu ir nuteikinėjo šalių visuomenes pateisinančią JAV karinę agresiją prieš Sirijos vyriausybę, tačiau balandžio 13 d. JAV atstovai pareiškė, kad jie dar nežino, kas tiksliai įvyko Gutos rajone. Trampo administracija dar nepatvirtino, kad Sirijos vyriausybė panaudojo cheminius ginklus.

Cheminis ginklas, tai psichologinis ginklas

Tariamas cheminio ginklo panaudojimas, tai JAV atsako į cheminio ginklo panaudojimą startegijos dalis. Visi cheminio ginklo panaudojimo išpuoliai įvykdyti Sirijoje buvo gryniausia provokacija naudojama karui išprovokuoti. Po šių tariamų cheminių atakų panaudotų prieš civilius kaskart pasigirsdavo JAV grasinimai panaudoti sparnuotąsias raketas prieš Sirijos vyriausybę. Karo kurstytojai ir jiems pritariantys jau ne vienus metus teigia, kad Sirijos prezidentas Asadas yra „didžiausias diktatorius ir žudo savo žmones naudojant cheminį ginklą.“

Nors cheminis ginklas yra vaizduojamas kaip „masinio naikinimo ginklas“, tačiau karo lėktuvai, artilerija ir visos pagrindinės sausumos pajėgos yra žymiai efektyvesnės, nei bet kokio mąsto cheminių ginklų panaudojimas, kuriuo JAV jau ne kartą apkaltino Sirijos vyriausybę. Žinoma, cheminis ginklas gali sukelti didelį skaičių aukų. Tačiau Irano – Irako karas parodė, kad cheminio ginklo panaudojimas yra neefektyvus, tai išteklių ir laiko švaistymas; optimaliam efektyvumui pasiekti reikia ypač gero oro ir geografinių sąlygų. O Sirijos atveju, cheminio ginklo panaudojimas būtų politiškai ir startegiškai nenaudingas. Cheminiai ginklai turi mažą naikinimo laipsnį, palyginus su biologiniais ar branduoliniais ginklais. Cheminis ginklas daugiausia turi psichologinį poveikį. Cheminių ginklų naudojimas tik skatina tradicinį karą, bet netinka naikinti didelį kiekį priešo karių. Sirijos vyriausybė negalėjo pateisinti jų panaudojimo, tuo labiau besibaigiant karui ir dar prieš civilius, o ne teroristus, o realiu panaudojimo atveju stipriai rizikavo tiesiogine JAV/NATO šalių karine intervencija. Kitaip tariant JAV, kai kurios NATO šalys ir jų sąjungininkai Persijos įlankos šalys galėjo surengti provokacija – surengti cheminę ataką ir apkaltinti Sirijos vyriausybę tam, kad turėtų pretekstą tiesioginiams kariniams veiksmams Sirijoje.

Pasaulinė Sveikatos Oranizacija Sirijos teroristų partnerė

Visi turimi įrodymai dėl pateiktų kaltinimų dėl cheminio ginklo išpuolio rytų Damasko rajone atėjo iš Vakarų finansuojamų džihadistų ir jų pagalbininkų, įskaitant JAV Valstybės departamento, Europos vyriausybių finansuojamų fondų, iskaitant taip vadinamą „Sirijos Civilinę Gynyba“, labiau žinomą pavadinimu „Baltieji Šalmai“.

Pasaulio Sveikatos Organizacijos (PSO) autoritetu buvo pasinaudota siekiant sustiprinti pirminius nepatvirtintus pranešimus, neįtraukiant naujų įrodymų.

Pasaulinės Sveikatos Organizacijos paskelbtame pareiškime teigiama, kad iki 500 ligonių buvo apnuodyti cheminiu ginklu. Britų dienraštis „The Guardian” savo straipsnyje „Sirija: 500 pacientų Dumoje turėjo cheminio poveikio simptomus“ taip pat rėmėsi Pasaulinės Sveikatos Organizacijos „partnerių“ Sirijoje pateikta ataskaita „papildančia didėjančius įrodymus apie toksinių dujų panaudojimą išpuolyje, kurio metu žuvo mažiausiai 42 žmonės, ir išaugo tikimybė, kad JAV suduos smūgį Bašarui al-Asadui lojalioms pajėgoms. PSO partneriai Sirijoje, tai „Medikai Be Sienų“ (Médecins Sans Frontières) organizacija, kurie savo ruožtu rengia ir remia „Baltuosius Šalmus“. MSF ne kartą pripažino, kad Sirijos konfliktų zonose nėra jos narių, ji tik teikia materialią paramą su Sirijos teroristų organizacija „Islamo Valstybė“ susijusiai organizacijai „Baltieji Šalmai“, padedančiai Al-Nusra Frontui vykdant mirties egzekucijas.

PSO partnerių Sirijoje ataskaita tiesiog kartoja tuos pačius, pradinius ir dar nepatvirtintus „Baltųjų Šalmų“ teiginius. Organizacija „Baltieji Šalmai“ ne kartą buvo sugauta praeityje klastojanti įrodymus ir Holivudo stiliuje kurianti propagandinę vertę turinčius vaizdus.

Šie ir panašūs viazdai dažnai buvo rodomi  per visus Lietuviškus TV kanalus

Tai reiškia, kad „Baltųjų Šalmų“ tikslas yra grynai propagandos gamyba. 2016 metais „Baltųjų Šalmų“ organizacija netyčia atskleidė savo vaidybos metodus protestuodama keliuose Europos miestuose. Tose vaidybose siužetai buvo neatskiriami nuo kasdienių klipų, kuriuos įkėlė „Baltųjų Šalmų“ nariai, tariamai vykdantys skubios pagalbos paslaugas sukilėlių užimtose Sirijos teritorijose.

Ar Turkija ir Izraelis yra Rusijos priešai ar sąjungininkai?

Nepaisant Turkijos remiamų teroristinių grupuočių kariaujančių Sirijoje, Turkija yra daug svarbesnė Rusijai bendrame geostrateginiame kontekste, nei maža ir karo niuniokota silpna Sirija. Tai reiškia, kad Maskva nusprendė kad jai geriau būtų subalansuoti regioninius reikalus tarp Sirijos ir Turkijos, suteikiant tylią pirmenybę Turkijai, nei Damaskui. Rusija pasyviai pritarė Turkijos anti-teroristinei intervencijai Šiaurės Sirijos regione – Afrine. Tuo tarpu Rusija, nedarė nieko, kad sustabdytų Turkijos vykdomą Šiaurės Sirijos regionų okupaciją. Be to, Turkijos pradėta karinė operacija „Alyvos šakelė“ Afrine nebūtų pradėta be Rusijos pritarimo.

Rusija ne kartą pasyviai leido Izraelio karo lėktuvams vykdyti oro antskrydžius prieš Sirijos kariuomenę ir Irano dalinius dislokuotus Sirijoje nors daug kas tikėjosi, kad Rusijos dislokuota priešraketinė gynyba apsaugos juos nuo antskrydžių. 2017 metais Izraelio Būsto ir Statybų ministras, buvęs Izraelio Gynybos Pajėgų generolas Joavas Galantas net ragino nužudyti Sirijos prezidentą Bašarą Asadą. Tuo tarpu Sirijos Konstitucijos preambulėje įrašyta, kad Sirija Arabų pasaulyje užima svarbią politinę poziciją kovoje prieš sionistus. Tačiau, Rusijja ir Izraelis yra strateginiai partneriai. Izraelis vaidina svarbų tarpinį vaidmenį tarp Putino ir Trampo, kuriam (Izraeliui) Rusija jau seniai teikia pirmenybę.

Rusijos prezidentas Putinas ne kartą buvo susitikęs su Izraelio ministru pirmininku B. Netanjahu ir užmerkia akis į Izraelio vykdomą palestiniečių genocidą.

Prieš JAV atakas iš oro skirtas prieš Sirijos kariuomenę, Rusija taip pat visada būdavo įspėta iš anksto ir JAV atakoms aktyviai nesipriešino. Rusija net atsisakė Sirijai perduoti oro gynybines sistemas S-300, kaip sakė Rusijos generalinis štabas „Vakarų patnerių prašymu“.

Visa tai yra Didžiųjų Galių politikos dinamika, kuri tik dar kartą patvirtina, kad Rusija pradėjo karinę operaciją Sirijoje jos vyriausybės prašymu 2015 rugsėjo 30 grynai prieš teroristus, o ne padėti Sirijos Arabų Armijai (nors tuo pačiu padedant ir armijai), kaip daug kas tikėjosi. Todėl Rusija Sirijoje veikia kartu su Turkija paremta Rusijos-Turkijos strategine partneryste.

Žinoma, tokia Turkijos vykdoma politika Sirijoje nėra priimtina Sirijos aukščiausiai vadovybei, Sirijos prezidentas Asadas ir toliau laikydmas Turkija agresore atsisakė dalyvauti trišaliame susitikime, kuris turėjo įvykdti kartu su Turkijos, Irano, Rusijos atstovais baigiant spręsti Sirijos krizę.

Cheminis ginklas ir propagandinė žiniaskaida

Sirijos karo atvejis parodė, kad globalistų valdoma Vakarų žiniasklaida atliko pagrindinį propagandinį vaidmenį Sirijos kare. Žiniaskaida šiame informaciniame kare neneša jokios atsakomybės: vieną dieną ji gali pranešti, kad yra įrodymų, kad „Sirijos režimas“ panaudojo cheminį ginklą, kitą dieną, kad nėra įrodymų. Vakaruose, kaip ir Lietuvoje atgijo Vokietijos propagandos ministro Gėbelso laikų neregėto mąsto melas ir propaganda skirta karui sukurstyti.

Vakarų šalių žiniasklaida tiekia tokią informaciją, kuri atspindi tų šalių užsienio politiką, nukreiptą prieš Sirijos prezidento Asado vykdomą politiką. Tad būtų naivu tikėti, jog Vakarų šalių naujienų agentūros galėtų tiekti objektyvią informaciją, kuri prieštarautų imperialistinių šalių užsienio politikai.

Iš esmės Vakarų propagandinė žiniasklaida meluodama nuėjo per toli, kad galėtų paneigti tai, ką yra primelavusi. Todėl jei beliko tik pateisinti JAV, Prancūzijos ir Britanijos karinį smūgį prieš Siriją po tariamo cheminio ginklo panaudojimo priedanga. Vakarų tarptautinė bendruomenė buvo ne tik nesuinteresuota Sirijos konflikto sprendimu, tačiau visapusiškai prisidėjo prie Sirijos konflikto eskalavimo.

JAV, kartu su Pramcūzija ir Didžiąja Britaniją smogė ribotą smūgį Sirijai, nelaukdama cheminio ginklo ekspertų išvadų dėl tariamo Sirijos vyriausybės cheminio ginklo panaudojimo Rytų Gutoje, kadangi šis karinis atsakas jau nebepakeis JAV užsienio politikos tikslų ir jų galutinės nesėkmės Sirijoje.

JAV, Prancūzijos, Britanijos desperatiškas smūgis Sirijai, tai tų šalių nevykęs pasirinkimas išeiti iš nesėkmingo karo „svetimomis rankomis“ Sirijoje.

Manaus, kad JAV atsitraukimas iš Sirijos bus pasaulinės reikšmės ir paspartins negrįžtamą Amerikos imperijos nuosmukį.